Stunt Slovenië: Hiddinks Rusland niet naar WK

Stunt Slovenië: Hiddinks Rusland niet naar WK

18 november 2009 – Het land dat vorig jaar Oranje's droom om Europees kampioen te worden kapot maakte, is er in 2010 niet bij op het WK. Rusland, met coach Guus Hiddink op de bank, moest in een razend spannende tweestrijd zijn meerdere erkennen in Slovenië. De Slovenen, toch een relatieve dwerg op het internationale voetbalpodium, wonnen thuis met 1-0. Dat was voor hen precies genoeg om het WK te halen.

De overwinning van Slovenië was zeker niet onverdiend. Rusland speelde veel te flets in Maribor en was geen schim van de ploeg die vorig jaar opzien baarde met een plaats in de halve finale van het Europees kampioenschap. Pas toen de thuisploeg op slag van rust op voorsprong kwam, leken de Russen wakker te schrikken. De 1-0 van Slovenië was immers voldoende om de 2-1 zege van de Russen in de heenwedstrijd weg te poetsen. Rusland leek de wedstrijd in Maribor te zijn begonnen met de gedachte dat het toch wel goed zou komen, maar stond nu ineens met de rug tegen de muur. Rusland moest komen, maar bleef mager spelen.

De Slovenen, pas één keer eerder (in 2002) actief op een WK, bleven eenvoudig overeind. De thuisploeg werd zelfs een handje geholpen, toen de Russische spits Aleksandr Kerzhakov een directe rode kaart kreeg. Hij maakte inderdaad een trappende beweging naar de Sloveense doelman Handanovic, maar de keeper had de bal niet klemvast. Een rode kaart was dus een wat harde beslissing, maar het veranderde weinig aan het spelbeeld. Hiddink wisselde een middenvelder voor een extra spits (Roman Pavlyuchenko), maar kansen bleven uit.

In de slotfase kreeg ook back Yuri Zhirkov nog zijn tweede gele kaart, waarmee het drama van de Russen compleet was. Slovenië hield het doel schoon en zorgde zo voor een enorme stunt. De basis hiervoor legde de ploeg zaterdag in Moskou. Rusland leek op rozen te zitten toen het op eigen veld een 2-0 voorsprong nam, maar de late goal van de Slovenen zette de tweestrijd op zijn kop. Door dat doelpunt had Slovenië op eigen veld aan deze 1-0 genoeg om de Russen te elimineren.

Voor Hiddink zal de uitschakeling keihard aankomen. Na 1998 (Nederland), 2002 (Zuid-Korea) en 2006 (Australië) wilde hij in 2010 met de Russen naar een WK, maar dat zit er niet in. Rusland out, Slovenië in.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 14 augustus 2020

  2. donderdag 13 augustus 2020

  3. woensdag 12 augustus 2020