Wie pakken de laatste zes WK-tickets?

Wie pakken de laatste zes WK-tickets?

18 november 2009 – Zelfs de grootste Oranje-fan zal vanavond vermoedelijk de afstandsbediening in zijn hand houden. Want een oefenpotje tegen Paraguay is best leuk, maar eigenlijk draait alles om de play-offs van onder meer Frankrijk, Portugal en Rusland. Zeker omdat het resultaat van Frankrijk grote gevolgen heeft voor Nederland.

In totaal zijn er vanavond nog zes WK-tickets te verdelen: vier in Europa, één in Afrika een eentje in Zuid- en Midden-Amerika. FCUpdate.nl loopt de wedstrijd even na, inclusief kijkje in onze glazen bol. De wedstrijden van Rusland, Portugal, Oekraïne en Uruguay zijn live te volgen via de website van Unibet, Eurosport zendt Egypte-Algerije uit. Verder zijn Slovenië-Rusland en Uruguay-Costa Rica ook te zien op Sport1.

Frankrijk- Ierland (21.00 uur)

Deze wedstrijd is voor Nederland van groot belang. Deze week lekte namelijk de indeling van de potten voor de WK-loting uit en daaruit bleek dat Oranje géén groepshoofd is in Zuid-Afrika. Frankrijk daarentegen wel. Als Frankrijk nou verliest van de Ieren en het WK mist, schuift Nederland door naar pot 1. Maar helaas moeten we eerlijk zijn: die kans is vrij klein. Frankrijk won de heenwedstrijd in Dublin door een laat doelpunt van Nicolas Anelka al met 0-1 en Ieren zijn toch vooral sterk in eigen stadion. Voor de Fransen, de wereldkampioen van 1998, zou het geen probleem mogen zijn om deze voorsprong te behouden.

Slovenië- Rusland (20.45 uur)

Een minuutje of 85 lang had Slovenië helemaal niets te vertellen in de heenwedstrijd tegen Rusland. De Russen stonden dikverdiend met 2-0 voor hadden zelfs kansen op de 3-0. Een Sloveens doelpunt in de slotfase (2-1) zette de wedstrijd echter op zijn kop. Een 2-1-nederlaag buitenshuis is, in een dubbele ontmoeting, namelijk een prima resultaat. Een 1-0-zege volstaat nu voor Slovenië om voor de tweede keer in de historie, na 2002, het WK te halen. Maar gezien het verschil in kwaliteit tussen beide teams, plus het feit dat Rusland Guus Geluk op de bank heeft, moet de halvefinalist van het afgelopen Europees kampioenschap de klus kunnen klaren.

Oekraïne- Griekenland (19.00 uur)

Oekraïne bereikte in 2006 de WK-kwartfinale

Voor de gemiddelde fan zal het niet veel uitmaken, of nou Oekraïne of Griekenland naar het WK gaat. Beide landen spreken niet bepaald aan, maar toch zou het voor het toernooi aardig zijn als de Oost-Europeanen Zuid-Afrika halen. Met onder meer Dmitro Chygrynsky (FC Barcelona), Anatoli Tymoschuk (Bayern), Artem Milevski (Dinamo Kiev), good-old Andrei Shevchenko (Dinamo Kiev) en een handvol spelers van UEFA Cup-houder Shakhtar Donetsk in de ploeg, heeft Oekraïne namelijk een heel aardig elftal. De heenwedstrijd in Athene eindigde in 0-0, waardoor Oekraïne het karwei in eigen huis moet kunnen afmaken. De Grieken kunnen we, na hun hopeloze optreden tijdens EURO 2008, wel een toernooitje missen.

Bosnië-Herzegovina- Portugal (20.45 uur)

Haris Medunjanin

Portugal won de heenwedstrijd tegen Bosnië met 1-0, maar had tijdens dat duel over geluk niet te klagen. De bezoekers raakten twee keer de lat en een gelijkspel was best verdiend geweest. Het toonde aan dat Bosnië best kans heeft, zeker in eigen stadion. Grote domper voor de Bosniërs is echter dat spelmaker Misimovic (VfL Wolfsburg) door een blessure niet beschikbaar is. Oud-AZ'er Haris Medunjanin vervangt hem waarschijnlijk, maar van een reservespeler van Real Valladolid zal men in Portugal niet wakker liggen. Voordeel voor Portugal is ook dat één goal vermoedelijk genoeg is, omdat Bosnië er dan drie moet maken. Het wordt geen eenvoudige avond, maar Portugal moet dit kunnen halen.

Uruguay- Costa Rica (24.00 uur)

Uruguay zit na de heenwedstrijd tegen Costa Rica al op rozen. De ploeg van Ajacied Luis Suarez won het uitduel met 0-1 en mag het karwei nu in het eigen Montevideo afmaken. Zeker gezien het feit dat Uruguay in eigen stadion zelden verliest, moet de wereldkampioen van 1930 en 1950 weinig problemen hebben om het WK-ticket veilig te stellen. En met spelers als Diego Forlan (Atletico Madrid), Diego Lugano (Fenerbahçe), Diego Godin (Villarreal), Martin Caceres (Juventus) en natuurlijk Suarez, heeft Uruguay ook zeker iets te zoeken op een mondiale titelstrijd.

Egypte- Algerije (18.30 uur)

De meest beladen wedstrijd was de avond is zonder twijfel Egypte-Algerije. Door een doelpunt in de 95ste minuut won Egypte zaterdag met 2-0 van de Algerijnen, waardoor beide teams exact gelijk eindigden in de groep. Het puntenaantal, het doelsaldo, het onderling resultaat: alles was hetzelfde. Een beslissingswedstrijd, gespeeld op neutraal terrein in Soedan, moet daarom de doorslag geven. Egypte is, als regerend kampioen van Afrika en winnaar van de vorige wedstrijd, de grote favoriet. En eigenlijk zou het ook wel eens leuk zijn als de Farao's, voor het eerst sinds 1990, weer eens naar een WK gaan. Tijdens de afgelopen Confederations Cup lieten ze met puike prestaties tegen Brazilië (3-2 verlies) en Italië (1-0 winst) al zien waartoe ze in staat zijn.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 14 augustus 2020

  2. donderdag 13 augustus 2020

  3. woensdag 12 augustus 2020