Live: [Blog] Alles over coronavirus in het voetbal

07:45

Ondanks het advies van de raad van bestuur van de Pro League om het huidige seizoen definitief stop te zetten, blijft Antwerp een voorstander om het huidige seizoen nog af te werken. (Het Nieuwsblad)

07:46

Quique Setién hoopt niet dat FC Barcelona de titel krijgt toegewezen, als het seizoen niet meer wordt uitgespeeld. "Ik zal me in ieder geval geen kampioen voelen als wij de titel cadeau krijgen."

07:54

Harrie Timmermans, voorzitter van de Supportersvereniging van PSV, vindt dat spelers van de Eindhovenaren op het juiste moment een financieel gebaar moeten maken, als dat nodig is. (Eindhovens Dagblad)

08:08

Burgemeester Eric Garcetti van Los Angeles verwacht dit kalenderjaar geen sportwedstrijden met publiek in zijn stad. Daarmee lijkt er een streep te gaan door MLS-duels met publiek.

09:05

NAC Breda houdt donderdagavond een online bierproeverij voor de sponsoren. (BN/De Stem)

09:29

09:54

Athletic de Bilbao heeft met de spelers een akkoord bereikt over een verlaging van de salarissen. Het gaat om een vermindering van zeventien procent. (Clubkanaal)

10:26

10:51

Luuk de Jong en consorten zijn bereid om negentien procent in te leveren als er niet meer gevoetbald wordt. Komt Sevilla nog wel in actie, leveren ze 8,5 procent in. (Marca)

12:35

13:16

"Wij trainen in Duitsland weer vanaf deze week op het veld. In groepjes en op afstand van elkaar. Dat veld weer ruiken, daar werd ik wel even zielsgelukkig van zeg", aldus Dominique Bloodworth. (Algemeen Dagblad)

13:43

13:44

14:01

Alle lagere divisies in Frankrijk - vanaf het vierde niveau en lager - zijn definitief gestopt. 

15:30

Burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven zet nog géén streep door de concertenreeks van Guus Meeuwis, die vanaf 10 juni meerdere dagen op rij tienduizenden mensen samenbrengt in het Philips Stadion. Dat is opvallend, omdat hij wel de knuppel in het hoenderhok gooide door thuisduels van PSV uit te sluiten. (Eindhovens Dagblad)

16:18

20:30

20:50

Chelsea doneert 78.000 maaltijden aan de Engelse gezondheidszorg en instellingen die ouderen en kwetsbare groepen ondersteunen.

20:53

Binnen de Premier League heerst verdeeldheid over de einddatum van het seizoen. Negen clubs willen niet na 30 juni eindigen. Dit omdat spelers met een aflopend contract daarna uit hun contract lopen. De FIFA maakt het weliswaar mogelijk hier aanpassingen in te doen, maar kan dit niet als regel opleggen. (The Guardian)

20:57

Borussia Dortmund-seizoenskaarthouders kunnen volledige compensatie krijgen voor hun gemiste wedstrijden. Als ze hier vanaf zien, stelt de club een waardebon of shirtje beschikbaar.

23:13

Het meningsverschil tussen de burgemeester van Eindhoven en NOS-sportjournalist Arno Vermeulen is uitgesproken. John Jorritsma belde donderdag met Vermeulen, die eerder felle woorden sprak over het optreden van de burgemeester. Vermeulen vond onder andere dat Jorritsma voor zijn beurt sprak door te stellen dat er in Eindhoven niet gevoetbald mag worden. Volgens de gemeente Eindhoven staat er een streep onder het meningsverschil.

07:29

Tottenham Hotspur heeft Mauricio Pochettino gevraagd een deel van zijn loon in te leveren. De Argentijnse oefenmeester werd in november ontslagen door de Londense club, maar zijn salaris  wordt nog wel doorbetaald. (Engelse media)

07:49

In Oostenrijk wordt over een maand mogelijk weer gevoetbald. Vanaf maandag mogen clubs in kleine groepen de training hervatten. Als de competitie wordt hervat, dan zal er eerst wel achter gesloten deuren worden gespeeld. Daarnaast worden spelers getest op het coronavirus. (Oostenrijkse media

09:02

Het standbeeld van Diego Maradona in het Argentijnse Buenos Aires draagt een mondkapje.

10:32

Zach Binney, epidemioloog aan de Emory University in Atlanta, Georgia, denkt dat het onmogelijk is een voetbalstadion te vullen voor er een vaccin is voor het coronavirus. (The Times)

11:39

Paul van der Kraan, algemeen directeur van FC Twente, geeft een update over de huidige situatie aan de supporters.

11:58

Norman Hunter is op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij maakte in 1966 deel uit van het Engelse team dat wereldkampioen werd.

13:40

Sportcompetities in de Verenigde Staten kunnen binnenkort weer worden hervat. Dat betekent dat de MLS ook kan worden opgestart. Onduidelijk is nog wanneer er exact weer gevoetbald kan worden.

14:50

Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen denkt dat het Eerste Divisie-seizoen niet wordt afgemaakt. “Bijna niemand gelooft er nog echt in dat we dit seizoen nog gaan voetballen. Ik ook niet, maar je moet er wel rekening mee houden dat het nog kan.” (RTV Rijnmond)

15:51

"Ik vind sowieso dat gezondheid op nummer 1 staat. Maar ik zou wel heel graag het seizoen af willen maken. Het mag niet ten koste gaan van de gezondheid van mensen. Dat zou ik niet echt waarderen als dat zou gebeuren", aldus Ralf Seuntjens. (Algemeen Dagblad)

15:54

De Premier League-clubs willen het liefst doorgaan. 

17:09

18:01

Celta de Vigo-baas Oscar Garcia heeft kritiek geuit op spelers  Pione Sisto en Fedor Smolov, die zijn vertrokken. 

18:05

Ook zorgen bij Johan Cruijff Arena: het moet niet te lang duren voor er weer evenementen georganiseerd mogen worden. 

20:10

NEC heeft in navolging van andere clubs de spelers op 'zomervakantie' gestuurd. De spelers hebben tweeënhalve vakantie gekregen.

20:41

Volgende week vrijdag verwacht Valentijn Driessen dat de Eredivisie dán definitief opgeschort wordt. Een dag eerder komt de UEFA namelijk bijeen. (Veronica Inside)

21:00

Tim Krul ziet het doorvoetballen in Engeland somber in. (Veronica Inside)

21:19

De Amerikaanse voetbalcompetitie MLS is opnieuw uitgesteld, ditmaal tot 8 juni. Tot die tijd wordt er sowieso niet gevoetbald.

22:35

Alex Pastoor is momenteel in Nederland, maar gaat binnenkort weer naar Oostenrijk als coach van Altach. Wel moet hij dan een negatieve coronatest afleggen. (Algemeen Dagblad)

23:19

De Premier League-clubs willen geen voorrang bij coronatests. 

08:49

08:54

09:24

Kevin de Bruyne denkt al te zijn getroffen door het coronavirus. 

10:57

12:03

Spelers hebben in ieder geval tijd over voor hun gezin. 

12:57

13:11

13:29

14:39

15:50

Kevin De Bruyne weet niet zeker of hij en zijn gezin het coronavirus hebben gehad. Het zou best kunnen, denkt de middenvelder. 

16:42

Een mooie actie van de fans van PEC Zwolle. 

17:08

17:24

17:26

17:31

Ook bij Ajax begint de verveling toe te slaan, zo is te zien in huize Tagliafico. 

17:58

Het Deense FC Midtjylland denkt aan 'drive in-voetbal', waarbij 10.000 fans in 2.000 auto's naar wedstrijden kunnen kijken. 

19:11

Zijn toekomst is ongewis door de coronacrisis.

20:07

20:08

Een mooi plan van de Deense club, dat wedstrijden in een soort buitenbioscoop wil gaan uitzenden. 

20:33

Marc-André Ter Stegen houdt het prima uit in thuisisolatie. 

22:03

Deze schitterende post van Andy Robertson wint het internet. De linksback van Liverpool heeft ondanks de coronacrisis toch drukke dagen. 

22:38

Een mooie video van de FIFA! Vele sterren, onder wie Marco van Basten, klappen voor de helden in de zorg. 

23:19

Sevilla-speler Óliver Torres combineert hardlopen met een techniektraining. 

23:50

Buitenspeler Yannick Bolasie maakt tegenwoordig acties in zijn tuin in plaats van op de velden. 

09:50

Als het seizoen in de Premier League eindigt zonder nog opnieuw te voetballen, degraderen er wellicht geen teams. Dat denkt Tony Bloom, de eigenaar van Brighton en Hove Albion.

09:58

10:08

10:19

11:13

12:28

13:30

Gerald Sibon kwam terug uit Australië en ging op eigen verzoek twee weken in quarantaine. Morgen (maandag) wordt hij eindelijk herenigd met de mensen in zijn naaste omgeving. (Friesch Dagblad)

14:07

Menno Koch krijgt bij KAS Eupen het volledige loon uitbetaald, zo liet de clubleiding direct weten. "Wij hebben met de selectie 10% van ons salaris gedoneerd aan ziekenhuizen en de jeugdopleiding. Zo kunnen wij zelf ook ons steentje bijdragen." (ELF Voetbal)

15:01

De voetballers van Wuhan Zall zijn gisteren als helden onthaald op het station van Wuhan, de stad waar het coronavirus uitbrak. Ze waren maanden weg omdat ze niet terugkonden naar hun thuisland. 

16:29

De coronacrisis gaat enorme gevolgen hebben voor transferwaardes van spelers, denkt de Franse politicus Daniel Cohn-Bendit. “Morgen zal hij 35 à 40 miljoen euro waard zijn, niet meer 200 miljoen euro. En wie kan hem dan betalen?” (Ouest France)

17:33

Frans van Seumeren, eigenaar van FC Utrecht, luidt de noodklok. “Er moet een collectief plan komen van de ECV en de KNVB, niet morgen maar gisteren. Want als dit tot het einde van het jaar duurt, haalt de helft van de clubs 2021 niet. (Voetbal International)

19:28

20:17

Bram van Polen rent een halve marathon: "Heb ik ook minder spijt als ik in deze tijd een keer de barbecue aansteek en een biertje drink"

20:36

Het stadion van Brighton & Hove Albion, het Amex Stadium, is sinds gisteren een drive-in testcentrum. Onder meer zorgverleners kunnen zich er laten testen op corona.

20:53

22:57

Lee Towers had vanavond opgetreden in De Kuip als de bekerfinale was doorgegaan. “Het was geweldig geweest als we de beker nog even binnen hadden kunnen slepen. Maar we zitten met z'n allen in hetzelfde schuitje.” (RTV Rijnmond)

23:18

Brescia-voorzitter Massimo Cellino heeft positief getest op het coronavirus. Zijn dochter is ook besmet. 

07:59

Vincent Vermeij heeft de training met MSV Duisburg hervat. "Trainen met de bal, heerlijk. De hele dag thuis zitten en in je eentje loopwerk doen, dat gaat na een maand wel vervelen." (De Gelderlander)

08:05

Karim El Ahmadi is teruggekeerd in Nederland vannuit Saoedi-Arabië. "Omdat de competitie toch stilligt en er geen zicht is op hervatting, ben ik maar naar huis gegaan. Hier heb ik tenminste nog mijn familie en vrienden in de buurt en is de lockdown wat minder streng." (Tubantia)

08:18

De voortekenen voor het hervatten van het betaalde voetbal zijn slecht, zo niet heel slecht. De kans is klein dat het kabinet dinsdag met goed nieuws komt voor de Nederlandse clubs. (ANP)

08:55

09:07

Trainer Damien Comolli verwacht komende zomer weinig transfergeweld in Engeland. Een zaakwaarnemer vertelde hem dat er maar enkele clubs kunnen investeren in de zomer. 

09:19

Huang Shenghua, de directeur van Guangzhou R&F, denkt dat de voetbalcompetitie in de zomer van start kan gaan in China.

10:05

11:03

11:44

Son is begonnen met zijn dienstplicht. 

12:05

Op zaterdag 16 mei organiseert de Eerste Divisie het ‘Keuken Kampioen Divisie Esports Fan Tournament’. Dit is de allereerste keer dat de Eerste Divisie in esports stapt.
 

12:54

Bij FC Groningen heeft een flink aantal seizoenkaarthouders al verlengd. "Mensen snappen het belang en dat is heel fijn", aldus Wouter Gudde. (RTV Noord)

14:08

14:38

Er is géén specifieke deadline voor het uitspelen van de Europese competities, benadrukt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Dat mag dus ook na 3 augustus. (Corriere della Sera)

15:04

Real Madrid wil bij een eventuele hervatting van de Spaanse competitie voetballen in Estadio Alfredo Di Stefano (zesduizend toeschouwers) in plaats van Bernabéu. (Okdiario)

15:26

"Ik denk dat het voor spelers die op dit moment geen contract hebben getekend een heel lastige periode wordt", voorspelt Evgeniy Levchenko. (Dagblad van het Noorden)

15:59

In Spanje mogen de clubs de training weer hervatten, mits ze zich houden aan de voorwaarden die de Spaanse overheid heeft gesteld. La Liga, de Spaanse voetbalbond RFEF en de nationale sportraad van Spanje CSD hebben daarover een akkoord bereikt.

19:59

Angela McClean, een belangrijke gezondheidsadviseur van de Engelse regering, pleit voor een onderzoek naar het doorgaan van Liverpool - Atlético Madrid. Mogelijk dat het Champions League-duel de verspreiding van het coronavirus heeft bevorderd. "Als dit allemaal achter de rug is, kan het erg interessant zijn om te kijken naar de verspreiding in Liverpool en in Spanje." (The Independent)

21:16

Ook bij Valencia leveren spelers salaris in. De Spaanse club bereikte maandag een akkoord.

21:20

De Serie A blijft voornemens het seizoen af te maken, mits de autoriteiten dit toestaan. Dinsdag wordt de voorzetting verder besproken. Niet alle clubs staan achter het standpunt. Onder meer Bologna, Fiorentina, Torino en Sampdoria zouden tegen zijn.

22:33

De Belgische Pro League heeft de algemene vergadering met de clubs uitgesteld naar maandag. Aanvankelijk zouden de partijen vrijdag bij elkaar komen. Het is voor de tweede keer dat het beraad wordt uitgesteld. De Belgen willen het seizoen definitief beëindigen, maar moet dit nog bekrachtigd worden in de algemene vergadering.

23:38

Standpunten Eredivisionisten over uitbreiding naar 20 clubs

Voor
Ajax
Feyenoord
PSV
AZ
SC Heerenveen
FC Twente
PEC Zwolle
Fortuna Sittard
ADO Den Haag
RKC Waalwijk
FC Utrecht

Tegen
FC Groningen
FC Emmen
Heracles Almelo
Willem II

Nog geen standpunt
Sparta
Vitesse

(Bron: Veronica Inside)

07:58

07:59

"Als blijkt dat er volgende maand op drie kwartier rijden in Mönchengladbach gewoon weer gevoetbald kan worden, waarom zou dat hier over een tijdje niet meer kunnen?", vraagt Huub Stevens zich hardop af(Algemeen Dagblad)

08:00

Bert van Marwijk hoopt dat het voetbal de hulp krijgt die het nodig heeft. "De veiligheid blijft voorop staan. Maar intussen verdient ook het voetbal vanwege het maatschappelijk belang, net als het theater en al die andere culturele activiteiten, de hulp die het nodig heeft om het hoofd boven water te houden in deze periode." (De Telegraaf)

08:04

"In het meest creatieve geval kunnen we ons stadion voor 25% vullen", aldus Rob Toussaint over het houden van anderhalve meter. (TC/Tubantia)

08:15

Mesut Ozil is een van de spelers die het inleveren van salaris zou hebben geweigerd. (Engelse media)

08:47

09:30

09:34

10:02

11:07

RB Leipzig stelt dat er in totaal 250 tot 300 mensen aanwezig moeten zijn in het stadion als er uitgespeeld kan worden. 

11:19

13:57

Er is grote twijfel over het hervatten van de Serie A. “Voetbal is onze laatste zorg”, laat de Italiaanse minister van Sport weten. (Rai 2)

14:17

Mooi gebaar: FC Barcelona hoopt een sponsor te vinden voor Camp Nou en dat geld gaat het steunen aan de strijd tegen corona. 

14:53

Telstar-directeur Steef Hammerstein: "Er gaat tot 1 september echt niet meer gevoetbald worden." (De Telegraaf)

15:18

15:39

In Portugal gaat mogeljk een test plaatsvinden voor het voetbal achter gesloten deuren. Benfica-Tondela zou worden afgewerkt. (A Bola)

16:40

KNVB niet van plan om aan alle verzoeken om promotie/degradatie in het amateurvoetbal te voldoen: "We willen er geen onmogelijke puzzel van maken"

17:29

Het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag wordt omgetoverd tot een corona-borglocatie voor dak- en thuislozen. “Wie geen huis heeft, kan niet thuisblijven. Mensen zonder dak boven hun hoofd die ziek zijn, maar geen extra verzorging of verpleging nodig hebben, kunnen dankzij de plaatsing van de portocabins op het parkeerterrein van het stadion tijdelijk worden opgevangen”, aldus wethouder Bert van Alphen. (Clubkanaal)

18:20

Het EK voor Vrouwen zal tussen 6 en 31 juli 2022 plaatsvinden, maakt de UEFA binnenkort bekend. (BBC)

18:59

Romelu Lukaku denkt besmet te zijn geweest met het coronavirus: "Ik zweer dat er 23 van de 25 spelers ziek waren"

19:12

Premier Mark Rutte bevestigt op zijn persconferentie: GEEN betaald voetbal tot 1 september!

19:30

François Gesthuizen, trainer van NEC, heeft begrip voor het besluit van het kabinet. “Ik ging hier al vanuit. We zullen nu een nieuw plan moeten maken. Tot 1 september betekent ook dat het nieuwe seizoen weer later zal beginnen.” (Omroep Gelderland)

20:23

20:33

PEC Zwolle eindigt het seizoen als nummer vijftien en handhaaft zich dus in de Eredivisie: "Maar de vlag gaat nu echt niet uit"

20:33

20:57

De KNVB is blij dat onder strikte voorwaarden topsportaccommodaties (beperkt) opengesteld worden. ‘Daarnaast is het uiteraard ook een goed signaal dat onze jongste jeugd, eveneens onder voorwaarden, straks weer kan gaan trainen en spelen.’ (KNVB-website)

21:11

21:15

Ajax verwacht dat er spoedig meer duidelijkheid is over hoe om te gaan met de seizoenkaarten voor de wedstrijden van dit seizoen.

21:17

Vitesse vindt het prettig dat er meer duidelijkheid is. “Dat tot in elk geval 1 september geen wedstrijden plaatsvinden, wil niet zeggen dat daarmee ook alle vragen zijn beantwoord. Hoe gaat het individueel programma voor onze spelers er voorlopig uitzien? Wat betekent dit besluit voor de start van het nieuwe seizoen? Ook dat soort zaken moeten we in de komende tijd met de juiste partijen bespreken”, aldus algemeen directeur Pascal van Wijk. (Clubkanalen)

21:41

Fortuna Sittard rekent erop volgend seizoen weer in de Eredivisie uit te komen. "Ik ga er vanuit dat wij, ondanks de zestiende plaats die we nu innemen, straks gewoon als Eredivisie-club aan het nieuwe seizoen beginnen", zegt trainer Sjors Ultee. (Algemeen Dagblad)

23:04

07:42

08:24

De meeste aanvoerders van de 42 Spaanse clubs uit La Liga en de Segunda Division zijn geen voorstander van geïsoleerde trainingskampen. Die conclusie werd getrokken in een vergadering met elkaar. Om het seizoen in Spanje af te kunnen maken, wordt er gewerkt aan een plan om spelers te isoleren.

10:01

Sparta heeft zorgen voor volgend seizoen. "De grootste problemen verwacht ik het komende seizoen. Specifiek kijkend naar Sparta gaat het dan om wedstrijdkaarten, seizoenkaarten, maar ook de sponsorgelden. Wat de exacte impact is moeten we inventariseren", aldus directeur Manfred Laros. (RTV Rijnmond)

12:50

Volgens La Gazzetta dello Sport wil de UEFA uiterlijk 3 augustus van de bonden weten welke clubs zij Europa insturen

13:11

13:12

13:27

FC Groningen-directeur Wouter Gudde heeft zorgen over volgend seizoen. "Daar kijken we nu echt naar. We moeten voorkomen dat onze supporters en sponsoren wachten met het verlengen van hun seizoenkaart of sponsorcontract." (RTV Noord)

13:40

Stiekem hoopte Kevin Blom nog dat het seizoen afgemaakt kon worden. "Je hoopt toch vurig dat er een 'kattenluikje', een ontsnappingsroute, is. Aan de andere kant: de volksgezondheid gaat voor alles. Dit is denk ik het beste wat de premier nu kan doen", aldus de scheidsrechter. (Omroep West)

16:20

16:20

16:48

Het besluit over de mogelijke hervatting van de Italiaanse Serie A is uitgesteld.

18:58

Patrice Evra gaat ruim 250.000 euro doneren ter ondersteuning van de National Health Service. 

19:19

De Braziliaanse topvoetballers hebben geld ingezameld.

19:47

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn is er niet op tegen als de Bundesliga binnenkort wordt hervat. 

21:11

De voetballers van Watford ontvangen tijdelijk minder salaris. Ze hebben ingestemd met een voorstel van de clubleiding.

21:15

Ligue 1-club Amiens wil op 11 mei de training weer hervatten.

21:53

La Liga is van plan om stadiongeluiden af te spelen bij wedstrijden, zodra de Primera Division wordt hervat. (Onda Cero)

21:55

22:38

ADO Den Haag gaat er een juridische zaak van maken als de KNVB besluit dat de club degradeert uit de Eredivisie. (Studio Voetbal)

22:57

FC Dordrecht blijft volgend seizoen 'gewoon' betaald voetbal spelen, ondanks de coronacrisis. (RTV Rijnmond)