Portugal vreest 'Hel op aarde' in Bosnië

17 november 2009 – Portugal wacht woensdag in Bosnië een hachelijk avontuur. "Het wordt de hel op aarde", kopte de sportkrant A Bola in een vooruitblik op de interland in en tegen Bosnië-Herzegovina. Inzet is een plaats op het WK in Zuid-Afrika. De Portugezen verdedigen een 1-0 voorsprong.

De confrontatie in Zenica is een van de vier play-offs waaruit de laatste vier Europese landen komen die volgend jaar in Zuid-Afrika van de partij zijn. Guus Hiddink verdedigt met Rusland in Slovenië een 2-1 voorsprong. Oekraïne en Griekenland beginnen na de 0-0 in Athene opnieuw in Donetsk, terwijl Frankrijk na de 1-0-winst in Ierland vol zelfvertrouwen het Stade de France betreedt.

Van de voorafgaand aan de play-offs tot favorieten bestempelde landen zijn de zorgen van Portugal het grootst. In de eerste plaats omdat de geblesseerde sterspeler Cristiano Ronaldo opnieuwd ontbreekt. Ook omdat de Bosniërs moed hebben geput uit hun optreden in Lissabon van afgelopen zaterdag. "We gaan ze als uitgehongerde wolven aanvallen", waarschuwde bondscoach Miroslav Blazevic. Daarbij is aan Portugese kant bovendien het meespelen van spelmaker Deco en Bruno Alves, maker van het enige doelpunt, onzeker.

Rusland

De Russen incasseerden zaterdag twee minuten voor tijd een tegentreffer die de return in Slovenië opeens meer dan een formaliteit maakte. Hiddink wil zijn strijdplan echter niet aanpassen aan de heikele omstandigheden. "Sinds mijn aantreden proberen we aanvallend te voetballen. Het zou tegen onze natuur zijn om nu de nadruk op de defensie te leggen", zei de coach die eerder met Oranje, Zuid-Korea en Australië actief was op een WK.

Frankrijk hoeft zich minder zorgen te maken. De ploeg won met 1-0 in Dublin en was technisch superieur aan de Ieren die zich echter nog lang niet gewonnen geven. Het aantal fans dat de 'Green Army' woensdag begeleidt wordt geschat op een kleine 20.000. Voor hen is Lassana Diarra de gecreëerde vijand. De Franse middenvelder raakte zaterdag na afloop in conflict met enkele Ierse spelers van wie Keith Andrews beweerde dat Diarra het hele Ierse volk had beledigd. De Franse international haalde zijn schouders op over het incident: "Als ze me zoeken, komen ze me woensdag wel tegen."

Oekraïne en Griekenland treffen elkaar in de vrieskou van Donetsk. Dat lijkt in het voordeel van de thuisploeg. Het team dat een beslissing wil forceren zal in ieder geval meer initiatief moeten tonen dan zaterdag toen de 0-0 alles zei over de bloedeloosheid van het duel.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 14 augustus 2020

  2. donderdag 13 augustus 2020

  3. woensdag 12 augustus 2020