Invaller Rossi helpt Italië aan winst op VS

15 juni 2009, 22:18   Bijgewerkt: 16 juni 2009, 01:19

Wereldkampioen Italië is de Confederations Cup in Zuid-Afrika begonnen met een 3-1 overwinning op de Verenigde Staten. Bij rust leidden de Amerikanen nog met 1-0, maar mede dankzij twee treffers van invaller Giuseppe Rossi gingen de Europeanen uiteindelijk toch met de drie punten aan de haal.

In de wedstrijden Nieuw-Zeeland - Spanje en Brazilië - Egypte vielen er telkens in de eerste 45 minuten vier goals te genieten. Bij de confrontatie tussen de Verenigde Staten en Italië stond de doelpuntenteller na het eerste bedrijf slechts op één, maar die fase deed met onder meer een rode kaart, een afgekeurde treffer en veel strijd qua amusementswaarde absoluut niet onder voor de twee voorgaande wedstrijden.

Italië zorgde voor minder gevaar voor het doel van Tim Howard. Nicola Legrottaglie had wel tweemaal de openingstreffer op zijn hoofd, maar de eerste maal kopte hij rakelings naast en de tweede keer greep Howard op tijd in. Ondanks dat de VS de wereldkampioen prima konden bijbenen, leken zij na ruim een half uur toch geslagen toen Ricardo Clark met rood van het veld werd gestuurd. De middenvelder werd bestraft voor een forse tackle op Gennaro Gattuso.

Pas na de verrassende achterstand kwamen de manschappen van bondscoach Marcello Lippi serieus op gang. In het restant van de krachtmeting waren zij het die de toon zetten en met man en macht op zoek gingen naar de overwinning. De VS kwamen in het stuk nauwelijks meer voor en moesten zich richten op het vasthouden van de 1-0. In die missie slaagde het door een goede tactische zet van Lippi niet.