Zélfs nu nog hoop: "Hoe gek het ook klinkt: we leven nog"

1 september 2017, 09:30

Luxemburg werd tot twee keer toe gevloerd en Wit-Rusland werd ook aan de kant geschoven, maar de overige vier WK-kwalificatieduels heeft Nederland stuk voor stuk niet kunnen winnen. De sof in Frankrijk (4-0) is een nieuwe tik voor het aangeslagen Oranje, dat wonder boven wonder nog wel kans heeft om een WK-ticket te pakken. Aan deze mogelijkheid klampen de internationals zich dan ook vast.

De haan vreet de leeuw op

Het Nederlandse journaille zat donderdagavond bijna met plaatsvervangende schaamte op de tribune. Het 'Bulgarije-gevoel' keerde terug. Oranje was aan het dolen en was niet meer dan een figurant in een masterclass topvoetbal van Franse makelij. De ploeg van Dick Advocaat mocht haar handjes dichtknijpen met de 1-0 ruststand, omdat Les Bleus voor de thee al vele malen beter waren. Nadat de onthutsend zwakke Kevin Strootman zijn tweede gele kaart pakte, liep Frankrijk net zo overtuigend als eenvoudig uit naar een 4-0 zege. En het erge: het voelde als een 'normale' uitslag tussen twee teams waarbij het krachtsverschil 'gewoon' te groot was.

Na afloop ging het Nederlandse kamp, van de spelers tot de journalisten, op zoek naar verklaringen. Waarom gaat het nou weer faliekant mis? Is het iets tactisch? Iets fysieks? Of toch iets technisch, of misschien wel mentaals? In Saint-Denis leek het een combinatie van al deze elementen te zijn. Het baart zorgen, veel zorgen. Na het EK dreigt ook het WK aan onze neus voorbij te gaan en dat doet pijn. De plaats op de FIFA-ranking (26ste) is historisch laag en de Eredivisie wordt steeds minder hoog aangeschreven: er spelen dit seizoen maar twee clubs mee in Europa en van de elf Oranje-basisklanten in Frankrijk verdient er niet één zijn brood in eigen land.

{image[320670][right-half][]}De Oranje-spelers bedankten na afloop met een somber gelaat de 2.000 meegereisde fans in het Stade de France. De supporters ontrolden voor de aftrap een megadoek, waarop werd afgebeeld dat een Franse haan opgevreten werd door een Hollandse leeuw. Het tegendeel was waar: de haantjes lieten geen spaan heel van de tandeloze leeuwen. Maar na het bedanken van het Oranje-legioen - zoals de fans zichzelf wel noemen - kwam er toch nog een soort van bevrijding. Bulgarije won met 3-2 van Frankrijk, waardoor het WK nog haalbaar is.

Hoop doet leven?

Nederland moét winnen van Bulgarije (thuis), Wit-Rusland (uit) en Zweden (thuis), wil het nog kans maken op WK-deelname. En dan moet Zweden ook nog op doelsaldo voorgebleven worden (momenteel +3 versus +7 in het voordeel van de Scandinaviërs). Maar toch: er is dus nog hoop. "We hebben gelukkig nog kans om het WK te bereiken. Dat is het enige positieve van deze avond. We moeten de komende drie wedstrijden winnen, om te beginnen met komende zondag", doelt Stefan de Vrij op het treffen met de Bulgaren in de ArenA.

"De klap komt keihard aan, maar we moeten hem ze snel mogelijk vergeten", zegt Wesley Sneijder als FCUpdate.nl hem vraagt of het Nederlands elftal een stuk minder is dan een paar jaar geleden. "Die conclusie kan je wel trekken, ja...", verzucht de routinier, die de Fransen ook wel érg goed vindt. "Ze hebben een fantastisch elftal en zijn individueel veel sterker. Ze kunnen drie elftallen opstellen en dan nog niet in de problemen komen, omdat ze nog steeds genoeg kwaliteit hebben. Dat hebben wij niet."

{image[320669][right-half][]}"4-0 verlies, daar word je niet blij van. Het krachtsverschil is pijnlijk, maar wel de realiteit. Het is het moment van nu", voegt Sneijder toe. "En dan ook nog de manier waarop je hier verliest. Pijnlijk. Maar hoe gek het ook klinkt: we leven nog. We moeten nu zo snel mogelijk de knop weer omzetten. Het feit dat het nog kan, daar moeten we ook weer geloof uit putten", aldus de Utrechter. Wat is volgens hem de komende dagen het belangrijkste? "Bij elkaar blijven, niet uit elkaar vallen. In elkaar en jezelf geloven. Dan hebben we zondag een heel goede kans."

Joël Veltman en Jasper Cillessen zeggen min of meer hetzelfde als hun voorgangers. Hoop doet leven, hopen zij. "Het resultaat van Bulgarije geeft ons nog een kans om in de play-offs te komen. We moeten drie wedstrijden winnen, daar gaan we vol voor", aldus Veltman, die teleurgesteld was door zijn reservebeurt. "Eerst moesten we vier van de vier wedstrijden winnen, maar nu drie van de drie. Het wordt niet makkelijk, maar zo is de situatie nou eenmaal. We gaan weer volle bak", [a,http://www.fcupdate.nl/video/15008/cillessen-na-dreun-oranje-rode-kaart-was-breekpunt/,_blank,besluit] Cillessen voor de camera van FCUpdate.nl.

De conclusie is dat er nog steeds geloof heerst in een goede afloop, maar dit lijkt vooralsnog meer op theoretische kansen dan op de prestaties gebaseerd. Want - en daar is iedereen het over eens - het was weer ellendig.

Bekijk onze videointerviews na Frankrijk-Nederland

Sneijder: "Die individuele kwaliteiten hebben wij niet"

Cillessen na dreun Oranje: "Rode kaart was breekpunt"

Joël Veltman is teleurgesteld: "Het is niet de eerste keer"

Door: Koen Jans

[photo,108448,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen