Kruisverhoor met Van Breukelen: "Moest dagboek schrijven"

9 mei 2017, 11:26   Bijgewerkt: 9 mei 2017, 11:58

"Zo, ik ga er maar even bij staan", dat waren de woorden waar Hans van Breukelen mee opende op de persconferentie waarin Dick Advocaat en Ruud Gullit benoemd werden tot respectievelijk bondscoach en assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Na een ellenlange soap, waarin Van Breukelen veel kritiek te verwerken kreeg, gaf de technisch directeur van de KNVB in Zeist tekst en uitleg rond de zoektocht naar de nieuwe bondscoach.

Alles op straat

"Laat ik starten met de mededeling dat ik heel blij ben met de benoeming van Advocaat en Gullit", zo startte Van Breukelen zijn pleidooi. De oud-keeper van Oranje begeleidde zijn presentatie met een beamer, waarop diverse slides te zien waren met uitleg. De technisch directeur deed eerst zijn eigen verhaal, waarin hij vooral zijn 'perceptie' onder woorden bracht, en kreeg daarna flink het vuur aan de schenen gelegd door het aanwezige journaille. 'Toekomst', 'bondscoachteam', 'nieuwe vensters' en 'KNVB buitenspel' waren de thema's die Van Breukelen wilde behandelen.

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

Koppeltjes

Van Breukelen zegt dat hij baalde van het 'chagrijn' rond Oranje en stelt dat het afscheid met Danny Blind hem 'als mens geraakt heeft'. In de zoektocht naar een opvolger waren niet alleen Ten Cate en Advocaat in beeld, ook Huub Stevens was een gegadigde. Uiteindelijk ging het tussen Ten Cate en Advocaat, die Van Breukelen beiden bezocht in respectievelijk Abu Dhabi en Istanbul. De technisch directeur geeft aan dat hij 'in koppeltjes' dacht. Het werd Ten Cate/Fred Rutten of Advocaat/Ruud Gullit. Omdat Rutten de KNVB nul op het rekest gaf, werd er voor het laatstgenoemde duo gekozen.

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

Mede omdat Rutten afhaakte in het koppel met Ten Cate, werd er dus voor Advocaat en Gullit gekozen. "Hoe het gewenste profiel eruitzag? Een zeer ervaren vakman met autoriteit. Iemand die met succes aan de top heeft gewerkt. Een inspirator en een teambuilder. Iemand die in korte tijd een winnend team kan bouwen. Iemand met passie, die prestatief is ingesteld en een goede communicator is naar zowel de spelers als de buitenwereld. De focus lag na alle gesprekken op groepsdiscipline en spelvreugde", aldus Van Breukelen.

Advocaat succestrainer, Gullit ervaring als speler

De technisch directeur klopte tevergeefs aan bij Van Gaal, Ronald Koeman, Frank de Boer en Roger Schmidt, waardoor Advocaat, Ten Cate en Stevens nog overbleven. Hij sprak met Ten Cate en Advocaat en hoewel de eerste een toezegging claimde, is de laatste nu aangesteld. "Ik kwam uit Abu Dhabi en Istanbul terug met twee goede duo's: Advocaat/Gullit en Ten Cate/Rutten. Met beide duo's ging ik in gesprek en daar was iedereen ook van op de hoogte. Rutten haakte af, waardoor dit duo overbleef. Daar ben ik blij mee."

"Advocaat bewijst al jarenlang aan de top dat hij een succestrainer is en Gullit kan zijn ervaringen als speler meenemen. Het is een complementair stelletje. Ik geloof heilig dat we met deze mensen nog het WK kunnen halen. Want als we eerlijk zijn, we staan er niet goed voor. Ik heb er echter veel vertrouwen in. De tijd zal het leren of we de goede keuze hebben gemaakt."

Lees ook: Van Breukelen hekelt rol van Ten Cate: "Onbeschoft"

Lees ook: Van Breukelen schoof sentimenten opzij voor Advocaat

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen