De Kuip is een onneembare vesting van Oranje geworden

4 juni 2017, 12:09

Oefenduel nummer twee in deze interlandperiode staat te wachten voor het Nederlands elftal. Oranje, dat woensdag met 1-2 bij Marokko won, kruist vanavond (zondag) vanaf 19.30 uur de degens met Ivoorkust. Plaats van handelen is De Kuip en dat is goed nieuws voor het Nederlands elftal. In tegenstelling tot de ArenA is het stadion in Rotterdam namelijk al een tijd lang een onneembare vesting gebleken.

Eindelijk terug naar De Kuip

Op 7 oktober 2016 keerde het Nederlands elftal na een afwezigheid van 2,5 jaar terug in De Kuip, iets waar voetbalminnend Nederland al lange tijd om had geroepen. Op 31 mei won Oranje daar in haar laatste interland in jaren met 1-0 van Ghana. Het volgende duel in Rotterdam-Zuid werd ook gewonnen. Nederland zegevierde met 4-1 tegen Wit-Rusland, mede dankzij een dubbelklapper van Quincy Promes. Geen heel bijzonder resultaat, maar het is wel opvallend dat Oranje voor deze zege maar liefst vijf keer op rij ten onder ging.

Onneembare vesting

Of de KNVB door deze treurige resultaten besloten heeft om ook De Kuip en het Philips Stadion weer aan te wijzen als thuishavens van Oranje, is niet bekend. Het lijkt echter wel een goede zet te zijn geweest van de nationale voetbalbond. Op Rotterdamse bodem is Nederland namelijk zéér sterk. Maar liefst 21 wedstrijden op rij is Nederland al ongeslagen in De Kuip, waar bovendien de laatste twaalf (!) interlands in een overwinning werden omgezet.

De Kuip

De Kuip

De Oranje-historie in De Kuip

De afgelopen jaren is het dus vaak feest als Oranje in De Kuip speelt, maar hoe zit dat eigenlijk over het hele verleden gezien? In totaal was het stadion van Feyenoord het decor van 119 interlands, waarvan er 62 met belangen waren. Daarvan werden er 74 gewonnen, wat gelijk staat aan 62,18 procent. In 27 van de gevallen 22,69 procent) bleef het Nederlands elftal steken op een gelijkspel, terwijl er slechts achttien keer (15,15 procent) verloren werd in Rotterdam-Zuid. Het doelsaldo van Oranje in deze wedstrijden is 285 voor en 109 tegen.

Stadion De Kuip

Stadion De Kuip

Edwin van der Sar, recordinternational van Oranje, speelde de meeste interlands in De Kuip: negentien stuks. Daarmee blijft hij Frank de Boer (zeventien) en zeven spelers met zestien 'caps' in Rotterdam nipt voor. Abe Lenstra maakte veertien doelpunten in De Kuip en is de topscorer van Oranje in dit stadion, voor Faas Wilkes (dertien), Patrick Kluivert (tien) en Johan Cruijff (negen).

Tegen Noorwegen (9-0 in 1972) werd de grootse zege geboekt in De Kuip. De overwinningen op België (9-1 in 1959), Cyprus (8-0 in 1987) en Joegoslavië (6-1 in 2000) waren daarna het ruimst. Ivoorkust, de oefentegenstander van vanavond, kwam nog nooit langs in de thuisbasis van Feyenoord. Luxemburg, dat vijf dagen later op visite komt, al tien keer. Het bescheiden Benelux-land ging acht keer ten onder in De Kuip, waar het ook twee keer wist te winnen.

De oefenwedstrijd tussen Nederland en Ivoorkust is vanavond via een liveticker te volgen op FCUpdate.nl.

De meeste data voor dit artikel zijn geraadpleegd via voetbalstats.nl.

[photo,87569,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen