Eredivisiearchief met ruim duizend video's op YouTube

1 september 2017, 18:14

Liefhebbers van nostalgie hoeven zich deze herfst niet te vervelen. De Eredivisie CV heeft samen met de clubs een archief dat ruim duizend video's beslaat op YouTube gezet. Van de 53 (voormalige) eredivisieclubs zijn onder meer historische doelpunten, samenvattingen en zelfs volledige wedstrijden terug te kijken.

Alex Tielbeke, de directeur van de Eredivisie CV, is er trots op. "Op dit moment liggen er duizenden uren aan videomateriaal in het archief van Beeld en Geluid en NOS, onbereikbaar voor voetballiefhebbers. Door het eredivisiearchief openbaar te maken op YouTube, krijgen fans in binnen- en buitenland toegang tot onze rijke historie. In de voetbalwereld een primeur, omdat er nog niet eerder zo'n grote collectieve aanpak is geweest rondom de archiefbeelden", zegt hij in een persbericht.

Tielbeke doet ook een beroep op de fans met betrekking tot ontbrekende beelden. "Tijdens onze zoektocht naar archiefbeelden hebben we ontdekt dat veel oude videofragmenten nog op analoge tapes staan. Bijna de helft van deze beelden zijn in de loop der jaren onbruikbaar geworden, onvindbaar of in een aantal gevallen zelfs vernietigd. We willen daarom iedereen die nog over historische beelden van de Eredivisie beschikt, verzoeken om dit met ons te delen", legt hij uit. "Zo zorgen we er met z'n allen voor dat ons voetbal archief toegankelijk en behouden blijft voor iedereen."

Er hebben 31 clubs, waaronder de achttien huidige eredivisionisten, een eigen kanaal gekregen. De kanaalnaam voor een specifieke club bestaat uit haar naam, gevolgd door de tekst 'Eredivisie Archief'. Video's van de 22 voormalige BVO's zijn ondergebracht op één overkoepelend kanaal. Daar zijn tevens de mooiste beelden van de nog actieve betaaldvoetbalclubs te zien.

FCUpdate.nl is ook op YouTube te vinden! Ben jij al geabonneerd op ons kanaal?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen