"Natuurgras zou zelfs licentievoorwaarde kunnen zijn"

20 september 2017, 09:08

Eerder deze week werd bekend dat er een werkgroep in het leven is geroepen om de problematiek rond de kunstgrasdiscussie op te lossen. Deze werkgroep wordt geleid door ECV-directeur Jacco Swart en bestaat uit de bestuurders Hans Nijland (FC Groningen), Joost de Wit (Vitesse), Hai Berden (voorzitter VVV Venlo) en Rob Toussaint (Heracles Almelo).

Het doel is in principe om alle clubs in de Eredivisie vanaf het jaar 2020 op natuurgras te laten spelen. Om dit doel te bereiken, dient er vooral een financiële horde genomen te worden. "Het is geen makkelijke klus", zegt Nijland tegen de NOS over de gelanceerde werkgroep. Met Groningen heeft hij zelf een hybride speelveld. "Zo'n grasmat kost toch in aanschaf tussen de 4,5 en 5 ton. En jaarlijks zo'n 165.000 euro aan afschrijving, onderhoud en personeelskosten. Dat is ongelooflijk veel geld", weet Nijland, die daarom de 'kunstgrasclubs' wel kan begrijpen. "Alleen vind ik ook dat bij spelen op het allerhoogste niveau in Nederland natuurgras hoort, dat zou zelfs een licentievoorwaarde kunnen zijn."

Swart houdt nog een slag om de arm, maar beseft dat de kritiek op kunstgras bijna onhoudbaar is geworden. "Als het erop lijkt dat natuurgras bijdraagt aan de kwaliteit van de Eredivisie, zodat ook topteams weer kunnen presteren in Europa, dan moeten we dat nu aanpakken en oplossen", vindt de directeur van de ECV, de organisatie van de eredivisieclubs. "Clubs met kunstgras zullen heel veel moeten investeren op het moment dat ze overstappen naar natuurgras of hybride gras. Onderdeel van de oplossing moet zijn wat we doen met clubs die promoveren en met clubs die degraderen uit de Eredivisie", realiseert Swart zich.

Swart hoopt dat de KNVB wat dat betreft kan bijspringen. Bij de verhuizing van kunstgras naar natuurgras houdt het namelijk qua kosten nog niet op, aangezien er ook nog eens veel meer onderhouds- en facilitaire kosten bij komen kijken bij natuurgras. "En misschien zijn er mogelijkheden bij de UEFA of de FIFA, of zijn er leveranciers of andere commerciële partijen die een bijdrage kunnen leveren. Daar is nog wel wat creatiefs te bedenken", aldus Swart.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen