Scenario's voor Oranje: welke wegen leiden naar Rusland?

30 augustus 2017, 10:45   Bijgewerkt: 31 augustus 2017, 08:28

Er zijn nog vier speelronden te gaan in de WK-kwalificaties, maar het moment van de waarheid is misschien al wel aangebroken voor het Nederlands elftal. Met de wedstrijden tegen Frankrijk (donderdag) en Bulgarije (zondag) voor de boeg is het duidelijk dat Oranje zich geen misstap meer kan veroorloven. FCUpdate.nl bekijkt aan de hand van scenario's welke wegen naar Rusland leiden.

Kaarten opnieuw geschud

Begin juni leek de situatie niet gunstig, maar nog wel aardig hoopvol te zijn. Op dat moment zou Oranje zich misschien nog wel een nederlaag in Frankrijk kunnen permitteren om minimaal de zo gewilde plek twee – de beste acht van de negen nummers twee pakken een ticket voor het WK – binnen te slepen. Nederland deed in deze periode zelf wat van haar gevraagd werd en versloeg Luxemburg met 5-0, maar zag Zweden op dezelfde avond onverwacht met 2-1 van Frankrijk winnen door een laat slippertje van doelman Hugo Lloris. Daardoor werden de kaarten opnieuw geschud.

Huidige stand

1 – Zweden: 13 punten (doelsaldo 12-4, +8)

2 – Frankrijk: 13 punten (doelsaldo 11-5, +6)

3 – Nederland: 10 punten (doelsaldo 13-6, +7)

4 – Bulgarije: 9 punten (doelsaldo 9-12, -3)

5 – Wit-Rusland: 5 punten (doelsaldo 4-11, -7)

6 – Luxemburg: 1 punt (doelsaldo 6-17, -11)

Programma

Donderdag 31 augustus

Frankrijk – Nederland

Bulgarije – Zweden

Luxemburg – Wit-Rusland

Zondag 3 september

Wit-Rusland – Zweden

Nederland – Bulgarije

Frankrijk – Luxemburg

Zaterdag 7 oktober

Zweden – Luxemburg

Wit-Rusland – Nederland

Bulgarije – Frankrijk

Dinsdag 10 oktober

Frankrijk – Wit-Rusland

Luxemburg – Bulgarije

Nederland – Zweden

Het perspectief

Bondscoach Dick Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit hebben sinds hun aanstelling bij Oranje maar één doel: het WK halen. Hoe dat gebeurt maakt niet uit – wellicht met een 5-3-2-formatie en de inbreng van ervaren krachten. Drie van de vier resterende wedstrijden zullen hoogstwaarschijnlijk gewonnen moeten worden, en dat kan dan nóg onvoldoende zijn. Veel hangt namelijk af van de prestaties van Zweden of Frankrijk, waarbij vooral laatstgenoemde na Oranje nog tegen 'de kleintjes' in actie komt. De duels met de concurrenten worden doorslaggevend, maar averij tegen een niet-concurrent kan fataal zijn voor alle landen.

Oranje heeft tegen Marokko, Ivoorkust en Luxemburg (1-2 en tweemaal 5-0 winst) iets aan vertrouwen getankt, maar de druk om niet opnieuw een toernooi te missen wordt hoger en hoger. De situatie is duidelijk: punten pakken in Frankrijk, of Zweden moet Bulgaarse schade oplopen. Nederland moet eigenlijk vooral zorgen dat het niet minder punten in Frankrijk pakt dan Zweden in Bulgarije. Gebeurt dat niet, dan heeft Oranje het niet meer in eigen hand. Dan is de kans groot dat het slotduel, Zweden-thuis, er een om des keizers baard zal zijn. Als Nederland een punt pakt in het Stade de France en Zweden de Bulgaren verslaat, is de achterstand op Frankrijk drie punten, maar zoals gezegd hebben Les Bleus nog een eenvoudig programma.

Winnen in Frankrijk zou geweldig en zeer gunstig zijn. Dan lijkt Oranje het op de slotdag af te kunnen maken tegen Zweden, als het Wit-Rusland en Bulgarije eerst nog 'gewoon' vloert. Bovendien passeren Advocaat en co de Fransen bij een zege in Parijs op doelsaldo. Oranje weet dus wat zich te doen staat.

Wegen die naar Rusland leiden

We hebben een aantal niet geheel onlogische scenario's uiteengezet waarin Oranje de play-offs zal halen, mits het bij de beste acht nummers twee zit. Natuurlijk zijn er veel meer scenario's mogelijk, maar dit vormt een beeld van de situatie en de mogelijkheden voor Oranje.

Scenario I

Zweden: Bulgarije (V), Wit-Rusland (W), Luxemburg (W) en Nederland (V) > 19 punten

Frankrijk: Nederland (W), Luxemburg (W), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W) > 25 punten

Nederland: Frankrijk (V), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W), Zweden (W) > 19 punten (doelsaldo beslissend)

Scenario II

Zweden: Bulgarije (G), Wit-Rusland (W), Luxemburg (W) en Nederland (V) > 20 punten

Frankrijk: Nederland (G), Luxemburg (W), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W) > 23 punten

Nederland: Frankrijk (G), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W), Zweden (W) > 20 punten (doelsaldo beslissend)

Scenario III

Zweden: Bulgarije (W), Wit-Rusland (W), Luxemburg (W) en Nederland (V) > 22 punten

Frankrijk: Nederland (V), Luxemburg (W), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W) > 22 punten

Nederland: Frankrijk (W), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W), Zweden (W) > 22 punten (doelsaldo beslissend)

Beste nummers twee

Wat gebeurt er bij een gelijke stand?

Als twee ploegen hetzelfde aantal punten behalen in de kwalificaties, dan wordt er gekeken naar het doelsaldo en vervolgens naar het aantal doelpunten. Het onderling resultaat komt pas om de hoek te kijken als zowel het puntenaantal en het doelsaldo gelijk is tussen de concurrenten.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen