"We moeten de koppen bij elkaar steken en vechten"

9 februari 2009, 02:00   Bijgewerkt: 9 februari 2009, 02:05

Verliezen op bezoek bij FC Groningen (1-0), dat kan iedereen gebeuren. En vooruit, ook een thuisnederlaag tegen SC Heerenveen (0-1) kan een keertje voorkomen. Maar als je daarna ook thuis gelijk speelt tegen Heracles Almelo (2-2) en een pak rammel krijgt op bezoek bij Vitesse (4-1), is er écht iets goed mis. Het is, kortom, crisis bij Ajax. "Iedereen vraagt zich af hoe dit mogelijk is."

Daar zat hij dan, zondagmiddag rond 15.00 uur. Zittend op een stoeltje, met een gezicht op onweer stond Jan Vertonghen de media te woord. Iedereen wilde natuurlijk weten hoe het in vredesnaam mogelijk was, dat Ajax zojuist kansloos verloren had van Vitesse. In Arnhem werd het 4-1, een uitslag die niet eens geflatteerd was. Maar ook Vertonghen, voor de winterstop nog één van de beste Ajacieden, had geen idee hoe het kwam dat zijn elftal zo hard de boot in ging.

Teamgenoot Urby Emanuelson was niet veel beter gehumeurd. "Ik heb hier eigenlijk geen woorden voor", stamelde de linkspoot. "Niemand, maar dan ook echt helemaal niemand, haalde zijn niveau. Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt, in alle jaren dat ik bij Ajax speel. Vitesse zette ons vanaf de eerste seconde onder druk, en we zijn nooit onder die druk uitgekomen."

Hoe dan ook, feit is dat Ajax momenteel diep in de problemen zit. De grote vraag is dan ook, hoe de ploeg deze crisis denkt te kunnen overwinnen. "We moeten misschien toch maar weer met elkaar gaan praten. En misschien moeten er hardere beslissingen genomen worden, wie niet kan aanhaken moet afvallen", zegt Wielaert.

Zelfs de tweede plaats wordt nu een lastig verhaal, want de achterstand op FC Twente bedraagt al drie punten. Bovendien zijn SC Heerenveen en PSV de Amsterdammers tot op één punt genaderd. "Misschien moeten we onszelf voorlopig maar geen doelen stellen", zegt Jan Vertonghen tenslotte. "Eerst moeten we achterhalen wat er mis gaat en hoe we dat kunnen veranderen. Pas als we daarna zelf weer beter gaan voetballen, en wedstrijden gaan winnen, kunnen we kijken welk doel haalbaar is. Maar voorlopig moeten we naar onszelf kijken, niet naar anderen."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen