Speleranalyse: Mbappé, goaltjesdief met diepgang

7 juli 2017, 07:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Met ingang van vandaag licht FCUpdate.nl iedere week een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft van zijn manier van spelen. In de eerste editie van deze nieuwe rubriek bekeken we de beelden van Kylian Mbappé, het supertalent van AS Monaco dat wordt gevolgd door de gehele internationale top.

Slechts 16 jaar en 347 dagen oud krijgt Mbappé voor het eerst de kans in het eerste elftal. Twee maanden later tekent hij voor zijn eerste doelpunt. Met beide mijlpalen verbetert Mbappé het record van Thierry Henry bij AS Monaco, de oud-speler waarmee hij zoveel gelijkenissen kent. Frans, debuut voor AS Monaco, spits, snel en een ongelofelijke intelligentie voor de goal.

Diepte

Valse bescheidenheid is Mbappé vreemd. Op de avond voor zijn basisdebuut in de Champions League, op bezoek bij Manchester City, vertelt hij zijn broer een hattrick aan te zullen tekenen. "Met één goal in de kwartfinale van het miljoenenbal, uit bij Manchester City, is ook niets mis", zegt zijn broer na afloop. Zijn kleine broertje jaagt de bal tegen de touwen na een perfect getimede loopactie in de diepte.

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat hij op die manier scoort. Integendeel, het is misschien wel zijn belangrijkste wapen: diepteloopacties achter de defensie van de tegenstander. Met zijn gevoel voor ruimte, zijn timing en zijn snelheid biedt hij teamgenoten keer op keer de kans hem te lanceren. Oog in oog met de keeper bewaart hij vervolgens de rust voor een geplaatste Henry-bal of kiest hij voor een kanonskogel.

Mbappé kan in het seizoen 2016/2017 dan ook ongekende cijfers overleggen. In de nationale competitie en Champions League heeft hij gemiddeld slechts 70 minuten nodig voor een doelpunt of een assist. Dat is minder dan Cristiano Ronaldo (78) en komt in de buurt van Lionel Messi (62).

Aanspeelpunt

Zo gretig als hij is in en rondom het zestienmetergebied van de tegenstander, zo grillig is hij nog als aanspeelpunt. Mbappé mist de rust om als kapstok van het elftal te fungeren door in de bal te komen, de rust te bewaren en een middenvelder aan te spelen met een kaats. Alles gaat in de hoogste versnelling. Geduldig wachten op een gaatje om verbindingsspeler te worden is er nog niet bij.

Met de nadruk op 'nog' niet, want Mbappé is slechts 18 jaar oud. Hij heeft nog genoeg tijd om te werken aan dit aspect van het spel, evenals het verbeteren van zijn impact tijdens luchtduels. Bij een lange bal springt hij wel mee met de verdediger, maar zonder veel overtuiging, omdat hij negen van de tien keer toch kansloos is.

Real Madrid

"Het is beter om voor de maan te gaan. Als je daar faalt, beland je altijd nog in de wolken", vervolgt Mbappé die uitspraak met veel bravoure. Het is de vraag of het droomhuwelijk met Real Madrid tot stand zal komen. Aan een transfer van het grootste talent op de Europese velden hangt inmiddels een prijskaartje van ruim honderd miljoen euro.

Ook Arsenal zou geïnteresseerd zijn. Arsène Wenger heeft al jaren een oog voor Frans talent, al is dat in het geval van Mbappé geen kunst. "Het zou hypocriet zijn om te zeggen dat wij hem niet in beeld hebben", zei Wenger tegen SFR Sport. "Maar hij staat waarschijnlijk bij alle grote clubs op de radar. Waarschijnlijk ook bij clubs die meer geld hebben", realiseert Wenger zich. Bovendien heeft hij al Alexandre Lacazette binnen. En ondertussen hoopt succescoach Leonardo Jardim van Monaco de groeibriljant ook nog te kunnen behouden. "Hij heeft later nog tijd zat om naar een grotere club te verkassen."

Door: Marco van der Heide

[photo,107300,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen