Hoe de piepjonge Nagelsmann de Bundesliga veroverde

18 februari 2017, 10:00

RB Leipzig wurmt zich dit seizoen tussen de gevestigde orde in de top van de Bundesliga, maar in het kielzog van die club is ook 1899 Hoffenheim bezig aan een geweldig seizoen. De huidige nummer vijf van de competitie streed een jaar geleden nog tegen degradatie, maar mag nu hopen op Europees voetbal. Met dank aan trainer Julian Nagelsmann, de pas 29-jarige nieuwe parel van het Duitse trainersgilde. Het verhaal van de jongste Bundesliga-trainer ooit.

"Spelers dachten dat ik gek was"

Het risico van de keuze voor Nagelsmann was aanzienlijk. Op het moment van instappen stond Hoffenheim op de voorlaatste plaats in de Bundesliga, waardoor degradatie uit de hoogste afdeling zeker niet ondenkbaar was. De coach die eigenlijk pas na het seizoen de opvolger van Stevens zou worden, moest meteen aan de bak. Tekenend is het feit dat de oefenmeester op het moment van aanstelling nog niet eens over de juiste trainerspapieren beschikte. Toch kreeg hij groen licht van de Duitse bond en tekende hij een contract tot medio 2019.

Voor Nagelsmann stond de eerste test direct voor de deur: de competitiewedstrijd tegen Werder Bremen. Dat de piepjonge hoofdcoach zijn eigen filosofie heeft, werd de spelers van Hoffenheim direct duidelijk. Nagelsmann week af van het door Stevens gebruikte 4-4-2-systeem en hanteerde een 3-5-2-formatie. "Die omzetting vereiste moed", sprak Nagelsmann drie maanden later over zijn debuut als hoofdcoach op de site van de Bundesliga. "Er zullen zeker enkele spelers zijn geweest die dachten dat hun nieuwe trainer een beetje gek was." Gek of niet, de verandering van de jonge coach had direct succes: tegen Werder speelde Hoffenheim met 1-1 gelijk. Een week later won Hoffenheim thuis met 3-2 van Europa League-deelnemer Mainz. Het opvallende: Hoffenheim trad toen aan in een 4-3-3-formatie.

De degradatiekandidaat die lange tijd onderaan had gestaan, wist zich met de jonge trainer aan het roer knap veilig te spelen. Hoffenheim eindigde één plaats boven de rode streep en pakte onder leiding van Nagelsmann 23 punten in veertien duels. Zodoende slaagde de trainer met vlag en wimpel voor zijn eerste grote test en wist hij de club op het hoogste niveau te houden.

Mini-Mourinho

Waar Nagelsmann het als speler dus niet redde, is zijn ster als trainer rijzende. Eind 2012 kwam het opvallende nieuws naar buiten dat hij als assistent van Frank Kramer zou gaan werken bij Hoffenheim. Nagelsmann was toen pas 25, waarmee hij de jongste Bundesliga-assistent ooit werd. Doelman Tim Wiese erkende zijn kwaliteiten direct en omschreef hem als een 'Mini-Mourinho'.

Die benaming is treffend. Los van het feit dat Nagelsmann te boek staat als een tactisch uitstekende coach, worden ook zijn menselijke kwaliteiten geroemd. Trainer zijn is volgens de 29-jarige oefenmeester veel meer dan de poppetjes op de juiste plaats zetten. "Dertig procent is tactiek, zeventig procent is het sociale gedeelte", sprak hij in de Süddeutsche Zeitung. "Elke speler moet een andere benadering hebben. Spelers van goed niveau kunnen in verschillende systemen hanteren, zolang ze fris zijn in hun hoofd." Nagelsmann gelooft heilig in het feit dat een trainer zowel tactisch als coachend van goed niveau moet zijn om succes te hebben.

Bij zijn vuurdoop als hoofdcoach van Hoffenheim hanteerde Nagelsmann zogezegd een 5-3-2-systeem, maar hij staart zich absoluut niet blind op die formatie. Sterker nog: hij is totaal geen fan van een vast systeem. Volgens de coach is het een slechte zaak om vast te houden aan één bepaalde formatie. Dit omdat een ploeg dan een makkelijke prooi kan worden voor een tegenstander. "Tegenstanders weten tegen ons nooit precies waar ze aan toe zijn", zei hij daar onlangs over tegen De Correspondent. Dit seizoen hanteerde Hoffenheim in de Bundesliga bijvoorbeeld al meerdere formaties, waaronder 4-3-3, 4-4-2 en 3-5-2. Uit tegen Bayern München acteerde Hoffenheim in een 3-4-1-2-systeem en sleepte het een 1-1 gelijkspel uit het vuur.

Nagelsmann is daar helder over. Hij kijkt per wedstrijd welke spelers hij opstelt en in welk systeem hij dat doet. "Bij sommige clubs is een bepaalde opstelling zelfs onderdeel van hun identiteit geworden. Ik doe dat niet. Ik kijk naar onze speelwijze en de speelwijze van de tegenstander: waar liggen de ruimtes? Waar kunnen we de bal winnen? Dan kies ik een formatie die daar het beste bij past. Het lijkt me logisch dat dit niet steeds dezelfde opstelling is."

Inspiratie bij BMW

Voor Arsene Wenger en Pep Guardiola heeft Nagelsmann bewondering, maar hij probeert ook buiten de voetballerij inspiratie te vinden voor zijn werk. Zo sprak hij meermaals met handbaltrainers en heeft hij geregeld contact met Valentin Altenburg, bondscoach van de Duitse hockeyploeg. "Het is altijd goed om je horizon te verbreden", zei Nagelsmann daarover tegen The Ringer.

Lang, heel lang ongeslagen

Terug naar het voetbal. Nagelsmann slaagde er in zijn eerste maanden als coach van Hoffenheim dus in om lijfsbehoud te bewerkstelligen en trok de lijn door naar het nieuwe seizoen. In de schaduw van RB Leipzig ontpopte Die Höffe zich tot een regelrechte stuntploeg in de Duitse competitie. De huidige nummer vijf van de ranglijst bleef het langst van alle ploegen in de vijf grootste competities van Europa ongeslagen. Pas op 28 januari, op bezoek bij Leipzig (2-1), kwam er na zeventien speelrondes een einde aan een lange reeks zonder nederlagen.

Door die knappe comeback kreeg Nagelsmann veel complimenten in de Duitse voetbalwereld, die hij later ook kreeg vanwege de lange reeks zonder nederlaag. Het is de vraag waar dit gaat eindigen. Feit is dat de jongste Bundesliga-trainer ook de Duitse club weer op de kaart heeft gezet. Zo vertrekken na dit seizoen sterkhouders Sebastian Rudy en Niklas Süle naar Bayern München.

Het zou goed kunnen dat Nagelsmann, die inmiddels over de hoogste trainerspapieren beschikt, op termijn dezelfde weg gaat bewandelen naar de club die hij als jeugdtrainer enkele jaren geleden nog afwees. Hij wordt namelijk al nadrukkelijk in verband gebracht met Der Rekordmeister. Hoffenheim-geldschieter Dietmar Hopp beseft dat Nagelsmann hot is. "Deze club zal snel te klein voor hem worden", zei hij. De jonge succescoach is gretig. "Ik ben ambitieus en wil ooit graag bij een topclub werken." Mogelijk maakt hij die stap komende zomer al. Het zou perfect passen in zijn bliksemcarrière.

Door: Remco Jacobi [photo,104721,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen