Hiddink nog in spanning ondanks kleine zege

14 november 2009, 18:54   Bijgewerkt: 14 november 2009, 19:20

Guus Hiddink moet woensdag tijdens de return in en tegen Slovenië, in de play-offs waarin een WK-ticket te verdienen is, nog flink aan de bak om voor de vierde maal in successie te mogen deelnemen aan een WK. De Achterhoeker leidde zijn Rusland weliswaar naar een 2-1 zege op Slovenië, maar de Slovenen hebben in het terugduel aan een 1-0 overwinning voldoende voor plaatsing.

Tot aan de 88ste minuut leek er in Moskou geen vuiltje aan de lucht voor Rusland. Via Diniyar Bilyaletdinov stonden de Russen, die de pot volledig onder controle hadden, op een comfortabele 2-0 voorsprong. In de slotminuten bracht Nejc Pecnik met zijn tweede interlandgoal de spanning echter helemaal terug in de dubbele confrontatie.

Kort voor de theepauze kwam de gastheer op voorsprong, na een prachtige goal van Bilyaletdinov. De middenvelder werd uitstekend bediend door Roman Pavlyuchenko, schudde vervolgens met één beweging twee verdedigers van zich af en schoot de bal daarna hard in het Sloveense doel: 1-0. Vlak na de rust passeerde Bilyaletdinov de bezoekende doelman Samir Handanovic opnieuw. Deze keer profiteerde de Rus op aangeven van Andrei Arshavin met een raak schot van geschutter in de Sloveense defensie, die voor de wedstrijd nog werd geroemd door Hiddink.

Ook het aanvalsspel van Slovenië werd positief bekritiseerd door Hiddink. De coach merkte op dat de Mid-Europeanen vaak aan één kans genoeg hebben om te scoren. De Slovenen lieten Hiddink in de slotfase zien dat zijn constatering correct was.

Slovenië, waar Vitesse-speler Dalibor Stevanovic dertien minuten voor tijd inviel, had tot de 88ste minuut nog amper mogelijkheden gekregen. Het mocht zelfs blij zijn dat de Russen het verschil bij twee goals hadden gelaten. Onder meer Pavlyuchenko kreeg enkele goede kansen op een derde Russische treffer, maar hij miste. Aan de andere scoorde Pecnik wél. De invaller was er als de kippen bij om een gered schot van Robert Koren binnen te tikken. In blessuretijd waren de Slovenen zelfs nog in de buurt van de 2-2, maar dit maal was een ingreep van Igor Akinfeev wel genoeg.