Mentorrol in jeugdig en flitsend Ajax bevalt Schöne wel

4 mei 2017, 09:28

Ajax zet het Nederlandse voetbal weer helemaal op de kaart. Na overtuigend de poulewinst te hebben gepakt, werden Legia, Kopenhagen en Schalke al uit de Europa League geknikkerd. Waarschijnlijk komt daar Olympique Lyon bij, dankzij een verbluffende 4-1 zege in de ArenA. En dat terwijl de spelersgroep van Ajax piepjong is. Lasse Schöne, de routinier in de ploeg, vindt dat wel mooi.

Met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 137 dagen is de basiself van Ajax tegen Lyon de op één na jongste van het Europese seizoen, na Racing Genk (tegen Sassuolo). Toen Schöne met zijn dertig lentes gewisseld werd tegen Lyon, werd Ajax zelfs de jongste ploeg ooit in een Europese halve finale. Op de grasmat was het niet te merken: Lyon werd op de pijnbank gelegd en mocht niet eens klagen over de 4-1 eindstand in Amsterdam. 

"Deze nieuwe rol is wel leuk"

Schöne was meer dan zes jaar ouder dan de 24-jarige Davy Klaassen, die na de Deen de oudste Ajacied op het veld was. "Maar jong betekent niet altijd onervaren", reageert Schöne hierop. "We hebben paar relatief jonge jongens die al veel ervaring hebben. Davy Klaassen, Hakim Ziyech en Davinson Sánchez bijvoorbeeld", aldus de 30-jarige spelmaker in gesprek met FCUpdate.nl. "Zij weten al goed hoe het is om ergens voor te spelen."

Goed voetbal + hard werk = succes

Dan over de wedstrijd zelf. "Deze winst is fantastisch en de uitgangspositie voor de return is nu natuurlijk geweldig. Dit is precies wat wilden, nu kunnen we met vertrouwen richting Lyon", zegt Schöne over het heerlijke Europese avondje. De Deen zag dat Ajax de schroom van zich afgooide na een stroef begin. "We moesten elkaar even aankijken en kijken hoe we het moesten doen, maar op een gegeven moment kregen we grip en wisten we vrijwel alle duels te winnen. We zaten er bovenop. We gaven alles en maakten een paar goede goals. Het had gezien het spelbeeld wel 8-3 kunnen worden."

Historie schrijven

Te beginnen in de return in Lyon van volgende week donderdag en daarna, hopelijk, in de finale tegen Manchester United of Celta de Vigo op 24 mei in Solna. "Het uitgangspunt is ideaal, maar we moeten nog naar Lyon. Olympique blijft een hartstikke goede ploeg en zal uit een ander vaatje tappen. Maar als wij hetzelfde kunnen brengen als thuis, dan komt het goed."

Door: Koen Jans

[photo,106232,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen