Smit in felle kunstgrasdiscussie: "We willen alles oplossen"

11 september 2017, 09:00

Wie zondagavond het NOS-programma Studio Voetbal heeft gekeken, zag een felle discussie. Hoofdrolspeler hierin was Jan Smit, de kersverse voorzitter van de Raad van Commissarissen van de KNVB. Het icoon van Heracles Almelo moest zich verdedigen toen er gediscussieerd werd over de onvrede rond kunstgras in de Eredivisie.

Smit was van 1998 tot 1 juli 2017 de voorzitter van Heracles, waarmee hij in 2003 de overstap maakte van natuurgras naar kunstgras. Met name AD-journalist Sjoerd Mossou legde Smit het vuur aan de schenen en probeerde de RvC-voorzitter te overtuigen van de nadelen van kunstgras en de oplossingen voor kunstgrasbestrijding. Smit moest in de verdediging, beklemtoonde dat hij er voor alle clubs is en benadrukte bovendien dat er juridische en financiële haken en ogen aan kunstgrasverbanning zitten en dat hij niet zozeer over het thema gaat binnen de KNVB.

"Ik ga hier geen discussie over kunstgras voeren. Zinloos. Ik ben er voor alle clubs. Clubs met natuurgras, clubs met kunstgras. Het ligt bij de clubs. Ik ga niet hier aan tafel allerlei kreten slaken", sprak Smit. "We moeten alle voors en tegens, ook juridisch en financieel goed in kaart brengen en dan een beslissing nemen. We willen alles oplossen bij de KNVB. Eerst moeten de clubs het eens worden en dan moet er een financieel voorstel komen", aldus Smit.

De mening van Smit over kunstgras is wel duidelijk: hij is geen tegenstander. "Eerst was er het argument van de blessures. Was niet zo. Toen het verhaal over de korreltjes. Was niet zo. Nu zouden we een ander soort voetbal krijgen. Als we met zijn allen op natuurgras komen, zijn alle problemen van het Nederlandse voetbal opgelost? We moeten een oplossing vinden en die kan ik op dit moment niet bedenken", aldus Smit, die dus eerst alles goed in kaart wil brengen en dan een beslissing wil nemen met de voetbalbond.

Aan tafel bij Studio Voetbal zat ook Alex Pastoor, die met Sparta ook op kunstgras speelt. De coach reageerde kort, maar gaf wel aan dat hij uiteindelijk hoopt dat iedereen weer op natuurgras speelt in de Eredivisie. "Volgens mij wil iedereen dat wel. Maar dat betekent niet meteen dat het morgen zo gedaan is."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen