Het verhaal van én achter de iconische foto van vader Nouri

19 juli 2017, 17:15   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Afgelopen vrijdag kwamen er duizenden mensen bijeen in Amsterdam Geuzenveld, waar bij het huis van Abdelhak Nouri een indrukwekkend eerbetoon werd gehouden. Stanley Gontha van Pro Shots maakte daar een bijzondere foto, die na de emotionele avond overal te zien was en waarover veel gezegd en geschreven werd. In gesprek met FCUpdate.nl vertelt de fotograaf het verhaal van én achter het beeld.

Op zaterdag 8 juli staat de wereld even stil, als Nouri tijdens de oefenwedstrijd van Ajax tegen Werder Bremen in elkaar zakt met een hartstilstand. Snel werd duidelijk dat de middenvelder een hartslag had en buiten levensgevaar was, maar er volgden zeer onzekere dagen. Na de eerste tests was er sprake van 'voorzichtig optimisme', maar op donderdag 13 juli maakte Ajax bekend dat Appie met ernstige en blijvende hersenschade kampt. Het talent kan nooit meer voetballen en dat nieuws kwam keihard aan in de voetbalwereld. Een dag na het heftige bericht verzamelden zich duizenden mensen voor een eerbetoon bij het huis van Nouri.

Setting

Daar, in Amsterdam Geuzenveld, maakte Gontha de foto die bij veel mensen voor eeuwig op het netvlies zal staan. Op het beeld, hierboven en binnenkort ook in het Amsterdam Museum te zien, speelt vader Nouri een hoofdrol. Met een in het oog springend wit overhemd staat hij, midden in de mensenmenigte, op uit het open dak van een witte auto. Vader Nouri, die alle mensen voor hun komst bedankt, strijkt daarna achteroverleunend met zijn hand over zijn hart, met zijn ogen dicht. Een groep met een diversiteit aan mensen kijkt, vol bewondering en empathie, toe. De foto ging de hele wereld over.

In gesprek met FCUpdate.nl vertelt Gontha, de maker van de foto, waarom de opname zo ontroert. "Met name alle mensen om de vader heen maken het een bijzondere foto", vertelt de fotograaf van Pro Shots. "Zonder de menigte zou de impact heel anders zijn. Het is de setting; je ziet dat er enorm veel mensen aanwezig zijn en de vader van Nouri steekt er, met dat witte shirt, letterlijk en figuurlijk bovenuit. Dat maakt het sterk. Hij gaat op in de mensenmenigte, die overigens ook heel divers was. Dat is ook bijzonder", omschrijft Gontha.

Vakantiecamera

Een bijzondere keuze van Gontha maakte de foto mogelijk, zo legt hij uit. "Ik heb mijn dure apparatuur bewust thuisgelaten. Dat is het verhaal achter de foto. Ik heb mijn vakantiecamera – een gewone compactcamera die bijna iedereen wel heeft – meegenomen. Vooral omdat het niet echt gewaardeerd wordt als je daar als professional je werk doet terwijl iedereen aan het rouwen is."

Twee petten

Gontha, die ook de bekende foto maakte waarop Abdelhak Nouri een hartje uitbeeldt met zijn handen, beleefde de avond in Amsterdam Geuzenveld met een dubbel gevoel. "Ik ging ernaartoe met twee petten op. Aan de ene kant wilde ik er als persoon heen – als ik geen fotograaf was, was ik er ook naartoe gegaan als fan – en aan de andere kant natuurlijk als fotograaf. Toen ik daar aankwam en de menigte zag, ging het knopje meteen op professioneel. Ik wist dat ik er iets moois van moest maken, je kan je niet te veel in de emotie laten gaan", stelt de ervaren voetbalfotograaf van Pro Shots. "Ik zit dan in de professionele modus en kijk naar het totaalbeeld. Het gevoel komt daarna."

"Het is bijzonder dat het zo dubbel is, maar het is ook lastig. Je hebt het menselijke en het professionele, het een mag het andere niet tegenhouden. Maar net zo goed dat de modus, toen ik aan kwam lopen, van privé naar professioneel ging, ging hij ook precies weer de andere kant op toen ik naar huis ging. Toen voelde ik me echt kloten. Als je dan wegloopt, voel je opeens echt de impact."

Door: Koen Jans

[photo,107515,left,]

Met 245 interlands, 12 eindtoernooien en 19 Europese finales is Gontha (55) in Nederland de meest ervaren voetbalfotograaf

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen