FIFA gaat systeem achter ranking wellicht veranderen

5 september 2017, 08:04

Om de zoveel tijd presenteert de FIFA de nieuwe editie van de wereldranglijst, die onder meer als leidraad gehanteerd wordt bij het bepalen van welke clubs een beschermde status krijgen op eindrondes. Deze ranking wordt vaak bekritiseerd en gaat daarom mogelijk op de schop. Volgens The Telegraph overweegt de FIFA om veranderingen aan te brengen in het rankingsysteem.

Niet iedereen is te spreken over de huidige wijze waarop de mondiale ranking tot stand komt. Engeland is bijvoorbeeld van mening dat het gezakt is door het spelen van veel oefeninterlands en dat het daarom geen beschermde status zal hebben bij de loting voor de groepsfase van het WK 2018 . De top-zeven van de FIFA-lijst plus de WK-gastheer (de volgende keer Rusland) krijgen deze status bij de loting. Met een beschermde status is de kans op een minder zware poule een stuk hoger. Engeland zat tijdens het laatste WK ook in een zeer pittige poule - met Italië, Uruguay en Costa Rica - en overleefde deze niet. The Three Lions zijn in de kwalificaties steevast ijzersterk, maar dat levert ze dus niet per definitie een beschermde status op.

De Engelsen zijn van mening dat ze de prijs hebben betaald voor het spelen van veel vriendschappelijke interlands, bijvoorbeeld tegen landen als Duitsland, Spanje en Frankrijk. Het huidige systeem reserveert weliswaar meer punten voor de resultaten in interlands waarbij het om de knikkers gaat, maar baseert zich uiteindelijk op een gemiddelde per wedstrijd, in plaats van op de totale prestaties. Oefeninterlands zijn dus heel belangrijk voor de plek op de ranking, omdat het gemiddelde flink omlaag kan gaan als je tegen goede tegenstanders speelt. Dat zorgt ervoor dat landen als Wales, Zwitserland en Polen flink gestegen zijn. Deze landen werkten een stuk minder oefenwedstrijden af. Engeland oefent geregeld tegen toplanden, omdat bondscoach Gareth Southgate zijn ploeg op deze wijze wil klaarstomen voor het WK. Deze duels genereren tegelijkertijd ook meer inkomsten.

De FIFA is het systeem achter de wereldranking aan het herzien en neemt na de kwalificaties voor het WK 2018 een besluit over het eventueel veranderen van de ranking, zo heeft een woordvoerder van de mondiale voetbalfederatie laten weten aan The Telegraph.

Nederland staat momenteel op de 36ste plaats op de FIFA-ranking, wat de laagste klassering ooit is voor Oranje. De lijst wordt aangevoerd door Brazilië, voor Duitsland, Argentinië, Zwitserland, Polen en Portugal.

1 Brazilië: 1604

2 Duitsland: 1549

3 Argentinië: 1399

4 Zwitserland: 1329

5 Polen: 1319

6 Portugal: 1267

7 Chili: 1250

8 Colombia: 1208

9 België: 1194

10 Frankrijk: 1157

11 Spanje: 1114

12 Italië: 1059

13 Engeland: 1051

14 Mexico: 1046

15 Peru: 1023

36 Nederland: 734

Lees hier precies hoe de wereldranglijst van de FIFA werkt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen