Vitesse-directeur pleit voor meer buitenlandse overnames

13 september 2017, 10:37

Vitesse is al een tijdje in buitenlandse handen. Waar eerst de Georgiër Merab Jordania aan het bewind stond in Arnhem, zwaait de Rus Aleksandr Tsjigirinski nu de scepter. Het zorgt met regelmaat voor gefronste wenkbrauwen, maar algemeen directeur Joost de Wit benadrukt dat het een goede zaak is dat de club een buitenlandse eigenaar heeft. Sterker nog: de bestuurder raadt andere clubs aan om het ook te doen.

De Wit stelt dat het niveau van de Nederlandse competitie omhoog zal gaan, als er meer clubs overgaan op een buitenlandse overname. "De situatie van het Nederlandse voetbal baart ook mij zorgen. Zeker op zo'n moment als bij de loting voor de Europese toernooien. Daar waren Eric Gudde van Feyenoord en ik de enige Nederlanders...", aldus De Wit in gesprek met het NOS-programma Langs de Lijn En Omstreken. Als bekerwinnaar komt Vitesse dit seizoen uit in de Europa League, waarin Lazio komende donderdag als eerste wacht. Feyenoord trapt op deze woensdag de Champions League af tegen Manchester City.

"Maar ik denk wel dat we er met z'n allen iets aan kunnen doen. Iedereen vindt het gek dat wij een Russische investeerder hebben, maar als je op hoog niveau mee wil doen, dan is dat wel de juiste manier", verzekert De Wit. "Waarom zouden wij die mensen dan zo panisch buiten de deur houden? Ik denk dus dat we in Nederland goede regelgeving moeten opstellen om de komst van meer investeerders mogelijk te maken", pleit de Vitesse-bestuurder.

De kritiek op een overname door een buitenlandse partij, zoals in het buitenland ook vaak gebeurt, is vooral dat het echte voetbal- en clubgevoel afgebroken wordt. "Dan wordt er gezegd dat de romantiek verdwijnt, maar daar merk ik bij Vitesse helemaal niets van. Natuurlijk zijn er voorbeelden te noemen van clubs waar het niet goed geregeld is, maar er zijn ook genoeg clubs waar het wel goed gaat", stelt De Wit, die met Vitesse al 140 miljoen euro aan investeringen kreeg van Tsjigirinski. "Waarvan een aanzienlijk deel in een fantastisch jeugdcomplex. En de club steekt nu jaarlijks 3,5 miljoen euro in het Nederlandse jeugdvoetbal. Daar kan toch niemand op tegen zijn?"

[photo,108710,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen