Kan Real Madrid Champions League-vloek verbreken?

3 juni 2017, 14:28

De titel prolongeren, in het Europa Cup 1-tijdperk was het niets bijzonders. Ajax en Bayern München wonnen de prijs zelfs drie keer op rij, Real Madrid deed er met vijf eindzeges in successie nog twee scheppen bovenop. Sinds het toernooi als Champions League door het leven gaat, lijkt er echter een vloek op de trofee te rusten. Nadien lukte het namelijk nog geen enkele club haar Europese titel te prolongeren. Gaat Real Madrid in de 25ste CL-jaargang de ban breken?

Real Madrid bindt vanavond (zaterdag) in het Millennium Stadium in Cardiff in de Champions League-finale de strijd aan met Juventus. De Spanjaarden sleepten vorige jaargang ten koste van stadgenoot Atlético Madrid voor de elfde keer in de clubgeschiedenis de cup met de grote oren in de wacht. Derhalve kunnen ze in Wales voor een primeur zorgen in het CL-tijdperk. Dat een titelverdediger twee keer op rij de eindstrijd van Europa's belangrijkste clubtoernooi haalt, is sowieso al bijzonder. Dat gebeurde pas vier keer eerder, maar titelprolongatie zat er zelfs nog nooit in.

Ajax onttroont Milan

Milan, dat in 1989 en 1990 met de gouden driehoek Rijkaard-Gullit-Van Basten al de Europa Cup 1 had gewonnen, bereikte in 1995 ondanks twee 2-0 nederlagen tegen Ajax in de groepsfase opnieuw de finale. Daarin was Ajax wederom de tegenstander, waarbij de Milanezen voor de derde keer dat seizoen aan het kortste eind trokken tegen de Amsterdammers - titelprolongatie bleef dus uit. Invaller Patrick Kluivert, destijds 18 jaar, besliste de strijd in het Ernst Happel Stadion in Wenen vijf minuten voor tijd met een puntertje: 1-0.

Ajax doet mee aan trend

In de beslissende partij om de bokaal kreeg Ajax weer te maken met Italiaanse tegenstand, ditmaal kwam die van Juventus. Het was een herhaling van de Europa Cup 1-finale van 1973, waarin Ajax met 1-0 zegevierde door een vroege treffer van Johnny Rep. 23 jaar later namen de Italianen revanche. Vlak voor rust wiste Jari Litmanen in het Olympisch Stadion van Rome de openingstreffer van Fabrizio Ravanelli weg, waarna penalty's uitkomst moesten bieden. Daarin werden missers van Edgar Davids en Sonny Silooy Ajax fataal, omdat Juventus al haar strafschoppen wel raak schoot (4-2). Geen titelprolongatie dus voor de club uit de hoofdstad, ondanks geruchten over de vermeende dopingpraktijken bij Juventus in de jaren negentig.

Ook Juventus lukt het niet

Martin Kree Alen Boksic

Martin Kree Alen Boksic

In de eindstrijd, waarvoor het Olympisch Stadion van München het decor was, kreeg Juventus te maken met Borussia Dortmund. Alessandro Del Piero stal na driekwart wedstrijd de show met een hakbal-doelpunt, desondanks trokken de Italianen aan het kortste eind. Voor het hoogstandje van Del Piero leidde Dortmund al met 2-0 door twee goals van Karl-Heinz Riedle in de eerste helft. Lars Ricken legde twintig minuten voor tijd de eindscore vast op 3-1 voor Dortmund. Een jaar later drong Juventus weer door tot de CL-finale, ditmaal was Real Madrid in de Amsterdam ArenA met 1-0 te sterk. Dortmund sneuvelde in 1998 in de halve eindstrijd door toedoen van Real Madrid en doorbrak daarmee eerdergenoemde trend.

Ronaldo grijpt mis met ManU

Een jaar later kreeg Manchester United direct een kans op haar vierde Europese titel, waarmee het op gelijke hoogte zou komen met Ajax. Maar in het Olympisch Stadion van Rome, daar waar Ajax dertien jaar eerder naast haar vijfde eindzege greep, had de formatie van toenmalig manager Sir Alex Ferguson geen antwoord op het combinatievoetbal van FC Barcelona. Van der Sar, net als in 2008 tegen Chelsea basisspeler bij Manchester United, werd al in de tiende minuut in de korte hoek gepasseerd door Samuel Eto'o. Twintig minuten voor tijd kopte Lionel Messi de 2-0 eindstand op het scorebord.

Voor Ronaldo bleek de CL-finale van 2009 zijn laatste optreden in het shirt van Manchester United. Krijgt de Portugese aanvaller het dit seizoen met Real Madrid wel voor elkaar om, als eerste club ooit, de Champions League-titel te prolongeren? De finale tussen de Spaanse kampioen en Juventus in Cardiff begint zaterdag om 20.45 uur en is te volgen via de liveticker op FCUpdate.nl.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen