Wat kan PSV verwachten van het opgekrabbelde Osijek?

27 juli 2017, 11:15

Voor PSV staat het Europese seizoen op het punt van beginnen. Het Kroatische NK Osijek is de eerste hindernis die de Eindhovenaren in de derde voorronde moeten nemen. De nummer drie van Nederland ziet de Kroaten vooral als een horde op weg naar de poulefase, maar Osijek gaat met volle teugen van het tweeluik met PSV genieten. Waarom? Het scheelde niet veel, of deze club was van het toneel verdwenen.

Osijek, waar voormalig topspits Davor Suker opgroeide, behoort samen met Dinamo Zagreb, Hajduk Split en HNK Rijeka tot de traditionele clubs van Kroatië. Osijek speelt sinds de oprichting van de Kroatische competitie in 1992 onafgebroken op het hoogste niveau. Daarvoor speelde de enkelvoudig bekerwinnaar in de competitie van het voormalig Joegoslavië. Financiële problemen in de voorgaande jaren leken Osijek bijna de kop te kosten. Een faillissement bungelde als het zwaard van Damocles boven de club. "Ook werd de laatste jaren gestreden tegen degradatie. Osijek had een erg slechte selectie", weet Aleksandar Holiga, journalist voor onder andere The Guardian, het Kroatische Telegram en bovenal kenner van het voetbal in Kroatië.

Kansen

In Kroatië weten ze dat de derde voorronde normaliter het eindstation is en PSV richting de play-offs van de voorronde gaat. "Osijek is jaren weggeweest uit 'Europa'. Zij genieten nu van de mogelijkheid om te spelen tegen een club als PSV. Osijek is blij met deze loting, omdat PSV een grote naam is. Bij de club geloven ze ook dat er kansen zijn tegen PSV. PSV wordt niet onverslaanbaar geacht, maar ik denk dat PSV makkelijk wint", verwacht Holiga in gesprek met FCUpdate.nl.

Volgens Holiga ontbreekt het Osijek aan creativiteit. De ploeg van trainer Zoran Zekic heeft moeite om kansen te creëren. "Vooral als hun voorzetten en spelhervattingen niets opleveren. Op de flanken zijn ze ook kwetsbaar, mede door het gebrek aan verdedigende inspanningen van de vleugelspelers en de aanvallend ingestelde backs." Het voetbal dat Osijek speelt is vooral fysiek. "Ruw, zonder al te veel creativiteit."

Blikvangers

Zijn verdedigende taken voert Barisic minder goed uit, volgens Holiga. "Teams proberen hem te beperken tot die taken. De hele ploeg van Osijek lijdt daaronder, omdat het mee opkomen en zijn voorzetten de belangrijkste wapens van hem zijn. Ejupi is makkelijk aan te pakken door de aanvoer van ballen te beperken. Hij kan zelf geen kansen creëren."

Van de andere spelers hoeven we geen grote wonderen te verwachten. "De keeper en centrale verdedigers zijn prima. Los van Lyopa zijn de middenvelders harde werkers, maar dat is alles. Voor het nieuwe seizoen heeft Osijek met Eros Grezda en Petar Bockaj twee nieuwe vleugelspelers gehaald. Dit zijn gemiddelde spelers met veel snelheid, maar beiden zijn heel wisselvallig."

Ambiance in Osijek

PSV speelt eerst in Eindhoven tegen de Kroaten, een week later staat de return in en tegen Osijek op het pogramma. Het Gradski vrt stadion zal met een capaciteit van 19.500 helemaal uitverkocht zijn, denkt Holiga. "Maar reken niet op veel vuurwerk en dat soort taferelen die je in dit deel van Europa zou verwachten. Een mooie ambiance hangt er wel."

Door: Steven Koelma

[photo,107261,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen