Ziyech bezweert Ajax-crisis met doelpunt en assist

20 augustus 2017, 16:34   Bijgewerkt: 20 augustus 2017, 17:30

Ajax heeft eindelijk de eerste overwinning van dit seizoen geboekt. Na drie moeizame Europese duels en een verlies bij Heracles was FC Groningen nu wel een maatje te klein. Hakim Ziyech hielp zijn ploeg met een assist en een doelpunt op weg naar een verdiende zege, ondanks een schitterende tegentreffer van Oussama Idrissi. Lasse Schöne zorgde voor een fraai slotakkoord: 3-1.

Trainer Marcel Keizer legde zijn lot in handen van een volledige vernieuwde voorhoede in vergelijking met het duel van donderdag met Rosenborg. Justin Kluivert, Klaas-Jan Huntelaar en Vaclav Cerny speelden in plaats van David Neres, Kasper Dolberg en de zieke Amin Younes. Verder kwam Frenkie de Jong in de ploeg, waardoor Donny van de Beek de plaats van de gepasseerde Lasse Schöne innam.

Op het veld bleken de verhoudingen echter als vanouds. Ajax nam vanaf minuut één het initiatief en zette de bezoekers flink onder de druk, zowel bij balbezit als bij balverlies. Het eerste kwartier kwam FC Groningen nauwelijks van eigen helft af. Problematisch was dat niet omdat de thuisploeg ook niet direct grote kansen creëerde, hoewel Ziyech wel de binnenkant van de paal had geraakt na een afstandsschot met rechts.

Doelman Sergio Padt hoefde verder slechts in te grijpen bij een laag schot van Vaclav Cerny. De Tsjech profiteerde bijna van de rebound na een gevaarlijke voorzet van Mitchell Dijks. Het was één van de weinige geslaagde voorzetten van de linksback, die moeite had om zijn medespelers te bereiken. Het was dan ook wachten tot Huntelaar wel goed in stelling werd gebracht.

De openingstreffer vlak voor rust zorgde voor opluchting in de Arena. Bij het langer uitblijven van een doelpunt had de onzekerheid weer in de ploeg kunnen sluipen. Nu denderde Ajax, zowel in de laatste minuten voor de pauze als direct na rust, vol door. Kluivert stuitte in de eerste minuut na de pauze nog op Padt na een afgemeten steekpass van Cerny. Ziyech was een paar minuten later wel succesvol na een pass van de Tsjech. De middenvelder vond de verre hoek buiten bereik van Padt: 2-0.

Cerny vergat na een uur spelen zijn sterke optreden te belonen met een doelpunt (redding Padt), waardoor de wedstrijd nog niet was beslist. Het werd zelfs nog spannend toen invaller Oussama Idrissi de bal vanaf de rand van de zestien prachtig in de bovenhoek plaatste: 2-1. De fase van billenknijpen brak aan voor Ajax tot invaller Schöne op zeer fraaie wijze Groningen de nekslag toediende. Na een pirouette met links en een verwoestende uithaal met rechts was de eerste zege onder Keizer een feit: 3-1.