Alles wat je moet weten over Feyenoord – Manchester City

13 september 2017, 12:50

Vanavond is het zover: Feyenoord keert dan na een afwezigheid van bijna vijftien jaar terug in de Champions League. Op het mooiste voetbaldecor trekken de Rotterdammers ten strijde tegen Manchester City. FCUpdate.nl blikt aan de hand van tien feiten vooruit op de clash tussen de Kuipbewoners en The Citizens.

1

Het is bijna vijftien jaar geleden dat Feyenoord voor de laatste keer uitkwam in de groepsfase van de Champions League. De Rotterdammers werden in het seizoen 2002/2003 laatste in een groep met Juventus, Newcastle United en Dynamo Kiev. De laatste CL-zege van Feyenoord dateert van 24 september 2002 (0-1 bij Newcastle, goal Sebastián Pardo).

2

Na het seizoen 2002/2003 kwam Feyenoord nog twee keer uit in de voorrondes van de Champions League: in het seizoen 2012/2013 en het seizoen 2014/2015. Respectievelijk Dynamo Kiev en Besiktas waren destijds te sterk voor de Rotterdammers.

3

Feyenoord kampt met zes afwezigen voor de wedstrijd tegen Manchester City. Nicolai Jørgensen, Ridgeciano Haps, Bilal Basacikoglu, Kenneth Vermeer, Bart Nieuwkoop en Sven van Beek zijn niet inzetbaar. Aan de zijde van Manchester City is Vincent Kompany geblesseerd en doet Yaya Touré op basis van sportieve gronden niet mee. Doelman Ederson is gehavend, maar kan waarschijnlijk keepen.

4

Feyenoord staat dankzij zeges op FC Twente (2-1), Excelsior (0-1), Willem II (5-0) en Heracles Almelo (2-4) als enige eredivisieclub op de maximale twaalf punten. Manchester City staat na vier speelronden op tien punten. The Citizens wonnen van Brighton & Hove Albion (0-2), AFC Bournemouth (1-2) en Liverpool (5-0), maar speelden ondertussen met 1-1 gelijk tegen Everton.

5

Het is de eerste keer dat Feyenoord en Manchester City elkaar ontmoeten in een officiële wedstrijd. Beide ploegen oefenden één keer tegen elkaar. Dat gebeurde in de oefencampagne van het seizoen 2003-2004. Feyenoord verloor destijds met 1-2. Danko Lazovic scoorde namens de Rotterdammers, maar dat was door goals van Nicolas Anelka en Paulo Wanchope niet genoeg.

6

Feyenoord heeft een negatieve balans in de Champions League, waarin het in totaal dertig wedstrijden speelde. De club uit Rotterdam-Zuid boekte acht zeges, speelde elf keer gelijk en ging in totaal elf keer onderuit. Het doelsaldo is 33-45.

7

Feyenoord speelde 23 keer een officiële wedstrijd tegen een Engelse club. Het won er zeven, verloor er elf en speelde er vijf gelijk. In eigen huis ligt deze verhouding iets beter: 5W, 1G, 6V. Vorig jaar speelde Feyenoord tegen Manchester United, waarvan het in De Kuip met 1-0 won maar waartegen het uit met 4-0 onderuit ging.

8

Manchester City begint na haar derde plek in het afgelopen seizoen aan haar zesde opeenvolgende Champions League-campagne. In de laatste vier edities geraakten The Citizens minimaal tot de laatste zestien. Vorig seizoen strandden Pep Guardiola en co in de kwartfinale, toen AS Monaco te sterk was.

9

Manchester City verloor bij haar vorige bezoekje aan Nederland, met 3-1 bij Ajax op 24 oktober 2012. In totaal speelde de Engelse topclub vijf keer tegen een Nederlandse club (2W, 2G, 1V).

10

Een speler om in de gaten te houden bij Manchester City is Gabriel Jesus, die vorige week bij ons in de Speleranalyse zat. In zijn twaalf Premier League-basisplaatsen maakte het Braziliaanse supertalent maar liefst dertien goals. Afgelopen zaterdag scoorde hij nog tweemaal in de 5-0 winst op Liverpool.

Met deze video viert Feyenoord haar rentree in de Champions League:

De wedstrijd tussen Feyenoord en Manchester City begint vanavond om 20.45 uur en wordt gefloten door de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak. Het duel is, uiteraard, via een liveticker te volgen op FCUpdate.nl.

[photo,108715,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen