De puinhopen van Van Breukelen: 13 maanden onrust

21 juni 2017, 12:30

Na de 'Breuk' tussen de KNVB en Hans van Breukelen kunnen we één ding concluderen: het was nooit rustig. De technisch directeur van de KNVB - de eerste in de geschiedenis - leverde veelal discussie op. Het begon meteen bij zijn aanstelling en hij zal op 1 augustus ook niet met stille trom vertrekken. FCUpdate.nl komt met een reconstructie van dertien maanden Hans van Breukelen in Zeist, een periode van louter onrust.

17 juni 2016 - Van Breukelen wordt technisch directeur

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

15 augustus 2016 - Van Breukelen verrast door vertrek Advocaat

Vol goede moed wilde Van Breukelen een frisse wind laten waaien, ook bij het Nederlands elftal. Dick Advocaat moest Danny Blind bijstaan als assistent-bondscoach. Na de mislukte EK-kwalificatiecampagne mocht het op weg naar het WK in Rusland niet opnieuw misgaan. Maar de kwalificatiereeks was nog niet begonnen of Advocaat zwaaide alweer af. Hij koos voor een lucratieve overstap naar Fenerbahçe. Na drie oefenwedstrijden van Oranje moest Van Breukelen op zoek naar een opvolger. De technisch directeur was verrast.

26 augustus 2016 - Teammanager Jorritsma moet stoppen

De Oranje-internationals en bondscoach Blind wilden graag verder met teammanager Hans Jorritsma, maar Van Breukelen besloot anders. De KNVB ging niet met hem verder. Jorritsma moest per 1 januari vertrekken. Blind baalde flink van het gedwongen vertrek van zijn gewaardeerde collega.

26 augustus 2016 - Gullit haakt af voor Advocaat-vacature

29 augustus - Ook Van Basten vertrekt als assistent

De chaos bij het Nederlands elftal werd alleen maar groter. Marco van Basten bevestigde dat hij het voorbeeld van Advocaat volgde voor een innovatieve rol bij de FIFA. De gang van zaken leidde tot woede bij Gullit. Terwijl laatstgenoemde onderhandelde met Van Breukelen, sprak de technisch directeur ook over het vroegtijdige afscheid van Van Basten. Van Breukelen had Gullit moeten inlichten, vond althans de Zwarte Tulp. Hij noemde zijn oud-ploeggenoot Van Breukelen daarop onbetrouwbaar.

27 september - Jorritsma mag tóch blijven

Het slecht ontvangen besluit van Van Breukelen in augustus werd teruggedraaid: Jorritsma mocht tóch blijven. De KNVB besloot dat de teammanager de WK-kwalificatiereeks mocht afmaken.

11 december - Blangé benoemd tot veelbesproken innovatiemanager

De KNVB benoemde oud-volleyballer Peter Blangé tot prestatie- en innovatiemanager (PIM). Van Breukelen bedacht deze nieuwe, maar veelbesproken en bespotte functie. De PIM moest er mede voor zorgen dat het voetbal naar een hoger plan getild zou worden.

13 december - Van Breukelen beticht van vriendjespolitiek

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

23 december - Van Breukelen stuurt bondscoach voetbalvrouwen laan uit

De KNVB zette plotseling Arjan van der Laan, bondscoach van de voetbalvrouwen, op straat. Hij werkte toe naar het EK in eigen land van deze zomer. Van Breukelen zei dat er te weinig vertrouwen in Van der Laan was. De ontslagen bondscoach was compleet verrast door het besluit. Hij dacht op de goede weg te zijn.

26 maart - Ontslag voor Blind, waar was Van Breukelen?

11 april - Van Breukelen hoopt op Feyenoord als kampioen, Van der Sar niet blij

Van Breukelen zei tegen de NOS te hopen dat Feyenoord kampioen van Nederland zou worden. Dit tot verbazing van Edwin van der Sar. "Wel mooi dat weer een KNVB-topman zijn voorkeur uitspreekt...", twitterde de directeur van Ajax. Eerder had KNVB-manager Gijs de Jong ook al zijn hoop voor Feyenoord als kampioen uitgesproken.

April - Opvolging Blind: één grote soap

28 april - Dossier 'Gullit'

Bijzonder is ook het dossier 'Gullit'. Ten Cate wilde Gullit samen met Rutten als assistent. Echter, zo liet Ten Cate weten aan De Telegraaf, weigerde Van Breukelen dit omdat er binnen de KNVB te veel verdeeldheid was over Gullit. Toen Advocaat, die na het afzeggen van Ten Cate op weg was bondscoach te worden, ook Gullit als rechterhand wilde, stemde Van Breukelen wél in.

9 mei - KNVB stelt Advocaat en Gullit aan, moddergooien met Ten Cate

Advocaat werd aangesteld als bondscoach van Oranje, met Gullit als assistent. Juist De Kleine Generaal liet Van Breukelen eerder in de steek, waarna de technisch directeur vervolgens openlijk ruziede met Gullit. De Breuk gaf in de persconferentie aan dat hij de sentimenten opzij had geschoven en in 'koppeltjes' dacht. Op diezelfde persconferentie - een van de meest ongemakkelijke ooit - noemde Van Breukelen Ten Cate 'onbeschoft'. De kandidaat bondscoach had VI-verslaggever Martijn Krabbendam laten meeluisteren tijdens het onderhoud met Van Breukelen.

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

20 juni - Van Breukelen legt taken neer

Het aanschuiven bij RTL Late Night bleek een van zijn laatste optredens in het openbaar te zijn. Dinsdagmiddag maakte de KNVB bekend dat Van Breukelen per 1 augustus stopt. "Het is mij onvoldoende gelukt om mijn - en onze - ambities waar te maken. Daaruit trek ik mijn conclusies", liet hij optekenen in het persbericht van de bond. Wel vertrekt Van Breukelen volgens eigen zeggen met een goed gevoel. "Omdat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om onze doelstellingen te realiseren."

Door: Steven Koelma

[photo,106322,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen