Live: [Blog] Alles over coronavirus in het voetbal

07:45

4 miljard euro is het bedrag dat de clubs uit de vijf grootste competities van Europa samen mis dreigen te lopen als het seizoen niet kan worden uitgespeeld.

07:55

Hakim Ziyech kan weigeren te blijven of kan bijvoorbeeld eisen dat Ajax een maand het salaris betaalt dat Chelsea hem zou geven. (Algemeen Dagblad)

07:58

In Nederland kun je nog wel middenin de zomer een paar wedstrijden spelen, maar hier is dat onmogelijk door de extreme hitte”, ziet Karim El Ahmadi als probleem om nog te voetballen namens Al-Ittihad dit seizoen. (Algemeen Dagblad)

07:58

De analisten van het Engelse BT Sport dreigen met juridische stappen tegen hun werkgever wegens een conflict over de betalingen.

08:11

Rome en Bilbao twijfelen door de coronacrisis over het organiseren van wedstrijden tijdens het EK van komende zomer. (The Daily Mail)

08:18

Gerard Nijkamp (FC Cincinnati) is teruggekeerd in Nederland vanwege de coronacrisis. (Voetbal International)

08:45

"Je wilt graag weer spelen, al zal het verre van ideaal zijn. Voetbal is een publiekssport", weet Willem II'er Freek Heerkens. (Brabants Dagblad)

09:08

09:33

10:18

Het Amerikaanse avontuur van trainer Hans van de Haar en zo’n twintig Nederlandse voetballers gaat niet door. Hij zou een club beginnen, maar de gehele competitie is afgelast. (Algemeen Dagblad)

11:40

De spelers van Standard die door de club op tijdelijke werkloosheid zijn gezet, zullen de uitkering niet opvragen bij de overheid. (Sportwereld)

12:53

De bijeenkomst van de Belgische profclubs is uitgesteld naar 24 april. Dat heeft te maken met de besluiten om licenties af te nemen. Tot die tijd is er geen duidelijkheid over de toekomst van de competitie. 

12:56

14:19

Pedro Sanchez heeft al aangekondigd dat de noodmaatregelen na 26 moet verlengen. Dat zou invloed hebben op het vervolgen van La Liga.

14:38

Robert Lewandowski, de topspits van Bayern München, en zijn vrouw Anna hebben ruim 45.000 euro overgemaakt aan een ziekenhuis in Polen. 

14:44

De KNVB gaat amateurclubs de mogelijkheid geven om zich in te schrijven voor een hoger (of lager) niveau.

15:00

Ook in de Engelse lagere divisies wordt nog gevoetbald. 

15:21

Viroloog Ab Osterhaus denkt niet dat de Eredivisie dit seizoen uitgespeeld wordt. "Ik zeg nooit, nooit. Maar met de wetenschap van nu wordt dat erg lastig." (ANP)

16:58

Gertjan Verbeek is terug in Nederland. Vanwege de coronacrisis betaalde Adelaide United zijn salaris niet meer. Of Verbeek nog terugkeert naar Australië, weet hij niet. “Want het is maar afwachten hoeveel clubs in het land deze crisis verteren”, aldus Verbeek. (Algemeen Dagblad

17:39

FC Twente heeft Keito Nakamura toestemming gegeven om terug te keren naar Japan.

18:04

Toni Kroos sprak zich eerder deze week uit tegen het inleveren van salaris, maar krabbelt nu terug. “Vanaf het eerste moment heb ik gezegd dat het logisch is dat wij een deel van ons loon moeten opgeven als we daarmee het clubpersoneel kunnen helpen”, aldus de Duitser via Twitter. Real Madrid kwam gisteren tot een akkoord met de spelersselectie over een verlaging van het salaris.

18:21

19:05

In samenwerking met NLvoorelkaar heeft de Eredivisie een landelijk vrijwilligersplatform in het leven geroepen.

19:25

De spelers van Eintracht Frankfurt leven in april, mei en juni twintig procent van hun loon in. Bij de Duitse club staan Bas Dost en Jonathan de Guzman onder contract. (Clubkanaal)

19:59

Supportersvereningen van Helmond Sport hebben gezamenlijk besloten nú al hun seizoenkaart te verlengen. “Een geweldig moment dat een groot solidariteitsgevoel laat zien en enorme steun in deze ook voor ons onzekere tijd. We zijn een bijzondere club en stad en zijn onze supporters ontzettend dankbaar”, aldus algemeen directeur Leon Vlemmings. (Clubkanaal)

21:29

Het gaat nog wel even duren tot er weer wordt gevoetbald in Schotland. De Premiership ligt tot in elk geval 10 juni stil, heeft de Schotse bond besloten. (Britse media)

22:37

Volgens minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) kan de uitspraak van burgemeester John Jorritsma van Eindhoven gevolgen hebben op het hervatten van de Eredivisie. Jorritsma heeft aangegeven dat er in juni en juli in zijn gemeente niet gevoetbald wordt. (Telegraaf)

22:40

Karim Rekik staat met zijn teamgenoten van Hertha BSC weer op het trainingsveld: "Een agent keek of we ons wel aan de regel houden om anderhalve meter uit elkaar te blijven"

08:21

10:20

Ajax en PSV doen mee aan een internationaal FIFA-toernooi, georganiseerd door EA. De #stayandplay Cup brengt tevens één miljoen dollar naar het goede doel.

13:03

14:43

16:03

Blijf ook dit paasweekend op de bank, zeggen de Oranje Leeuwinnen.

16:09

Spelers, leden van de technische staf en bestuursleden van Celtic leveren een aanzienlijk deel van hun salaris in.

17:35

Antoine Griezmann is begonnen aan een bijzondere inzamelingsactie voor het Rode Kruis. Samen met zijn broer is hij de komende 24 uur live op Twitch, waar de Fransman zijn gamekunsten zal streamen. Paul Pogba en Ousmane Dembélé zullen ook aansluiten.

18:49

Heracles Almelo last een pauze in voor zijn spelers. De komende drie weken hoeven zij niet dagelijks te trainen en met de club contact te houden. (Tubantia)

19:12

Een mooi gebaar van PEC Zwolle-captain Bram van Polen.

19:59

In Italië is de lockdown verlengd naar 3 mei. Dat betekent dat de Serie A-clubs de (groeps)training voorlopig nog niet mogen hervatten.

20:50

Voormalig Liverpool-trainer Kenny Dalglish heeft positief getest op het coronavirus. Hij is asymptomatisch, wat betekent dat hij geen ziekteverschijnselen vertoont.

23:16

Een financiële injectie voor West Ham United. De aandeelhouders van The Hammers pompen dertig miljoen pond (omgerekend 34 miljoen euro) in de club. Daarnaast leveren spelers, leden van de technische staf en bestuurders loon in. (Clubkanaal)

23:50

Een meerderheid van de Schotse clubs wil per direct een einde maken aan het seizoen. Of dat ook gaat gebeuren, hangt naar verluidt af van Dundee FC. In alle vier competities moet minstens 75 procent van de clubs akkoord gaan met het voorstel. In de Championship zijn van de tien clubs zeven voor en twee tegen. Eén club moet zijn stem nog uitbrengen: Dundee. Een stem die hoe dan ook grote gevolgen heeft. 

08:43

De Italiaanse minister van Sport Vincenzo Spadafora schuift 4 mei naar voor als mogelijke datum waarop de spelers van de Serie A weer naar hun club kunnen om te trainen. (Videoboodschap)

08:44

Het zomerse oefentoernooi de Champions Cup is geannuleerd. 

09:01

AZ-iconen Kees Kist, Hugo Hovenkamp, Barry van Galen zijn resoluut: stop met het seizoen. (De Telegraaf)

09:34

09:43

Leicester City maakt geen gebruik van de regeling om personeel tijdelijk met onbetaald verlof te sturen. 

10:36

10:45

Joshua Kimmich heeft dubbele gevoelens bij de hervatting van de Bundesliga. "Aan de ene kant zullen er heel wat mensen blij zijn als ze opnieuw voetbal kunnen kijken, zelfs al zal dat op televisie zijn. Aan de andere kant moet er ook een maatschappelijk draagvlak zijn voor die hervatting."

11:34

12:11

12:23

"Als er in Nederland komende zomer wordt gevoetbald, is er een aanzienlijk risico voor de gezondheid van spelers", aldus conditietrainer Jan Kluitenberg, die waarschuwt voor blessures bij voetballers. (De Stentor)

13:27

14:29

De Serie A-clubs zouden de competitie willen hervatten op 31 mei. (La Repubblica)

15:14

Het is nog onduidelijk wanneer de Olympische Spelen worden ingehaald, al is het niet uitgesloten dat volgend jaar zomer te vroeg komt. "Ik denk niet dat iemand met zekerheid kan zeggen dat de situatie volgend jaar juli onder controle is", laat Toshiro Muto, directeur van het Japanse organisatiecomité weten. (Algemeen Dagblad)

15:29

Franck Berrier en Sébastien Siani hebben een actie opgezet om het in geldnood verkerende Oostende te helpen. (Het Nieuwsblad)

16:16

16:24

16:27

In Turkmenistan wordt op 19 april de competitie gewoon weer hervat. Sterker nog: dat gebeurt zelfs met publiek. 

16:57

18:05

Erik Falkenburg probeert het beste te maken van de situatie. 

18:32

Scheidsrechter Jochem Kamphuis baalt stevig van de voetballoze periode. Hij mist niet alleen de inkomsten, maar ook de beleving van het fluiten van wedstrijden.

18:50

Memphis Depay komt met nieuwe muziek. 

19:18

De spelers van Villarreal gaan akkoord met een salarisverlaging van twintig procent. Dat heeft uiteraard alles te maken met de coronacrisis.

19:45

Jefferson Farfán maakt zich niet populair in Rusland.

21:15

22:21

De coronacrisis heeft tot onrust in de Schotse competitie geleid. 

22:48

Marc Van Ranst heeft een duidelijk advies voor de UEFA: stop de competities.

23:28

Real Sociedad pakt de draad, zij het voorzichtig, weer op. 

23:44

Gelson Fernandes weet dat het voor de Duitse clubs goed zal zijn als de Bundesliga weer hervat zal worden. 

08:37

Kenny Dalglish maakt het goed. Het Liverpool-icoon, besmet met corona, is ontslagen uit het ziekenhuis.

11:25

Volgens deze correspondent van beIN Sports overweegt de Italiaanse overheid pas in 2021 weer publiek toe te staan bij sportwedstrijden.

18:17

18:33

19:23

Real Sociedad gaat toch niet de training hervatten. De Spanjaarden hebben besloten om nog even te wachten met het oppakken van de trainingen.

19:48

Een 'coronafeestje' van Standard Luik-spits Obbi Oularé (ex-Willem II) is door de politie stopgezet.

20:46

21:15

22:36

07:47

De voetballers van Sporting Portugal komen hun club financieel tegemoet tijdens de coronacrisis. Ze leveren voor vier maanden veertig procent van het loon in. 

08:10

Ivan Rakitic mag dan weliswaar vanuit huis trainen, toch geeft hij zichzelf weinig rust. "Van de 30 dagen die we zijn geweest, heb ik er maar één gerust", vertelt hij. (El Mundo Deportivo)

08:46

Roy Hodgson (Crystal Palace) hoopt dat de Premier League nog een vervolg krijgt. "We willen niet dat schriftelijk bepaald wordt wie er kampioen wordt, wie de Champions League in mag, wie er degradeert en wie er promoveert."

10:41

Lionel Messi heeft nogmaals zijn waardering uitgesproken voor de medewerkers in de zorg. 'Het zijn anonieme helden die lange dagen en nachten bij hun familie vandaan blijven, zodat de onze kunnen worden beschermd tegen het coronavirus.' (Instagram)

10:49

11:12

"Best wel gek als je ziet dat er in de rest van de wereld chaos heerst. Hier is het alsof er niks aan de hand is", aldus Kevin van Kippersluis, die voetbalt in Zweden. (NOS)

11:41

De Italiaanse voetbalbond hoopt dat de clubs begin volgende maand weer kunnen beginnen met trainen. (Sky Sports)

11:47

Zlatan Ibrahimovic traint wederom mee bij Hammarby IF. 

12:13

13:11

De Portugese selectie doneert zijn premies voor het bereiken van het EK aan het amateurvoetbal in eigen land.

14:12

Claudio Ranieri pleit voor veranderingen als er dit seizoen nog gespeeld. "Ik zou vijf wissels adviseren per wedstrijd." Dit vanwege de fitheid van voetballers. 

14:18

Als het aan Gary Neville ligt, komt er een transferverbod voor de clubs die beweren hun werknemers niet te kunnen betalen. (Sky Sports)

14:27

Een flink aantal tickets voor een vierdeklasser.

15:38

16:07

Humor bij Bournemouth tijdens de voetballoze periode. 

17:16

De spelers van Sparta Rotterdam hebben voorlopig vrijaf. Omdat er waarschijnlijk in de zomer doorgespeeld gaat worden, krijgen de voetballers nu 'een soort vakantie'.

17:43

De Graafschap zit niet stil. 

17:47

Jürgen Klopp leeft mee met Sir Kenny Dalglish die het coronavirus onder de leden heeft.

18:10

Mousa Dembélé verblijft in China, waardoor het coronavirus angst is voor buitenlanders.

19:01

19:04

Zou dit een goed idee kunnen zijn? 

19:19

James Milner probeert de tijd zo goed mogelijk door te komen. 

19:27

20:31

Een fraaie foto uit Italië, waar voetbal nog steeds een grote rol speelt. 

22:15

22:16

In Frankrijk zal er voorlopig in ieder geval niet met publiek gespeeld worden. 

22:35

23:47

23:47

Al het nieuws over het coronavirus lees je hier in een handig en compleet overzicht.

09:31

Marouane Fellaini is ontslagen uit het ziekenhuis. De 32-jarige Belg had het coronavirus onder de leden en werd daarvoor drie weken behandeld. De speler van het Chinese Shandon Luneng moet nog wel twee weken in quarantaine.

12:25

Voor langere tijd dreigen wedstrijden in lege stadions gespeeld te worden. Volgens Gerald Haug, voorzitter van het Duitse wetenschappelijk instituut Leopoldina, moet er eerst een vaccin komen. Tot die tijd is het 'zeker slim' om wedstrijden achter gesloten deuren te spelen. Dit kan maar liefst anderhalf jaar het geval zijn. (ARD)

14:35

15:06

De competitie van Burundi wordt stilgelegd, maar niet zoals over de hele wereld vanwege het coronavirus. Voor verkiezingen in het Afrikaanse land zijn stadions nodig en moet het voetbal wijken.

15:45

Het besluit in Duitsland over een mogelijke hervatting van de competitie is uitgesteld. Voor aanstaande vrijdag stond er een vergadering op het programma. Deze is verplaatst naar donderdag (23 april). Clubs krijgen zo meer bedenktijd.

16:16

Een fraai gebaar van de Bundesliga-ploeg.

17:12

Volgende week donderdag (23 april) hervat de UEFA de vergadering over het al dan niet hervatten van de nationale clubcompetities.

17:44

18:43

Voor manager Jürgen Klopp zijn het lastige tijden. 

19:19

Ook FC Twente het strakke trainingsschema voor de spelers losgelaten, schrijft Tubantia

19:20

Problemen bij de traditionele topdrie, volgens het Algemeen Dagblad. 

19:27

20:29

20:50

21:32

22:19

23:52

FC Basel, met onder meer Ricky van Wolfswinkel in de gelederen, heeft aangegeven wel degelijk salaris te willen afstaan. De selectie wil echter wel weten waar dat geld dan aan wordt uitgegeven (Zwitserse media)

07:47

De Spaanse bond wil het seizoen op de lagere niveau's niet afmaken. Dit besluit zou gelden vanaf de Segunda Division B, het derde niveau van Spanje. (Marca)

08:11

De MLS acht het 'uiterst onwaarschijnlijk' dat halverwege mei de competitie hervat. Het oorspronkelijke doel was om 10 mei de draad weer op te pakken. Gezien het feit dat de Verenigde Staten zwaar getroffen is door het virus, is die niet reëel. 'Ons doel blijft zoveel mogelijk wedstrijden spelen. Hoewel we genoeg data hebben om het hele seizoen af te maken, erkennen we dat dit lastig kan worden', staat in een verklaring van de Amerikaanse competitie.

09:00

Het kabinet heeft voor vanavond 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen belegd. In landen als Denemarken en Oostenrijk zijn de richtlijnen versoepeld. Welke richting wil Nederland op? (NOS)

09:19

12:22

De speelsters van de Engelse ploeg willen een donatie doen aan de Britse gezondheidszorg.

12:24

Donald Trump benadrukt dat hij wil dat de sport in de Verenigde Staten zo snel mogelijk hervat. "Ik heb de honkbalwedstrijden van veertien jaar geleden wel een keer gezien, al heb ik daar ook geen tijd voor", aldus de president.

13:11

Ook de Tour de France wordt verplaatst. De belangrijkste wielerronde wordt nu tussen 29 augustus en 20 september verreden.

14:04

De Engelse legende Jimmy Greaves herstelt goed van het coronavirus. De tachtigjarige topscorer aller tijden van Tottenham Hotspur heeft het ziekenhuis verlaten.

15:21

Duitse politievakbonden uit Nordrhein-Westfalen willen geen voetbalwedstrijden, ook niet zonder publiek. "Zolang er contactverboden zijn, is het risico te groot", aldus plaatsvervangend voorzitter Michael Maatz. (Rheinischen Post)

15:45

Martin Braithwaite geniet van het samenspelen met Lionel Messi. 

16:21

Ook de buitenspeler van AZ mist het voetbal. 

16:46

De coronacrisis valt Schalke 04 zwaar. 

17:38

Ook voor Hans de Koning zijn de werkzaamheden als trainer abrupt tot stilstand gekomen. 

18:18

PSG-middenvelder Pablo Sarabia doet er alles aan om thuis fit te blijven. 

18:49

19:47

Ontwikkelingen in Schotland wat betreft het stoppen van het seizoen 

20:31

Ook voor de 81-jarige Sjaak Swart heeft de coronacrisis gevolgen voor zijn dagelijks leven. 

21:45

Door het coronavirus kan het standbeeld van Johan Cruijff niet bij de ArenA worden neergezet.

23:49

Ramon Zomer had een leuk plan tijdens de coronacrisis, maar kreeg de nodige kritiek.