Sterk Juventus eerste CL-finalist na nieuwe zege op Monaco

9 mei 2017, 22:44

Het Italiaanse Juventus mag zich na een 2-1 overwinning op Monaco de eerste Champions League-finalist van dit seizoen noemen. De heenwedstrijd won de ploeg van Massimiliano Allegri al met 0-2, vanavond in eigen huis volstond een kleine nederlaag of een gelijkspel, maar Juventus zegevierde opnieuw. Mario Mandzukic was trefzeker na een voorzet van Dani Alves en de Braziliaan zorgde zelf op schitterende wijze voor de 2-0. Na rust maakte Kylian Mbappé nog de 2-1, maar dat deerde Juventus niet.

Door de 0-2 overwinning in Monaco stond Juventus al met één been in de finale, voor eigen publiek hoefde het klusje alleen nog even geklaard te worden. Afgaande op de statistieken, dat Juventus dit seizoen in Europese thuiswedstrijden pas één doelpunt tegen had gekregen en ook nog niet had verloren voor eigen publiek, leek dat een eenvoudige opgave te gaan worden.

Na 45 minuten bleek inderdaad dat Juventus niet aan een hels karwei was begonnen, want toen scheidsrechter Björn Kuipers voor de rust floot stond het al 2-0. Juventus had 23 minuten nodig voordat het echt loskwam, maar vanaf dat moment was het heer en meester. Dani Alves was de grote uitblinker tijdens de eerste helft. De rechtervleugelverdediger liet zijn aanvallende kwaliteiten meermaals zien en daaruit kwamen de doelpunten. Alves had een prachtige voorzet in huis voor de 1-0 van Mandzukic en volleerde zelf de 2-0 binnen nadat Monaco-keeper Danijel Subasic een hoge bal had weggestompt.

Behalve de twee goals kreeg Juventus nog veel meer kansen om te scoren. Gonzalo Higuain schoot raak terwijl hij werd teruggefloten wegens buitenspel en zag een stiftje voor de lijn weggehaald worden. Mandzukic en Paulo Dybala schoten nog tegen Subasic aan, terwijl Andrea Raggi met een sliding voorkwam dat Miralem Pjanic doel zou treffen.

Monaco werd echter niet overlopen, het was in de eerste twintig minuten sterker en ging fanatiek op zoek naar een goal. Binnen vijf minuten had Mbappé al de paal geraakt, maar hij stond buitenspel. Hetzelfde gold voor Radamel Falcao vlak voor de 1-0, Falcao vond bovendien Gianluigi Buffon op zijn weg. Meer echte kansen creëerde Monaco echter niet in de eerste helft, terwijl het wel aardig voetbal liet zien.

Monaco kwam in de tweede helft net zo fanatiek uit de startblokken als in de eerste helft, het wilde als een van de weinige ploegen een doelpunt in het stadion van Juventus maken. Dat kregen de dappere Monegasken voor elkaar. Mbappé zag eerst nog een schot worden gekeerd door Buffon, maar even later tikte hij binnen uit een kort genomen corner. Daarmee werd hij de jongste speler ooit die een doelpunt liet noteren in de halve finales van de Champions League.

Verder dan die 2-1 kwam Monaco niet, Juventus raakte niet van slag en hield de deur goed op slot. De enige tegenvaller voor de aanstaande landskampioen van Italië was het wegvallen van Sami Khedira in de eerste helft, hij leek een hamstringblessure te hebben opgelopen. Desalniettemin is Juventus gewoon geplaatst voor de finale, waaraan het ook in 2015 deelnam. Barcelona was daarin met 3-1 te sterk, dit jaar treft Juventus Real Madrid of Atlético Madrid.