Lyon klopt Roma in doelpuntenfestijn, Genk pijnigt Gent

9 maart 2017, 23:16   Bijgewerkt: 10 maart 2017, 00:37

Na negentig boeiende minuten voetbal staat Olympique Lyon op voorsprong in het tweeluik met AS Roma in de achtste finales van de Europa League. De ploeg van coach Bruno Génésio won donderdag voor eigen publiek met 4-2 van de Italianen. Ook het Belgische onderonsje tussen KAA Gent en RC Genk mondde uit in een doelpuntenfestijn, waarin Genk met 2-5 aan het langste eind trok.

Lyon, dat in de vorige ronde over twee wedstrijden nog met 11-2 te sterk was voor AZ, schoot sterk uit de startblokken tegen AS Roma. Al binnen acht minuten kwam de huidige nummer vier van de Ligue 1 met 1-0 voor. Rafael verlengde een vrije trap van Mathieu Valbuena tot bij Mouctar Diakhaby en die had met het hoofd succes in de afwerking.

Ondanks de Romeinse voorsprong trok Lyon, waar Memphis Depay niet speelgerechtigd was omdat hij eerder deze Europa League al uitkwam voor Manchester United, de winst in de tweede helft naar zich toe. Corentin Tolisso was kort na rust verantwoordelijk voor de 2-2. De Fransman scoorde van net buiten het penaltygebied na een vloeiende aanval, waarin hij zelf een hakje gaf. Nabil Fekir bracht Lyon een kwartier voor tijd weer aan de leiding. De invaller zette drie Roma-verdedigers op het verkeerde been en kon daarna eenvoudig de 3-2 maken. Alexander Lacazette pegelde in de extra tijd op prachtige wijze de 4-2 eindstand op het scorebord.

Genk haalt uit in Gent

Gent-keeper Lovre Kalinic ging in de fout bij een hoekschop, waarvan Omar Colley profiteerde. Na een mooie assist van Jean-Paul Boëtius zorgde Mbwana Samatta in de 41ste minuut voor de 1-3, Jere Uronen maakte er vlak voor rust ook nog 1-4 van. Kalifa Coulibaly deed in de 61ste minuut iets terug voor Gent, maar het slotakkoord was weer voor Genk. Na voorbereidend werk van oud-Feyenoorder Thomas Buffel bepaalde Samatta in de 72ste minuut met zijn tweede doelpunt van de avond de eindscore op 2-5. Gent, dat door de tweede gele kaart van Anderson Esiti in de slotfase afsloot met tien man, had overigens ook nog tot 3-4 terug kunnen komen. Genk-keeper Matthew Ryan stopte echter de matig ingeschoten penalty van Jérémy Perbet.

Gelijkspel in Duitse confrontatie

Met Klaas-Jan Huntelaar op de bank speelde Schalke 04 thuis gelijk in de Duitse confrontatie met Borussia Mönchengladbach. Jonas Hofmann zette de bezoekers na een kwartier op 0-1, Guido Burgstaller maakte tien minuten later gelijk voor Schalke. Besiktas, met Ryan Babel in de basis, speelde in Griekenland tegen Olympiakos eveneens met 1-1 gelijk. Door een goal van Esteban Cambiasso in de 36ste minuut ging Olympiakos rusten met een 1-0 voorsprong, Vincent Aboubakar herstelde acht minuten na de pauze het evenwicht. Celta de Vigo won de eerste ontmoeting met FK Krasnodar met 2-1. Claudio Beauvue maakte in de laatste minuut van de reguliere speeltijd het verschil in het Estadio de Balaídos in Vigo.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!