Drogba schiet Ivoorkust naar finale

7 februari 2006, 15:51

Ivoorkust, één van de tegenstanders van Oranje op het WK, heeft zich voor het eerst sinds 1992 geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. De Olifanten wonnen in een teleurstellende wedstrijd met 1-0 van Nigeria. Chelsea-spits Didier Drogba maakte vlak na rust het enige doelpunt van de wedstrijd.

Voorafgaand aan het duel waren de verwachtingen hooggespannen, maar Nigeria en Ivoorkust bakten er weinig van in de eerste halve finale van de Afrikaanse titelstrijd. Beide landen hadden zich zaterdag ten koste van respectievelijk Tunesië en Kameroen geplaatst voor de halve finale en deze wedstrijden leken bij beide ploegen nog altijd in de benen te zitten. Vooral in de eerste helft legden Ivoorkust en Nigeria een teleurstellend niveau op de mat en gebeurde er bijster weinig in het indrukwekkende stadion van Alexandrië.

De openingstreffer, vlak na rust, kwam dan ook volledig uit de lucht vallen. De Nigeriaanse verdediger Joseph Enakahire schatte een lange bal verkeerd in, waarna Didier Drogba vrij door kon lopen naar het doel van Vincent Enyeama. De spits van Chelsea wist wel raad met het buitenkansje en schoot de bal beheerst door de benen van de sluitpost.

Na deze rust moet Nigeria, met Spartaan Sani Kaita in de basis, op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg slaagde er echter niet in om aanvallers Martins en Aghahowa te bereiken. Ook de licht geblesseerde Jay-Jay Okocha kon als invaller het verschil niet maken voor de Super Eagles. De defensie van Ivoorkust bleef fier overeind tegen de tegenvallende Nigerianen en in de slotfase zorgde Drogba na een knappe zelfs nog bijna voor 2-0. Het schot van de aanvoerder ging echter naast.