Handsbal helpt Frankrijk naar Zuid-Afrika

Handsbal helpt Frankrijk naar Zuid-Afrika

18 november 2009 – Een overduidelijke handsbal van Thierry Henry heeft Frankrijk een WK-ticket bezorgd. De Fransen hadden op eigen veld alle moeite met Ierland en stonden na negentig minuten met 0-1 achter, waardoor een verlenging de beslissing moest brengen. Daarin zorgde Henry met zijn Franse variant van de 'hand van God' voor de beslissing.

Dat de handsbal van Henry niet gezien werd door de arbitrage, was onvoorstelbaar. Een lange pass vanaf de Franse helft viel over de Ierse defensie en leek over de achterlijn te gaan, maar met zijn linkerhand hield Henry de bal in het veld. Alle Ieren gingen er vanuit dat er gefloten zou worden, maar Henry mocht doorgaan. Hij gaf de bal voor, waarna verdediger William Gallas het laatste zetje gaf: 1-1.

Deze klap kwam Ierland, dat via Robbie Keane op 0-1 gekomen was, niet meer te boven. De Ieren hadden gevochten als leeuwen en haalden massaal verhaal bij de arbitrage, maar zonder resultaat. Frankrijk, dat vlak voor de goal van Gallas overigens een penalty had kunnen krijgen na een duel tussen doelman Given en Nicolas Anelka, kwam zo heel goedkoop aan het felbegeerde WK-ticket.

Voor Nederland is de WK-deelname van Frankrijk slecht nieuws. Oranje komt nu waarschijnlijk in pot 2 terecht bij de loting voor het mondiale eindtoernooi. Frankrijk, de wereldkampioen van 1998, is vermoedelijk wél groepshoofd.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 14 augustus 2020

  2. donderdag 13 augustus 2020

  3. woensdag 12 augustus 2020