Jong Ajax pakt stier ondanks gelijkspel tegen Eindhoven

24 februari 2017, 22:15   Bijgewerkt: 25 februari 2017, 00:34

De bronzen stier voor het winnen van de derde periodetitel in de Jupiler League gaat naar Jong Ajax. De Amsterdamse talenten speelden vrijdag op Sportpark De Toekomst met 1-1 gelijk tegen FC Eindhoven en dat volstond om de periodieke prijs binnen te halen, omdat FC Volendam verloor bij NAC Breda (1-0) en Jong PSV 'slechts' met 4-1 won van RKC Waalwijk.

Koploper VVV-Venlo, dat Achilles '29 met 4-0 versloeg in De Koel, eindigt het klassement om de derde periodetitel bovenaan met 24 punten. De Limburgers hebben dit seizoen echter al een bronzen stier veroverd en daardoor schuift de prijs door naar de nummer twee. Dat is Jong Ajax. De Amsterdammers hebben net als Jong PSV achttien punten, maar hun doelcijfers zijn iets beter: 23-16 om 14-7. Volendam eindigt samen met NAC op plaats vijf met zestien punten, achter nummer vier SC Cambuur. De Friezen vloerden MVV op eigen veld met 4-0.

Geen ticket voor play-offs

Het ticket voor de play-offs om promotie/degradatie dat gereserveerd was voor de derde periode wordt niet uitgereikt. Winnaar VVV is namelijk al zeker van deelname aan de play-offs, terwijl Jong Ajax als beloftenteam niet in aanmerking komt voor promotie en daarmee ook niet voor meedoen aan de nacompetitie. Om via de periode een play-offticket te winnen, moet een club wel bij de eerste twee eindigen in het periodeklassement. Het startbewijs voor de nacompetitie wordt nu een inzet voor de reguliere competitie.

Kaj Sierhuis bracht Jong Ajax in de 37ste minuut van het treffen met Eindhoven aan de leiding. De bezoekers kwamen zeven minuten na de pauze langszij door toedoen van Rafael Uiterloo. Jong PSV miste in het begin van het thuisduel met RKC Waalwijk een penalty (Sam Lammers raakte de paal) en kwam in de veertiende minuut met 0-1 achter door een eigen goal van Damian van Bruggen uit een corner, maar won door een hattrick van Albert Gudmundsson en een treffer van Lammers alsnog ruim (4-1). De Eindhovenaren kwamen wel één doelpunt tekort voor het winnen van de bronzen stier.

De enige goal bij NAC - Volendam viel al in de derde minuut. Mounir El Allouchi trof doel met een fraai schot vanaf de rand van het penaltygebied en zorgde daarmee voor een geslaagd 'Alaafondje NAC' - het is dit weekend carnaval. Cambuur versloeg MVV met 4-0. De formatie uit Leeuwarden verdeelde de vier doelpunten eerlijk over beide helften. Sander van de Streek en Jamiro scoorden voor rust, Martijn Barto en Stefano Lilipaly deden dat erna. Door goals van Vito van Crooij, Joey Sleegers en Ralf Seuntjens leidde VVV al binnen 23 minuten met 3-0 tegen hekkensluiter Achilles '29. Van Crooij legde in de slotfase de eindscore vast op 4-0. Met acht punten voorsprong op nummer twee Jong Ajax gaat VVV aan kop in de Jupiler League.