Van der Sar: "We geven talenten dromen en kansen"

1 mei 2017, 15:33

Edwin van der Sar geeft op de officiële website van de UEFA een boekje opengedaan over de werkwijze in de jeugdopleiding van Ajax. De algemeen directeur en oud-doelman stelt dat de Amsterdamse topclub een van de weinige clubs ter wereld is waar educatie het belangrijkste eigenschap van de filosofie is.

De laatste jaren was er weer sprake van veel doorstroming van eigen jeugdspelers bij Ajax, iets waar Van der Sar van geniet. "Dat is het geweldige aan een club als Ajax. Het gaat niet alleen om het eerste team of de coach daarvan, maar de jeugdtrainers, docenten en scouts zijn ook zeer belangrijk in het managen en selecteren van de juiste spelers. Onze filosofie is dat alle jeugdspelers weten dat ze hier de kans krijgen. Als je goed genoeg bent, dan haal je het eerste. Dat is het mooie aan deze club voor de jonge spelers. Als je 17 jaar bent en je ziet een vriend debuteren in de hoofdmacht, dan wil je dat zelf ook. Je wil ook die aandacht en druk. Er zijn zo veel spelers die deze weg afgelegd hebben bij Ajax en in de komende jaren zullen dat nog veel jongens blijven doen."

"Het beleid is dat alle jeugdteams in hetzelfde systeem spelen en dat de coach van het eerste elftal hier wijzigingen in mag aanbrengen", vervolgt Van der Sar, die benadrukt dat Altijd nooit te veel wil uitwijken van de eigen filosofie. "Die zullen we altijd blijven hanteren. Er liggen voor de 17-, 18- en 19-jarige spelers kansen om het eerste elftal te bereiken als ze het talent, de volharding en het tactische vermogen hebben. Dat is al heel vroeg. Ik weet nog dat Sir Alex Ferguson eens bij Manchester United zei dat iemand een groot talent was, terwijl hij al 23 jaar was. Ter vergelijking: onze aanvoerder is 23 en heeft al 150 wedstrijden in het eerste gespeeld", doelt Van de Sar op Davy Klaassen. "Dat is tekenend voor de kansen die Ajax biedt."

Vanaf het moment dat een talent bij Ajax komt spelen, wordt hij op kenmerkende wijze begeleidt. "Er is niets mis met de druk waar je als Ajax mee te maken hebt. Daar leiden we onze spelers ook voor op. Je bent een Ajacied, dus moet je je daar naar gedragen. Je wordt verwacht om creatief en aanvallend ingesteld te zijn en de kernwaarden van Ajax op het veld tentoon te spreiden. Mensen willen geëntertaind worden. Dat pakt niet altijd even goed uit, in dat geval is het belangrijk om nog zo veel mogelijk te winnen. "

Van de Sar vindt Matthijs de Ligt en Justin Kluivert, beiden 17 jaar, uitstekend voorbeelden van de goede jeugdopleiding van Ajax. "Daar staat Ajax voor: we geven talenten dromen en kansen. Dan is aan het aan de spelers om uiteindelijk te blijven of niet. Wij zijn een club die spelers groot kan maken. Onze kernactiviteit is educatie, daar draait het om. We zijn een van de weinige clubs ter wereld die er zo in staan en daardoor worden we zeer gerespecteerd in het internationale voetbal", besluit de oud-goalie van Oranje.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen