Oranje wellicht tegen titelfavoriet: "Laat maar komen"

25 juli 2017, 07:00

Dankzij overwinningen op Noorwegen (1-0), Denemarken (1-0) en België (2-1) heeft het Nederlands vrouwenelftal haar poule op het EK in eigen land overtuigend als winnaar afgesloten. Komende zaterdag wacht de kwartfinale voor de Oranje Leeuwinnen, in Doetinchem. De kans is aannemelijk dat Duitsland dan de tegenstander is. "We hebben negen punten gepakt, laat maar komen."

Hard tegen hard

In het Koning Willem II Stadion had Nederland het maandagavond lastig tegen België, dat zich onder toeziend oog van 4.300 in het rood gehulde fans kranig weerde in Tilburg. Door doelpunten van Sherida Spitse (penalty) en Lieke Martens werden de Red Flames echter huiswaarts gestuurd. Andermaal won de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman met één doelpunt verschil.

Niet verwacht, wel gedroomd

Na de gewonnen Derby der Lage Landen staat het er echt: Oranje heeft negen punten uit drie duels. "Ik had in mijn achterhoofd al wel ergens het gevoel dat we ze alle drie konden winnen, maar dat het dan ook nog uitkomt is heel mooi. We hebben het elke keer moeilijk gehad, maar we hebben drie keer stand gehouden en dus alles gewonnen", glimlacht de trotse Van de Donk. Van der Gragt vult aan: "Dit durfden we niet te verwachten, maar wel te dromen. We hebben het met elkaar gedaan en hebben verdiend deze negen punten gepakt", vindt de verdedigster.

"We zien wel tegen wie we moeten"

Nederland gaat samen met Denemarken verder naar laatste acht en treft als groepswinnaar de runner-up van groep B. Dat is momenteel Duitsland, dat net als koploper Zweden vier punten heeft. Omdat Zweden tegen het al uitgeschakelde en puntloze Italië speelt en de Duitsers het opnemen tegen nummer drie Rusland, ligt het voor de hand dat de achtvoudig EK-winnaar en de winnaar van de laatste zes EK's de tegenstander zal zijn in Doetinchem.

Supervet

Ondertussen is het volop genieten van het EK in eigen land. Voor alle groepswedstrijden werd er een Oranje-parade georganiseerd, tijdens de uitverkochte duels was het een groot feest, de resultaten én de kijkcijfers zijn tot dusver dus ook uitstekend en bovenal komt het vrouwenvoetbal op de kaart te staan. "Het is supervet om deze wedstrijden te mogen spelen. Iedereen staat met kippenvel op het veld. De supporters geven ons extra energie, dat is fijn", aldus Van de Donk. Van der Gragt geniet ook met volle teugen. De verdedigster vond het overigens ook wel mooi dat er 4.300 Belgen op de tribune zaten in Tilburg. "Dat was superleuk, het was echt de Belgen tegen de Nederlanders. De sfeer was heel mooi, het was negentig minuten lang lawaai."

Voor Groenen is het misschien wel een extra speciaal toernooi. Ze veroverde niet alleen de harten van veel voetbalfans, maar speelde maandagavond in haar geboorteplaats ook nog eens tegen het land waar ze opgroeide. Ook de nummer veertien geniet van de sfeer op en rond het EK. "Normaal zet ik mijn telefoon uit voor wedstrijden, maar nu keek ik in de kleedkamer naar beelden van fans in de straten van Tilburg, die naar links en rechts sprongen. Het is hartstikke leuk om te zien, echt bijzonder. In de groep leeft ook echt het gevoel dat de fans ons veel schwung geven."

Videointerviews FCUpdate.nl

Bekijk hier ons videointerview met Daniëlle van de Donk.

Bekijk hier ons videointerview met Jackie Groenen.

Bekijk hier ons videointerview met Stefanie van der Gragt.

Door: Koen Jans

[photo,107621,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen