Speleranalyse: bespotte Paulinho kan zomaar verrassen

25 augustus 2017, 11:23

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de achtste editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Paulinho, de middenvelder van FC Barcelona die voor maar liefst veertig miljoen euro werd losgeweekt van het Chinese Guangzhou Evergrande.

Voor veel mensen staat Paulinho symbool voor de op hol geslagen transfermarkt van tegenwoordig. Veertig miljoen euro voor een 29-jarige middenvelder zonder doorverkoopwaarde die flopte in Europa en al aan het afbouwen was in China, zo luidt het narratief. Toen hij ook nog eens opzichtig faalde tijdens het hooghouden van een balletje tijdens zijn spelerspresentatie, had hij definitief alle lachers op zijn hand.

Paulinho

Paulinho

Paulinho

Aan die storm van kritiek kan Paulinho weinig doen. Barcelona besloot de gelimiteerde afkoopsom in zijn contract te activeren, waardoor de Braziliaan een unieke kans kreeg: spelen voor een van de grootste clubs ter wereld, FC Barcelona. Natuurlijk had beter zijn best kunnen doen tijdens het hooghouden, om de media geen voer te geven hem belachelijk te maken, maar verder kiest hij puur voor zijn sportieve ambitie. Geef hem eens ongelijk.

Inderdaad, Paulinho flopte bij Tottenham Hotspur. Ja, hij is al 29 jaar. Nee, hij is niet de natuurlijke opvolger van Andrés Iniesta, die inmiddels 33 jaar oud is en veel wedstrijden zal missen. En ja, veertig miljoen euro is veel geld voor een speler zonder doorverkoopwaarde. Maar is Paulinho daadwerkelijk die prutser die op de reservebank of tribune zal toekijken hoe Lionel Messi probeert het ineengestorte Barcelona weer aan de praat te krijgen?

Die kans is klein. Waar veel topspelers de verwachtingen niet waarmaken in de Chinese competitie, overstijgt Paulinho ze al sinds zijn komst. Bij Spurs kon hij de criticasters nooit overtuigen, maar de kwaliteiten van een speler staan nooit in steen gebeiteld. Onverwacht of niet, Paulinho heeft zich de afgelopen jaren daadwerkelijk ontwikkeld tot een betere speler.

Controleur

Die prestatie wordt extra bijzonder als je bedenkt dat Paulinho dit deed als een van de twee meest controlerende middenvelders. De nummer 10-positie is namelijk al enkele jaren weggelegd voor Ricardo Goulart, de relatief onbekende Braziliaan die vorig seizoen topscorer werd en nu tweede op die ranglijst staat. Een controlerende middenvelder met scorend vermogen – daarvan zijn er niet veel.

Bovendien voegt Paulinho daar nog andere kwaliteiten aan toe. Hij is sterk, redelijk snel, kan laag op het veld de opbouw versnellen en heeft veel diepgang. Hij ontvangt passes als lopende man achter de defensie en komt ook veelvuldig voor de goal bij voorzetten. Daar komt bij dat hij verdedigend zijn mannetje staat en met intercepties en tackles de bal herovert.

Natuurlijk, de vraag blijft overeind hoe goed de Chinese competitie is, en dus hoe moeilijk het is om daarin uit te blinken, ondanks de aanwezigheid van uit Europa aangetrokken sterren. Maar het spreekt in Paulinhos voordeel dat hij regelmatig basisspeler is in het Braziliaanse nationale team dat zich inmiddels al overtuigend kwalificeerde voor het WK 2018 in Rusland.

Paulinho

Paulinho

Barcelona

Zijn goede spel in China en het Braziliaanse nationale elftal is uiteraard geen garantie voor succes bij Barcelona. Een basisplek is dan ook geen zekerheidje, maar dat Paulinho speelminuten zal maken en zijn waarde zal hebben voor Barcelona, ligt in de lijn der verwachting. Als een van de twee aanvallende middenvelders schuin voor Sergio Busquets, of naast hem in een formatie met twee controleurs, zoals in de La Liga-ouverture tegen Real Betis.

Wie verder kijkt dan zijn klungelige techniek tijdens zijn spelerspresentatie, ziet een speler die niet meer te vergelijken is met de middenvelder van Spurs destijds. Veertig miljoen euro blijft een vermogen voor een speler van zijn leeftijd, maar ook dat moet in perspectief worden geplaatst: op dezelfde markt wordt door een Engelse subtopper vijftig miljoen uitgegeven voor Gylfi Sigurdsson (Everton). De voetbalmarkt is aan zeer sterke inflatie onderhevig, een gegeven waarmee clubs moeten dealen.

Het is afwachten of Paulinho, ondanks de storm van kritiek die losbarstte na zijn komst, zijn hoofd koel kan houden. Als hij zijn niveau haalt van de afgelopen twee seizoenen kan hij zeker meerwaarde hebben voor Barcelona. Of zoals hij zelf zegt: "Ik focus me momenteel op de manier waarop Barcelona speelt. Lionel Messi is de beste speler ter wereld, ik zal er alles aan doen hem in zijn kracht te laten spelen."

Door: Marco van der Heide

[photo,108280,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen