De scenario's: wie grijpt wanneer welk Europees ticket?

8 mei 2017, 13:51   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nu de spanning in de Eredivisie het kookpunt nadert en Ajax in de Europa League-finale staat, zweven er bij veel mensen vraagtekens rond over de gevolgen van de eindstand in de competitie voor de tickets van de Champions League. FCUpdate.nl neemt de gevolgen van diverse scenario's voor de ontknoping van de Eredivisie door.

Wat als Feyenoord kampioen wordt en Ajax de EL wint?

Omdat Feyenoord ondanks het 3-0 verlies bij Excelsior nog een voorsprong van één punt op Ajax geniet, kan het de kampioensmissie komende zondag daarom alsnog volbrengen in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Gebeurt dat en wint Ajax de Europa League-finale van Manchester United, dan komt zowel Feyenoord als Ajax rechtstreeks in de Champions League terecht. Feyenoord als landskampioen, Ajax wegens het winnen van de Europa League. Dat laatste is afhankelijk van het feit of de CL-winnaar zich ook via de competitie plaatst voor de CL (anders zou deze club direct toegang krijgen), maar dat gebeurt dit seizoen sowieso.

Menig PSV-fan hoopte dat bij een dergelijk scenario het ticket voor de voorronde van de Champions League voor de tweede plaats doorgeschoven zou worden naar plek drie, maar dit entreebewijs voor de Nederlandse competitie gaat dan helaas in rook op. De tickets schuiven niet door binnen het land zelf, maar de UEFA grijpt in dat geval terug op de toegangslijst, die bepaald wordt op basis van de coëfficiëntenlijst. Laatstgenoemde ranking wordt, zoals bekend, gebaseerd op de resultaten in Europa in de afgelopen vijf jaar. Kortom: PSV had tweede moeten worden om kans te maken op de CL-voorronde en vist dit seizoen achter het net. OGC Nice [a,http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/316009/niet-psv-maar-nice-profiteert-bij-eventuele-el-winst-ajax/,_blank,zou profiteren] van EL-winst van Ajax.

Wat als Feyenoord kampioen wordt en Ajax de EL niet wint?

Dit is een scenario met een logische uitkomst. Mocht Feyenoord erin slagen om tegen Heracles de vijftiende landstitel in de clubhistorie te pakken, dan stroomt het uiteraard automatisch de Champions League in. Het zou betekenen dat Ajax de competitie als nummer twee afsluit en daar staat, zonder triomf in de Europa League, simpelweg instroming in de derde voorronde van de Champions League voor. PSV komt dan uit in de derde voorronde van de Europa League, waarin Vitesse als bekerwinnaar meteen in de poule terechtkomt.

Wat als Ajax kampioen wordt én de EL wint?

Mocht Feyenoord op de slotdag van de Eredivisie niet winnen van Heracles en daarmee naast het eerste landskampioenschap sinds 1999 grijpen, dan kan Ajax zich met een zege bij Willem II tot kampioen kronen. Gebeurt dit en weet Ajax ook nog eens de Europa League te winnen, dan is het niet zo dat Feyenoord een van de twee rechtstreekse CL-tickets van Ajax kan overnemen. De Rotterdammers zullen dan moeten instromen in de derde voorronde van de Champions League, waar de tweede plek dus voor staat.

De UEFA schuift ook hier namelijk niet de tickets binnen een land door. De voetbalbond kijkt wederom naar de toegangslijst van de verschillende landen, die dus bepaald wordt door de coëfficiëntenlijst. Om deze reden komt Feyenoord bij dit scenario niet alleen 'slechts' in de voorronde van de CL uit, maar mag PSV dus ook niet hopen op een entreebewijs voor een voorronde van het meest prestigieuze clubtoernooi van Europa.

Wat als Ajax kampioen wordt, maar niet de EL wint?

Als de Amsterdammers de EL niet winnen, dan is er sprake van de normale gang van zaken. Dit scenario heeft dus dezelfde uitwerking als het vorige scenario. Ook al verschaft Ajax zich dus via twee wegen – het landskampioenschap en de Europa League-winst – een ticket voor de groepsfase van de Champions League, het betekent niet dat één van deze toegangsbewijzen wordt doorgeschoven naar Feyenoord. De Nederlandse nummers twee en drie profiteren dus in geen enkel geval van de eventuele Europa League-winst van Ajax.

Conclusies

– Feyenoord moet kampioen worden om meteen in de Champions League-poulefase terecht te komen;

– PSV speelt sowieso geen (voorronde) Champions League, omdat het dan tweede had moeten worden;

– Andere Nederlandse clubs profiteren niet van de eventuele Europa League-winst van Ajax;

– Als Feyenoord kampioen wordt en Ajax als nummer twee wel de Europa League wint, dan heeft Nederland volgend seizoen twee ploegen in de CL-groepsfase zitten.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen