Ajax houdt stand in Lyon en realiseert finale in Stockholm

11 mei 2017, 23:06   Bijgewerkt: 12 mei 2017, 00:06

Met hangen en wurgen heeft Ajax de finale van de Europa League bereikt. Een 3-1 nederlaag in Lyon volstond na de 4-1 thuisoverwinning van een week geleden. De laatste vijf minuten moest Ajax door met tien man na een rode kaart voor Nick Viergever en daarin hield het op het nippertje stand. Kasper Dolberg zette Ajax op 0-1, Lyon kwam vlak voor rust op 2-1 via Alexandre Lacazette. Invaller Rachid Ghezzal verzorgde de 3-1, maar verder dan een schuiver van Gnaly Cornet vlak voorlangs kwam Lyon niet.

Ondanks dat de thuiswedstrijd tegen Lyon overtuigend met 4-1 was gewonnen door Ajax, rekende niemand zich nog rijk in Amsterdam. Nog nooit had Ajax in een tweeluik zo'n ruime voorsprong uit handen gegeven, maar tegenstander Lyon had in de laatste drie thuiswedstrijden maar liefst dertien keer doel getroffen. De Fransen hadden in de Johan Cruijff Arena echter met ruimere cijfers kunnen verliezen, ze konden blij zijn dat ze nu nog een kansje maakten.

Het was Ajax dat na een minuut of tien het initiatief overnam en de betere ploeg werd op het veld. Kasper Dolberg was de eerste met een mogelijkheid, maar zijn schot werd geblot. Amin Younes kreeg de eerste echte grote kans, zijn lobje belandde helaas op het dak van het doel. Ajax groeide in de wedstrijd, het voetbalde zich steeds makkelijker onder de druk van Lyon uit. Het doelpunt van Dolberg in minuut 27 kwam niet uit de lucht vallen. André Onana trapte de bal naar voren en Younes ving de bal op na matig uitverdedigen. Younes stuurde Dolberg diep en die rondde heel koelbloedig af.

Ajax kon zich zo gaan opmaken voor een lange en zware tweede helft, Lyon had door die twee doelpunten vlak voor rust weer hoop gekregen. Het begon net zo fel als in de eerste helft en dit keer had Ajax het moeilijker. Maar Lyon wist opnieuw geen echte kansen te creëren. De tweede helft stond meer bol van de kaarten dan van de kansen. Joël Veltman had bij Ajax twee keer geel kunnen krijgen, maar werd gespaard door de scheidsrechter. Peter Bosz haalde hem even later naar de kant, Kenny Tete viel in.

Lyon zette alles op alles, de een na de andere bal werd het strafschopgebied van Ajax in geschoten. Onana redde nog op een inzet van Maciej Rybus en zag in de slotminuten tot zijn opluchting dat een schuiver van Cornet maar net voorbij de paal ging. Lyon rook zo aan de 4-1, maar kreeg het niet meer voor elkaar om die te maken. Voor het eerst sinds 1996 plaatste Ajax zich voor een Europese finale, daarin treft het Manchester United.

[photo,106378,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen