Egypte wint, Mido verliest

7 februari 2006, 19:52

Er waren nog ruim minuten te spelen in de halve finale van de Afrika Cup tussen Egypte en Senegal, toen de Egyptische bondscoach Hassan Shehata het welletjes vond. De vedette Ahmed 'Mido' Hossam bakte er helemaal niets van en de trainer besloot hem te wisselen voor Amr Zaki. Langs de lijn ging Mido op beschamende wijze verhaal halen bij Sheheta, maar Amr Zaki bewees het gelijk van zijn trainer door nog geen twee minuten later het winnende doelpunt binnen te schieten. Hierdoor speelt Egypte vrijdag de finale tegen Ivoorkust.

Net zoals de halve finale tussen Ivoorkust en Nigeria, eerder op de dag, was de wedstrijd tussen gastland Egypte en Senegal kwalitatief niet bepaald hoogstaand. In het eerste half uur oogden beide landen nerveus en viel er weinig te genieten in het fraaie stadion van Cairo.

Pas toen de Senegalees Mendy zich ontpopte als handballer, kwam de wedstrijd enigszins los. De verdediger sloeg de bal in het strafschopgebied weg boven het hoofd van de sterke Egyptenaar Bakarat, waarna de bal op de stip ging. Ahmed Hassan benutte de strafschop, maar hij moest overgenomen worden omdat er te vroeg ingelopen zou zijn. Ook in tweede instantie schoot Hassan de strafschop echter feilloos binnen.

Vlak na rust kwam Senegal nog wel op gelijke hoogte, waarna de wedstrijd uit leek te draaien op verlenging. Ruim tien minuten voor tijd vond de Egyptische bondscoach het echter tijd om in te grijpen. Mido, de grote vedette van Egypte die de afgelopen dagen last gehad had van een blessure, speelde en slechte wedstrijd en de trainer besloot hem te wisselen. Wat hierop volgde was een wanvertoning die zijn weerga niet kende. Met groot vertoon van misbaar verliet Mido het veld en eenmaal langs de lijn gaf hij zijn trainer er flink van langs. Bondscoach Shehata ging hier vol tegenin, waarna routinier Hossam Hassan de twee uit elkaar moest halen.

Nog geen twee minuten later zorgde uitgerekend Amr Zaki, de man die in het veld kwam voor Mido, voor de beslissing in de wedstrijd. De invaller kopte een voorzet knap binnen en zorgde daarmee voor de beslissende 2-1. Bondscoach Shehata wilde het weten en de betere liplezers konden duidelijk zien dat hij de naam van de doelpuntenmaker hard naar de juichende menigte riep. Mido daarentegen zat aanvankelijk zuur te kijken, maar mengde zich vervolgens toch in de feestvreugde.

Ondanks dat heel Senegal in de slotfase nog recht meende te hebben op een strafschop, eindigde het duel in 2-1. Egypte gaat hierdoor door naar de finale, maar of Mido ook mee zal gaan valt te betwijfelen. De spits van Tottenham Hotspur zou zijn eigen glazen best wel eens ingegooid kunnen hebben.