Utrecht dicht bij poulefase: hoe ging dat de vorige keren?

24 augustus 2017, 10:04   Bijgewerkt: 24 augustus 2017, 11:26

Na de stunt tegen Zenit Sint-Petersburg van vorige week is plaatsing voor de groepsfase van de Europa League erg dichtbij voor FC Utrecht. Als vanavond (donderdag) de 1-0 voorsprong in Rusland met succes verdedigd wordt, kunnen de fans van de Domstedelingen zich voor het eerst sinds 2010/11 opmaken voor meerdere leuke trips in de poulefase van de Europese competitie. Hoe verging het Utrecht in de twee voorgaande keren?

2004/2005: UEFA Cup

Als winnaar van de KNVB beker plaatse FC Utrecht zich voor de laatste voorronde van de UEFA Cup in het seizoen 2004/2005. Toen Djurgårdens IF in de voorronde in een tweeluik verslagen werd, plaatste Utrecht zich voor de groepsfase. Dit stadium van het toernooi ging nog bijna aan de neus van Utrecht voorbij, want na een simpele 4-0 thuisoverwinning werd er in Zweden met 0-3 verloren. Hans van de Haar, Stefaan Tanghe (tweemaal) en Dave van den Bergh maakten de goals in de knappe thuiszege.

2010/2011: Europa League

De Utrechtse fans moesten zes jaar wachten tot de groepsfase weer bereikt werd. Ondanks het feit dat overwinteren er opnieuw niet in zat, was het een kleurrijkere editie dan de vorige. Utrecht had via de play-offs een plekje in de voorrondes van de Europa League bemachtigd, en plaatste zich via overwinningen op KF Tirana (4-0 en 1-1), FC Luzern (1-0 en 3-1) en Celtic FC (0-2 en 4-0) voor het hoofdtoernooi. Ricky van Wolfswinkel maakte maar liefst zes van de dertien Utrecht-treffers. 

In de loting voor de poulefase werd de club gekoppeld aan Liverpool, Napoli en Steaua Boekarest, die elk tweemaal bespeeld moesten worden. Deze zware loting leverde heroïsche wedstrijden op: slechts één wedstrijd werd verloren, maar de Domstedelingen gingen niet door.

Luxemburgs debacle

In het seizoen 2013/14 kreeg Utrecht een uitgelezen kans om de groepsfase van de Europa League te bereiken, maar deze kans was niet aan de club besteed. We weten allemaal wat er gebeurde: er werd jammerlijk verloren van voetbaldreumes Differdange 03 uit Luxemburg. Dit seizoen komt Utrecht in Europees verband een stuk sterker voor de dag: nadat Valletta FC en Lech Poznan over de knie zijn gelegd, vormt Zenit de laatste te nemen horde.

Utrecht kan donderdag definitief de zure smaak van het verlies tegen de Luxemburgse semiprofs wegspoelen en voor de derde keer in de recente historie de groepsfase van het tweede Europese toernooi bereiken. Als de 1-0 voorsprong in het volgepakte huis van Zenit met succes verdedigd wordt tegen de Russische miljoenenploeg, maakt de ploeg van trainer Erik ten Hag zich voor altijd onsterfelijk in de ogen van het hondstrouwe Utrechtse publiek. De wedstrijd is vanaf 18.30 te volgen op FCUpdate.nl.

Bekijk ook: Dessers: "Utrecht zou verzwakt zijn

[photo,108126,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen