Portugal naar WK na kleine zege in Bosnië

Portugal naar WK na kleine zege in Bosnië

18 november 2009 – Portugal gaat naar het wereldkampioenschap 2010 in Zuid-Afrika. De Portugezen ontdeden zich in de barragewedstrijden van het verrassende Bosnië-Herzegovina. Na de 1-0 thuiszege van afgelopen zaterdag won Portugal de return in Zenica woensdag met dezelfde cijfers: 0-1. Met grote moeite, dat wel.

De Bosniërs mogen hun dubbele nederlaag gerust zuur noemen. De Balkanequipe deed in beide duels zeker niet onder voor Portugal, dat op het vorige WK nog vierde werd. Zaterdag kreeg Bosnië goede kansen op een doelpunt, maar het houtwerk was driemaal spelbreker. Ook in het terugduel was Bosnië zeer gewaagd aan Portugal, maar ook deze keer ging het onzorgvuldig met de (spaarzame) kansen om.

Er werd veel verwacht van de tweede krachtmeting tussen Bosnië en Portugal. De boeiende pot van afgelopen zaterdag beloofde immers veel goeds op basis van het aanvallende spel dat beide landen aan de dag legden. Tel daarbij op dat de Bosniërs door de achterstand de aanval moeten zoeken en zich daarbij gesteund weten door hun fanatieke fans. Alle ingrediënten voor een kraker waren dus aanwezig. De sfeer was er inderdaad, maar op het veld lieten de spelers het finaal afweten.

Van de aanvallende verwachtingen kwam maar weinig terecht. Vooral de eerste helft was zo nu en dan niet om aan te gluren. Wellicht kwam dat wel doordat de gastheer het moest stellen zonder één van de steunpilaren, Zvjezdan Misimovic. De speler van VfL Wofsburg werd vervangen door Harris Medunjanin (oud-AZ'er). De voormalig jeugdinternational van Jong Oranje wist echter amper te imponeren, evenals de 21 andere spelers. Bosnië had wel het betere van het spel, maar tot grote kansen leidde dat veldoverwicht niet. De beste kans was zelfs nog voor de bezoekers, maar keeper Kenan Hasagic kreeg nog net zijn voet tegen een schot van Raul Meireles.

De eerste minuten van het tweede bedrijf waren een stuk opwindender dan de eerste 45 minuten bij elkaar. In de 47ste minuut kreeg Edin Dzeko de thuissupporters op de banken door de 1-0 te maken, maar hij stond mijlenver buitenspel en dus ging het feestje niet door. Bosnië ging echter door met aanvallen, maar juist toen kreeg het de deksel snoeihard op de neus. Tien minuten na de thee ontving Meireles de bal in geheel vrijstaande positie van Nani. Meireles was ontsnapt aan de aandacht van de Bosnische defensie, die zich enkel op Liedson focuste. Meireles profiteerde dankbaar van de onoplettendheid en schoof uiterst koelbloedig de cruciale 0-1 achter Hasagic.

De treffer van Meireles bleek de genadeklap voor Bosnië. De eerste minuten na de goal kreeg Portugal meteen enkele kansjes op de 0-2, maar daarmee wist het zich geen raad. Bosnië probeerde de eer nog wel te reden, maar in een stunt leek het niet meer te geloven. In ruim een half uur moest het immers drie treffers maken.

De laatste fase van de wedstrijd werd ontsierd door wangedrag van de fans van het thuisland. Zij gooiden van alles op het veld. Eén van de grensrechters werd door een voorwerp op zijn hoofd geraakt. De aanleiding voor het gedrag was een rode kaart van Sejad Salihovic, die dubbel geel kreeg vanwege kritiek op de arbitrage.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 22 september 2020

  2. maandag 21 september 2020

  3. zondag 20 september 2020