Speleranalyse: Dele Alli, een doelgerichte 9,5 met ambitie

15 september 2017, 11:15

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de elfde editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Dele Alli, de pas 21-jarige aanvallende middenvelder van Tottenham Hotspur die vorig seizoen maar liefst achttien keer scoorde in de sterke Premier League.

Adoptie

Als kind heeft Bamidele Jermaine Alli, zoals zijn ouders hem noemen, het niet gemakkelijk. Zijn Engelse moeder Denise krijgt in totaal vier kinderen bij vier verschillende vaders, zijn Nigeriaanse vader Kenny vertrekt een week na zijn geboorte voor langere tijd naar de Verenigde Staten.

In hetzelfde jaar gaat het Alli, spelend in de jeugdopleiding van Milton Keynes Dons, ook voetballend niet voor de wind. Hij is klein, mist kracht en legt het in fysiek opzicht dan ook vaak af tegen de fysiek sterke tegenstanders. Zijn trainer besluit hem als controlerende middenvelder te gebruiken, zodat hij uit de duels kan blijven, en dat werkt.

League One

In de jaren die volgen, wordt Alli groter en sterker. Slechts drie jaar na de lastige periode – adoptie en moeite om aan te haken bij het vereiste niveau van de jeugdopleiding – debuteert hij al voor het eerste team, in League One, het derde niveau in Engeland. Het jaar erop, in het seizoen 2013/2014, wordt hij op zeventienjarige leeftijd zelfs al basisspeler bij MK Dons.

Karl Robinson, zijn trainer bij MK Dons, was direct onder de indruk. "Ik kan me herinneren dat we op hoekschoppen oefenden. Ik instrueerde Dele om naar de eerste paal te lopen. De bal kwam voor, maar hij kon er met zijn hoofd onmogelijk bij. In een opwelling verlengde hij de bal met zijn hak richting de verre hoek: doelpunt. Om dit te vieren spuugde hij zijn kauwgum uit, hield het stukje snoepgoed met zijn knieën hoog, en een paar keer met zijn voeten, schopte het omhoog en ving het weer op in zijn mond. Hij was toen pas 16 jaar oud."

Geduld

In februari 2015, als Alli achttien is, kiest hij voor een transfer naar Tottenham Hotspur, dat ongeveer zes miljoen euro voor hem op tafel legt. Spurs verhuurt hem voor de rest van het seizoen nog wel aan MK Dons om meer ervaring op te doen. Met zestien goals en negen assists achter zijn naam meldt hij zich in de kleedkamer van Tottenham.

Nationale team

"Toen ik net arriveerde, hoorde ik van veel mensen dat het goed zou zijn me te laten verhuren om ervaring op te doen. Maar ik had het gevoel dat ik klaar was om voor mijn kansen bij Tottenham te gaan", aldus Alli. Bijna 2500 speelminuten, tien goals en negen assists in de Premier League later blijkt dat de juiste keuze.

Al in de oefenperiode maakt hij indruk, bijvoorbeeld tijdens de Audi Cup in Duitsland, tegen het grote Real Madrid. Voormalig Spurs-middenvelder Luka Modric wordt zelfs door de inmiddels negentienjarige Alli door de benen gespeeld, een onderdeel van zijn spel dat later leidt tot verschillende compilaties op YouTube. Slechts achttien dagen na zijn competitiedebuut wordt hij zelfs al voor het eerst opgeroepen voor het nationale team van Engeland.

Type

In bepaalde andere facetten van het spel laat Dele Alli alle andere aanvallende middenvelders in de Premier League juist ver achter zich. Zo heeft hij een geweldig gevoel voor loopacties in de diepte: op het juiste moment, met de timing en precisie van een Zwitsers uurwerk. En hij is levensgevaarlijk in het zestienmetergebied van de tegenstander, met name vanuit voorzetten.

Negen en een half

Dit maakt Alli tot de ideale 'negen en een half': een speler die als aanvallende middenvelder (nummer 10) dicht bij de spits (nummer 9) speelt. Of in de woorden van zijn trainer, Mauricio Pochettino: "In het strafschopgebied lijkt hij op een spits, daarbuiten op een middenvelder." De klik met aanvalsleider Harry Kane, met wie hij ook het aanvalsduo van het nationale team vormt, is dan ook goed te zien.

In zijn eerste twee seizoenen eindigt Dele Alli met Tottenham Hotspur respectievelijk op de derde en tweede plek in de Premier League, waar andere clubs als Manchester City en Manchester United toch over grotere budgetten beschikken. Leidt de stijgende lijn dit seizoen tot de titel in Engeland? Aan de pas 21-jarige Alli zal het niet liggen. Hij herbergt als aanvallende middenvelder kwaliteiten die weinig spelers op deze planeet bezitten.

Door: Marco van der Heide

[photo,105765,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen