Preview: warmdraaien voor het WK in Zuid-Afrika

14 juni 2009, 00:00   Bijgewerkt: 13 juni 2009, 22:58

Zelfs de grootste voetbalkenners zullen even diep moeten nadenken, als gevraagd wordt welke landen de vorige twee edities van de Confederations Cup wonnen. Het oplepelen van Europese of wereldkampioenen is vaak geen enkel probleem, maar de Confederations Cup is een prijs die bij het grote publiek nog niet erg aanslaat. Vandaag begint het op één na grootste FIFA-toernooi ter wereld weer. FCUpdate.nl blikt vooruit op twee weken topvoetbal in Zuid-Afrika.

Historie

Foe Foé

Foe Foé

Dit afschuwelijke moment is waarschijnlijk het eerste waar voetbalfans denken, als de Confederations Cup ter sprake komt. Herinneringen aan mooie finales of prachtige wedstrijden zijn er amper. Finales van EK's of WK's staan bij menig supporter in het geheugen gegrift, maar weinig mensen zullen weten dat Brazilië (2005) en Frankrijk (2003) de laatste twee winnaars zijn van de Confed Cup. En dat ook Mexico, Argentinië en Denemarken de prijs ooit wonnen.

Brazilie Confederations Cup

Brazilie Confederations Cup

Hierna veranderde de opzet van het toernooi regelmatig. Vanaf 1995 deden zes in plaats van vier teams mee en in 1997 mochten zelfs acht landen deelnemen. Op dat moment was de bedoeling dat het toernooi elke twee jaar gehouden zou worden, maar daar werd in 2005 vanaf gestapt. Vanaf nu is de Confed Cup nog maar eens per vier jaar, in het jaar voor het wereldkampioenschap. De bedoeling is ook dat het WK-gastland, ook de Confed Cup organiseert. Op die manier wordt het toernooi een soort generale repetitie voor het WK. In totaal werd het toernooi al zeven keer gehouden. Brazilië (2005 en 1997) won twee keer, net als Frankrijk (2001 en 2003). Mexico won in 1999, Denemarken in 1993 en Argentinië in 1991.

Deelnemersveld

ek beker

ek beker

De nummers één en twee van de groepen plaatsen zich voor de halve finales, die gepland staan voor woensdag 24 en donderdag 25 juni in respectievelijk Bloemfontein en Johannesburg. De grote finale is vervolgens op zondag 28 juni, ook in Johannesburg. Eerder die dag wordt in Rustenburg de, meestal vrij overbodige, wedstrijd om de derde en vierde plaats gespeeld.

Leuk toernooi of overbodig gedrocht?

De FIFA deed er tien jaar geleden goed aan, door te bepalen dat de Confederations Cup gehouden wordt in het land dat een jaar later ook het WK organiseert. Op die manier krijgt het toernooi toch iets extra's, want het is voor iedereen leuk om alvast een 'sneak preview' te krijgen van wat ons een jaar later te wachten staat. De teams kunnen wennen aan het land en de omstandigheden, terwijl het voor supporters leuk is om de bal te zien rollen in toekomstige WK-stadions.

Commerzbank ArenA stadion

Commerzbank ArenA stadion

Of het komende toernooi in Zuid-Afrika ook de moeite waard wordt, is afwachten. Van een partij tussen Nieuw-Zeeland en Irak worden zelfs de grootste voetbalfans niet warm of koud, maar het programma van groep B belooft wél veel goeds. En bovendien: het is juni, de reguliere competitie ligt stil. Dus een potje voetbal op tv helpt om de 'eredivisieloze' zomer door te komen. De NOS denkt daar blijkbaar hetzelfde over, want de publieke omroep zendt alle wedstrijden live uit. Dus wie een voorproefje wil voor het komende WK, kan de komende twee weken zijn lol op.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen