Arbitrage aangevallen in China na dubieuze beslissingen

5 juli 2017, 15:07

Er heeft zich opnieuw een rel afgespeeld in het Chinese voetbal. Twee weken nadat Oscar een rode kaartenregen veroorzaakte in een wedstrijd van Shanghai SIPG en daar fors voor geschorst werd, zijn de leden van het arbitrale kwartet van een wedstrijd op het tweede niveau aangevallen.

De desbetreffende arbitrage had de leiding tijdens het duel tussen Baoding Rongda en Wuhan Zall. De thuisploeg stond vlak voor tijd nog met 2-1 voor, maar door het toevoegen van zeven minuten blessuretijd en het geven van een late penalty eindigde het duel in een 2-2 gelijkspel. De scheidsrechter en zijn assistenten werden na het laatste fluitsignaal belaagd door de spelers en staf van de club uit Baoding. Fans maakten er ook een potje van, door diverse voorwerpen op het veld te gooien en zelfs een stroomstoring te veroorzaken. De politie en de Chinese voetbalbond onderzoeken de constellatie. De leden van het arbitrale kwartet moesten in ieder geval onder beveiliging het stadion verlaten.

Baoding-voorzitter Meng Yongli brak in tranen uit toen hij na afloop ondervraagd werd door journalisten. Hij beweerde dat zijn ploeg door vals spel punten had laten liggen en zei dat hij zijn team uit protest uit de competitie wilde halen. Vlak daarna kondigde hij aan te stoppen als voorzitter van de club, 'wegens persoonlijke redenen'. De club, die onderin de tweede liga van China bungelt, heeft haar excuses aangeboden voor de situatie, terwijl de Chinese bond om een nadere verklaring heeft gevraagd. "Ondertussen vragen we de fans om de rust te bewaren."