Stekelenburg: "Impact EK onder 19 sterk onderschat"

2 juli 2017, 10:32

Maarten Stekelenburg, de trainer van Oranje onder 19, baalt ervan dat hij deze maand op het EK in Georgië niet over zijn sterkst mogelijke selectie kan beschikken. Omdat de meeste clubs al zijn begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, willen zij hun oudste jeugdinternationals niet meer afstaan.

"Ik vind het vooral jammer voor de jongens die er nu niet bij kunnen zijn", aldus Stekelenburg op de KNVB-website. Hij had Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Giovanni Troupée, Rick van Drongelen, Sherel Floranus, Owen Wijndal en Kaj Sierhuis graag meegenomen naar Georgië, maar dat mocht niet van hun clubs. "De impact die een eindtoernooi op de ontwikkeling van jonge spelers heeft, wordt sterk onderschat."

"Spelers moeten leren winnen op het hoogste niveau", vervolgt Stekelenburg. "Als je wil dat ze dat op latere leeftijd vaker doen, bij de club of internationaal, dan moeten ze dat wel ooit gevoeld en ervaren hebben. En dat doe je alleen op het allerhoogste internationale niveau. Speelminuten krijgen in de Jupiler League of zelfs Eredivisie is wat dat betreft compleet anders dan een EK waar de allerbeste spelers van Europa actief zijn."

Stekelenburg kwam zodoende tot een geïmproviseerde selectie. "Maar deze groep heeft óók kwaliteit", haast hij zich te zeggen. "We missen alleen wat ervaring. Deze groep is jonger, heeft minder interlands gespeeld en is dus minder gehard op internationaal niveau. Aan de andere kant stralen ze in alles uit dat ze niet zomaar een beetje gaan meedoen in Georgië. Nee, ze willen echt presteren. Dat vind ik mooi om te zien."

Nederland speelt komende maandag haar eerste wedstrijd op het EK onder 19. Duitsland is dan de tegenstander. Later in de groepsfase voetbalt Oranje nog tegen Engeland en Bulgarije.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen