NAC in bizarre slotfase alsnog naast Feyenoord

12 februari 2006, 16:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord heeft verzuimd om goede zaken te doen in de strijd om de landstitel. De Rotterdammers leken met 1-3 te gaan winnen van NAC en dat was met het oog op het programma van de komende weken van bijzonder grote waarde. Concurrent PSV heeft immers een loodzwaar programma voor de boeg, waardoor het voor Feyenoord van groot belang was om de druk vol op ketel te houden. In blessuretijd vergooiden de Rotterdammers echter alles. Met twee treffers in blessuretijd zorgden Jenner en Diba voor 3-3, waardoor men in heel Brabant dik tevreden is.

Feyenoord, dat woensdag nog met de schik vrijgekomen was tegen NEC, begon sterk aan het duel in het Bredase Rat Verlegh-stadion. De Rotterdamse aanval was bij tijd en wijlen ongrijpbaar voor de defensie van NAC en al snel wist Kalou zijn ploeg op voorsprong te zetten. De Ivoriaanse Nederlander, die vanaf de tribune nauwlettend in de gaten gehouden werd door bondscoach Van Basten, had er weinig moeite mee om een afgeslagen schot van Dirk Kuyt binnen te werken. Na deze treffer bleef Feyenoord prima voetballen en leek een tweede Rotterdamse treffer slechts een kwestie van tijd.

Deze treffer leek de beslissing in de wedstrijd te zijn. Enkele minuten na het tweede doelpunt van Kalou had de ijverige Leonardo nog wel de 2-2 op zijn schoen, maar veel verder kwamen de strijdlustige Bredanaars niet. Een minuut van rust had Castelen het duel definitief moeten beslissen, maar de jonge international zorgde voor hilariteit door de bal vanaf de doellijn toch nog over het doel van NAC-keeper Schollen te krijgen. De snelle aanvaller maakte zijn fout ruim twintig minuten later echter alsnog goed. Na een goede actie van opnieuw Dirk Kuyt, die hiermee zorgde voor zijn derde assist van de middag, tikte Castelen de 1-3 binnen.

Na deze derde Rotterdamse leken eigenlijk alleen de wissels van beide trainers nog voor opwinding te zorgen. Eerst werd Leonardo, het voormalig wonderkind van Rotterdam, door NAC-trainer Lok naar de kant gehaald. De Braziliaan, een aardige wedstrijd speelde, werd hierbij zowel door de aanhang van NAC als Feyenoord toegejuicht. De Rotterdamse fans lieten hiermee zijn dat ze Leonardo nog lang niet vergeten zijn en de Braziliaan genoot zichbaar van dit applaus. De inbreng van Pierre van Hooijdonk, diep in de tweede helft, werd minder gewaardeerd in Breda. De voormalig publiekslieveling werd genadeloos uitgefloten door de aanhang van NAC. "Laat je club maar in de steek", zongen de fans van NAC, die daarmee duidelijk maakte dat ze het plotselinge vertrek van Pi-Air naar Rotterdam niet konden waarderen.

Ondanks dit fluitconcert leken Van Hooijdonk en Feyenoord de drie punten binnen te halen, maar Feyenoord vergooide de zege alsnog in een even bizarre als heroïsche slotfase. De aansluitingstreffer van Jenner kwam uit de lucht vallen, waarna het publiek in Breda er eens goed voor ging zitten. Nog geen minuut later zorgde Diba met zijn gelijkmaker voor een sensationale ontknoping van een bewogen duel.