PSV knokt zich naar gelijkspel tegen AZ

14 februari 2009, 21:31   Bijgewerkt: 14 februari 2009, 22:48

PSV heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van AZ. Na elf overwinningen op rij speelden de Alkmaarders in Eindhoven met 2-2 gelijk tegen de regerend landskampioen. In de boeiende topper gaf AZ een 0-2 voorsprong, die het al voor rust opbouwde, uit handen. Uitgerekend voormalig AZ-aanvaller Danny Koevermans was met twee doelpunten de gevierde man bij PSV.

En natuurlijk, ook moet gezegd dat AZ het geluk regelmatig aan haar zijde heeft. Ook tegen PSV was Vrouwe Fortuna meer op de hand van de Noord-Hollanders, dan van de tegenstander. Waar de Alkmaarders in de 29ste minuut bijvoorbeeld wél een strafschop kregen na een lichte overtreding van Jeremy Brechet op Demy de Zeeuw, liet arbiter Kuipers even later doorspelen na een duidelijke handsbal van Stijn Schaars in zijn eigen strafschopgebied. Bovendien had AZ over geluk niet te klagen, toen een gemiste strafschop van De Zeeuw voor de voeten van Maarten Martens terecht kwam. De Belg wist vanuit de rebound alsnog te scoren.

Door de treffers van Swerts en Martens leek AZ de buit na een half uur al binnen te hebben. Want de defensie gesloten houden, dat kunnen de Alkmaarders dit seizoen als geen ander. Bovendien kon AZ nu haar favoriete spelletje spelen: inzakken, de tegenstander het spel laten maken en loeren op de counter.

PSV had hierna nog veertig minuten om de gelijkmaker te maken, maar echt veel kansen wist te ploeg niet te creëren. Koevermans miste na een uur dé kans op 2-2, maar verder kwam AZ eigenlijk niet in de problemen. Tot PSV-coach Dwight Lodeweges tien minuten voor tijd zijn joker inzette en de grote verdediger Maza Rodriguez het veld in stuurde om de aanval te versterken. Maza legde de bal bij zijn eerste de beste balcontact direct in de voeten van Koevermans, die met een knappe actie voor 2-2 zorgde.