Hoe Modric verzeild raakte in een slepende rechtszaak

22 juni 2017, 12:42   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Afgelopen week stond Real Madrid-middenvelder Luka Modric weer eens in het middelpunt van de belangstelling in zijn vaderland. Ditmaal echter niet door zijn uitmuntende sportieve prestaties, maar omdat hij aangeklaagd is voor het plegen van meineed. De Kroatische justitie verdenkt de sleutelspeler van de Madrilenen ervan dat hij als getuige in een rechtszaak niet de waarheid heeft gesproken, een vergrijp waar een gevangenisstraf van zes maanden tot wel vijf jaar op staat in Kroatië. In wat voor rechtszaak moest Modric getuigen, en hoe heeft dit zover kunnen komen? FCUpdate.nl ging op onderzoek uit.

Mamic sleept Modric mee

Hoofdrolspeler in deze zaak is Zdravko Mamic, de man die samen met zijn broer het Kroatische voetbal de laatste vijftien jaar compleet in zijn greep had. Als voorzitter van recordkampioen Dinamo Zagreb en als vicepresident van de nationale voetbalbond maakte hij de dienst uit, zonder in de tussentijd te vergeten zichzelf en zijn kameraden aanzienlijk te verrijken. Nadat de Mamic-broers in 2015 al waren opgepakt op verdenking van belastingontduiking en het verduisteren van geld, werd het ze aan het eind van vorig seizoen te heet onder de voeten. Mede door de dreigende rechtszaak besloot het flamboyante duo om de directe banden met Dinamo af te snijden. Dit weerhield de Kroatische justitie er echter niet van om beide heren te vervolgen.

{image[310627][right-half][]}Met zijn aftreden sloot het net om Zdravko Mamic zich verder. Behalve zijn arrestatie en de aankomende rechtszaak, moest hij met lede ogen toezien hoe 'zijn' Dinamo voor het eerst in twaalf jaar tijd geen kampioen werd: HNK Rijeka presteerde het onmogelijke door boven Dinamo te eindigen en voor het eerst in haar historie kampioen te worden en zelfs de dubbel te pakken. Het lijkt een voorteken voor het steeds verder afbrokkelende imperium, al heeft het er nu alle schijn van dat Luka Modric meegesleept wordt in de val.

De zaak waarin Zdravko Mamic en consorten nu terecht staan, betreft namelijk onder meer het wegsluizen van geld bij diverse transfers van Dinamo-spelers en hieronder vallen ook de transfers van Luka Modric naar Tottenham Hotspur in 2008 en die van Dejan Lovren naar Olympique Lyon in 2010. Dat Mamic ook persoonlijk flink verdiend heeft aan deze transfers wordt niet eens meer ontkend; de vraag is nu in hoeverre dat onrechtmatig is verlopen. Dit is dan ook de reden dat Modric en Lovren beiden opgeroepen zijn als getuigen.

Meineed

Hoofdverdachte Zdravko Mamic begeleidde Modric al op jongere leeftijd, en bood hem financiële hulp in ruil voor een exclusiviteitscontract. Bij de verkoop van Modric aan de Spurs in 2008 voor 21 miljoen euro had Mamic dan ook dubbele petten op als voorzitter van Dinamo en als financieel belanghebbende namens Modric. Een bijlage in het spelerscontract zorgde ervoor dat Dinamo en Modric de transfersom deelden. Vanwege Modric zijn persoonlijke contract bij Zdravko Mamic belandde de helft van deze 21 miljoen euro dus in de zak van de ex-voorzitter. Deze constructie is uiteraard dubieus, maar in beginsel niet illegaal.

{image[310408][right-half][]}Zdravko Mamic wordt echter ten laste gelegd dat deze bijlage in het contract van Modric pas ná zijn transfer naar de Spurs is toegevoegd. Zodoende zou hij dus onrechtmatig geld van de club in eigen zak hebben gestoken. Modric moest voorkomen en getuigen over het tijdstip van het ondertekenen van deze bijlage. Toen een officier van justitie Modric' eerdere verklaring voorlas, waarin hij stelde dat de bijlage na de transfer was toegevoegd, verklaarde een zenuwachtig ogende Modric met hakkelende stem dat hij niet kon herinneren dit ooit gezegd te hebben. De eerdere belastende verklaring werd zo geheel tenietgedaan. Enkele dagen later werd duidelijk dat justitie vraagtekens zette bij deze nieuwe verklaring en dat de middenvelder dus verdacht wordt van meineed.

Dat Modric zijn eerdere verklaring introk, schoot veel Kroaten in het verkeerde keelgat - zie bijvoorbeeld de tweets hieronder. De Kroatische supporters willen dat de in hun ogen corrupte voetbalbobo gestraft wordt, en vinden dat Modric hem juist beschermt. Of Modric dit doet als een vriendendienst of dat hij uit angst handelt, is echter de vraag. De invloed van Mamic is namelijk nog steeds erg groot. Alleen al het feit dat de rechtszaak door de rechtbank van Osijek wordt behandeld, omdat hij bevriend is met meerdere rechters van de rechterbank in Zagreb, is tekenend.

(Graffiti bij Zrinjski Mostar, waar Modric een jaar gespeeld heeft. "Klootzak. Herinner jij je Zrinjski? Motherfucking Mamic")

Lovren

{image[309988][right-half][]}Ook gaan er steeds hardnekkigere geruchten rond dat Dejan Lovren, die ook moet getuigen over de details rond zijn transfer, geïntimideerd wordt. Zo zou er in zijn appartement in Zagreb zijn ingebroken, en zouden hij en zijn familie zijn bedreigd. De lange arm van Zdravko Mamic heeft Lovren mogelijk eerder al het EK gekost, want boze tongen beweren dat de bondscoach Ante Cacic, een goede vriend van Zdravko Mamic, Lovren niet meenam omdat de verdediger had aangekondigd te gaan getuigen in deze rechtszaak. Een logischere verklaring voor het ontbreken van Lovren in de Kroatische EK-selectie van 2016 was er ook niet: hij had een prima eerste seizoen bij Liverpool achter de rug, was fit en lag goed in de groep.

Verder werd Lovren afgelopen weekend, daags nadat hij had moeten getuigen, in een restaurant in Zagreb gespot met de zoon van Zdravko Mamic. Wat de twee elkaar te vertellen hadden blijft gissen, maar het is hoe dan ook opmerkelijk. Lovren zal echter nog even moeten wachten totdat hij daadwerkelijk kan getuigen, want de zaak is opgeschort tot september. De reden hiervoor is dat Zdravko Mamic met veel bombarie in een volle rechtszaal zijn advocaten heeft ontslagen, met de mededeling dat hij zijn verdediging beter zelf kan doen. Wordt vervolgd dus…

Door: Sil Piek

[photo,103812,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen