Alleen een goal ontbreekt nog voor nieuwe spits FC Utrecht

21 juli 2017, 18:00

De taak is niet eenvoudig, want met 41 competitiedoelpunten groeide de Fransman de afgelopen jaren uit tot de meest scorende buitenlander ooit bij FC Utrecht. Maar het is aan Simon Makienok, de nieuwe nummer negen van de club, om Sébastien Haller te doen vergeten. De 26-jarige Deen, zesvoudig international, had donderdag tegen Valletta FC al zijn visitekaartje af kunnen geven, maar miste een handvol enorme kansen. FCUpdate.nl sprak met hem over zijn eerste weken in Nederland. "Als de eerste erin zit volgt de rest vanzelf."

Je had op dit moment al topscorer van de Europa League kunnen zijn, toch?

(lacht). "Ja, zeker. Ik had absoluut twee of drie doelpunten moeten maken tegen Valletta. Dus het is frustrerend dat ik er niet één gemaakt heb. Het laatste stukje scherpte en vertrouwen ontbreekt nog, ook omdat ik vorig seizoen weinig gespeeld heb. Tegen Valletta was ik nog niet scherp en goed genoeg in de afronding. Maar ik weet zeker dat het snel komt, hopelijk al de volgende wedstrijd."

Het goede nieuws is dat je de kansen in ieder geval krijgt en creëert. Dat is stap één.

"Ja, absoluut. Daar praat ik veel over met onze coaches en de spitsentrainer. Ik moet op de juiste plek staan en dat was tegen Valletta het geval. Het is nu een kwestie van tijd voordat de eerste erin gaat."

{image[319773][right-half][]}De vorige spits van FC Utrecht, Haller, was ook een grote en sterke vent die als aanspeelpunt kon fungeren. Jij bent eenzelfde type, helpt dat? Het team hoeft de speelwijze niet om te gooien, voor je teamgenoten verandert er weinig.

"Zeker weten. Het is voor hen een beetje hetzelfde gebleven. In bepaalde situaties kunnen ze de bal naar voren gooien, naar een lange spits. Het is dan aan mij om de bal in de ploeg te houden, zodat we ons spel vanaf daar op kunnen pakken. Het is nu eerder zo dat ik moet wennen aan de manier waarop mijn teamgenoten spelen dan andersom. Maar dat is een proces en zal alleen maar beter gaan."

Hoe ben je eigenlijk bij FC Utrecht beland? De laatste jaren ben je een beetje overal en nergens geweest.

"Klopt, ik ben in 2014 naar Palermo vertrokken en vervolgens verhuurd aan clubs in Engeland (Charlton Athletic en Preston North End, red.). Nu wilde ik graag weg uit Italië en onder mijn contract bij Palermo uit. Toen kwam FC Utrecht en met die club had ik al eerder contact. Toen mijn contract bij Palermo ontbonden was, was het voor mij een eenvoudige beslissing om naar Utrecht te gaan. Ik kende de club al, er was wederzijdse interesse."

Wat wist je precies van de Nederlandse competitie?

"Ik ken veel jongens die hier gespeeld hebben, die het erg goed gedaan hebben in de Eredivisie. Met een aantal van hen heb ik gesproken. Met wie? David Jensen bijvoorbeeld, onze keeper. Heb hem ik gesproken voordat ik tekende. En daarnaast nog wat andere spelers die ik ken van de nationale ploeg. Ik ben veel te weten gekomen over de competitie en heb een aantal wedstrijden bekeken. Dus het was voor mij een eenvoudige keuze."

En hoe zijn je eerste weken in Nederland bevallen?

"Heel goed! Ik voel me snel thuis. Het is wel warm! Iets te warm, haha. Maar de mentaliteit in Nederland bevalt me goed en de stad Utrecht ook. Iedereen is heel vriendelijk voor me, dat maakt de aanpassing makkelijk."

Dus het enige wat je nu nog nodig hebt is die eerste officiële goal?

"Ha, precies. Als die eerste er eenmaal in zit komt de rest vanzelf. Dat gaat dan veel makkelijker. Daarom is die eerste goal heel belangrijk. Ik ben het gewend om een flink aantal doelpunten te maken als ik veel speeltijd krijg (in Denemarken eindigde Makienok bij Brøndby IF twee keer bij de eerste vijf op de topscorerslijst, red.), dus daar mik ik hier ook op. Dat moet een spits natuurlijk ook doen, dat heeft een club nodig."

De volgende officiële wedstrijd is al volgende week, weer in de Europa League.

"Klopt. Dat bevalt me wel, dit soort wedstrijden vroeg in de voorbereiding. Dat is leuker dan alleen maar trainen. Het is mooi dat we in de volgende voorronde van de Europa League (tegen Lech Poznan, red.) weer gewoon in de eigen Galgenwaard kunnen spelen. Daar kijk ik naar uit. Hopelijk kan ik daar mijn eerste goal maken."

Door: Roland Mather

[photo,107533,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen