Parker van schlemiel tot held bij Zuid-Afrika

Ger
17 juni 2009, 22:27   Bijgewerkt: 18 juni 2009, 01:32

Zuid-Afrika heeft de eerste overwinning te pakken in de strijd om de Confederations Cup. Het gastland was woensdagavond in Rustenburg met 2-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland. Bernard Parker nam beide doelpunten voor zijn rekening.

Voor Parker was het een zoete revanche dat uitgerekend hij het tweede duel van Bafana Bafana in de groepsfase besliste. De aanvaller van Rode Ster Belgrado stapte zondag na de confrontatie met Irak (0-0) nog als schlemiel van de grasmat. Vlak voor tijd had Parker onbedoeld een kopbal van ploeggenoot Kagiso Dikgacoi van de Iraakse doellijn gehaald. Daarmee voorkwam hij een zeker doelpunt, wat Zuid-Afrika vermoedelijk de zege zou hebben bezorgd.

In de 21e minuut liet de in Boksburg geboren international zijn eerste doelpunt noteren. Op aangeven van de opgekomen linksback Tsepo Masilela verraste Parker de Nieuw-Zeelandse goalie Glen Moss met een gekraakte uithaal. De aanvaller was in de eerste helft bijna nog een keer trefzeker. Na een solo zag hij zijn schot door Moss met zijn linkerschoen uit het doel worden gehouden. Een nieuwe combinatie tussen Masilela en Parker leverde zeven minuten na de pauze alsnog de 2-0 op.

Door de overwinning heeft het gastland een grote stap gezet naar de halve finales van de Confederations Cup. Zuid-Afrika heeft nog een punt nodig om zeker te zijn van de volgende fase. Nieuw-Zeeland is na twee nederlagen uitgeschakeld. In dezelfde poule is Europees kampioen Spanje, dat woensdag met 1-0 won van Irak, al zeker van een plek in de halve eindstrijd.