Vrouwen-EK: hoe sterk is Oranje en wie zijn de favorieten?

15 juli 2017, 09:28   Bijgewerkt: 16 juli 2017, 12:53

Vanaf het eerste fluitsignaal van het EK voor vrouwen op zullen alle ogen gericht zijn op de Oranje Leeuwinnen. In uitverkochte stadions kunnen ze voor eigen publiek laten zien waar ze toe in staat zijn. De hunkering naar succes op eigen bodem is groot, iedereen wil meer dan de achtste finale op het WK van 2015 in Canada. Kunnen ze die verwachtingen waarmaken? En wie zijn de andere favorieten voor de eindzege? FCUpdate.nl blikt vooruit.

Hoe sterk zijn de Oranje Leeuwinnen?

Het samenstellen van de selectie was voor Sarina Wiegman een moeilijke opgave. De bondscoach kon kiezen uit een flinke lading speelsters, die zich niet alleen goed ontwikkeld hebben maar ook zeer fit zijn. Goed nieuws voor de liefhebbers van vrouwenvoetbal in Nederland natuurlijk; de beste speelsters staan straks op het veld. Wiegman kondigde halverwege juni aan veel vertrouwen te hebben in het EK. Oranje is in haar ogen namelijk veel verder dan op het WK 2015 in Canada het geval was. Dat staat ook buiten kijf, aangezien er veel talenten doorgebroken zijn en Wiegman met speelsters als Vivianne Miedema, Lieke Martens en Mandy van den Berg echt wel toppers in huis heeft.

Alleen hierom al is Nederland een stuk verder dan in Canada. De Oranje Leeuwinnen bevinden zich op de twaalfde plaats van de FIFA-ranking, twee jaar geleden stond Nederland nog drie plaatsen lager. En reken je buiten de niet-Europese landen, dan is Nederland als zesde geplaatst voor het EK. Noorwegen (11), Zweden (9), Engeland (5), Frankrijk (3) en Duitsland (2) hebben een hogere ranking.

Kicky

Kicky

Kort uitgelicht: de andere favorieten

Duitsland (poule B)

Op 23 juni maakte de FIFA de nieuwe wereldranglijst bekend en dat betekende voor Duitsland dat het door de Verenigde Staten van de eerste plek af werd gestoten. Maar laten we Team USA even buiten beschouwing, dan is Duitsland met afstand de sterkste. Het is de te kloppen ploeg op het EK; de laatste zes Europese eindtoernooien werden stuk voor stuk door onze oosterburen gewonnen. Het totaal staat op acht, het aantal wereldtitels bedraagt twee. Daarbovenop kwam ook nog eens gouden medaille op de Olympische Spelen vorig jaar.

Frankrijk (poule C)

Ruim twee maanden geleden kwam Frankrijk al een kijkje nemen in Nederland. In Stadion Galgenwaard wonnen de Fransen de oefenwedstrijd tegen de Oranje Leeuwinnen keurig met 1-2. Nederland voetbalde aardig mee, maar de ploeg van bondscoach Olivier Echouafni was vooral efficiënter. Een van de doelpunten van Frankrijk kwam van Eugény Le Sommer (28), bij de Fransen een van de absolute smaakmakers.

Engeland (poule D)

Voor de achtste keer doen The England Lionesses mee aan een Europees toernooi, maar nog nooit pakten ze de Europese titel. In 2009 reikte de nummer vijf van de wereldranglijst tot de finale, maar daarin werd het met 6-2 afgedroogd door Duitsland. Dat de Engelsen in staat zijn om de Duitsers te verslaan, lieten ze zien op het WK van 2015. In de strijd om de derde plek werd er met 1-0 gewonnen. Recordinternational Fara Williams benutte in de verlenging een strafschop.

Door: Alex Devilee

[photo,107334,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen