Remise Advocaat, Zenit boekt bizarre zege in Israël

15 september 2016, 21:30   Bijgewerkt: 15 september 2016, 22:14

In de Turkse Super Lig staat Fenerbahçe na drie duels onder de rode streep en ook in de Europa League is het matig begonnen. De ploeg van coach Dick Advocaat kwam donderdag in de eerste speelronde van de groepsfase niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij Zorya Luhansk. Op bezoek bij Maccabi Tel Aviv boog Zenit St. Petersburg in het laatste kwartier een 3-0 achterstand om in een 3-4 overwinning.

Groep A: Advocaat begint met gelijkspel

In de groep waarin Feyenoord stuntte met een 1-0 overwinning op Manchester United in de eigen Kuip, startte het Fenerbahçe van coach Dick Advocaat met een gelijkspel bij Zorya Luhansk. In Odessa - vanwege de politieke situatie in de stad werd de wedstrijd bijna negenhonderd kilometer westelijker van Luhansk gespeeld - kwamen de Turken in de 52ste minuut met 1-0 achter dankzij een afstandsknal van Dmytro Grechyshkin. Fenerbahçe, met Robin van Persie als invaller en Gregory van der Wiel op de bank, maakte een povere indruk in Oekraïne. Toch kwamen de bezoekers in de slotseconde langszij: Simon Kjaer legde in de zesde minuut van de extra tijd de eindscore vast op 1-1.

Groep B: zege voor APOEL en Olympiakos

Met Boy Waterman onder de lat boog APOEL Nicosia in het laatste kwartier van de thuiswedstrijd tegen Astana een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege. Nemanja Maksimovic bracht de gasten uit Kazachstan op slag van rust aan de leiding, Vinicius en Igor de Camargo kantelden na de doelwissel de score voor de Cyprioten. Olympiakos pakte ook drie punten. De Griekse kampioen dankte Esteban Cambiasso voor een 0-1 overwinning bij Young Boys. De oud-speler van Internazionale maakte met een treffer drie minuten voor rust het verschil met de Zwitsers, bij wie oud-Ajacied Miralem Sulejmani in de basis stond.

Groep C: Anderlecht vloert Qabala

Het Anderlecht van basisspeler Bram Nuytinck begon in het eigen Stade Constant Vanden Stock met een 3-1 overwinning op Qabala. De Belgen dankten de winst aan doelpunten van Rafael Santos (eigen goal) en Diego Capel. Na veertig minuten stond het nog 1-1. Lukasz Teodorczyk opende na een kwartier de score voor Anderlecht, Bagaliy Dabo maakte zes minuten later gelijk voor de tegenstander uit Azerbeidzjan. FSV Mainz 05 en Saint-Etienne, met invaller Oussama Tannane, hielden elkaar in Duitsland op 1-1. Niko Bungert leek Mainz met een goal in de 57ste minuut de winst te gaan bezorgen, maar Robert Beric bracht de Fransen in de 88ste minuut langszij.

Groep D: bizarre ommekeer in Israël

AZ gaf in de slotfase twee punten uit handen tegen Dundalk (1-1), Maccabi Tel Aviv maakte het tegen Zenit St. Petersburg nog bonter. De Israëliërs stonden in Netanya een kwartier voor tijd nog met 3-0 voor. Dat kwam mede door twee goals van Harris Medunjanin. De oud-speler van AZ maakte in de 26ste minuut de 1-0 met een voorzet die in één keer in het doel vloog en was in de zeventigste minuut uit een vrije trap verantwoordelijk voor de 3-0. Aleksandr Kokorin bracht Zenit in de 76ste minuut met de 3-1 terug in de wedstrijd. Vijf minuten daarna kreeg Maccabi-speler Elazar Dasa om onduidelijke redenen zijn tweede gele kaart. De Russische bezoekers profiteerden optimaal van de man-meer-situatie en kantelden in de laatste zes minuten de score van 3-1 tot 3-4. Maurício, Giuliano en Luka Djordjevic (ex-FC Twente) troffen doel voor Zenit.

Groep E: wereldgoal helpt Austria Wien

Het mooiste doelpunt van de vroege wedstrijden werd gemaakt in Roemenië. Na een prachtige pass van Alexander Grünwald zorgde Kevin Friesenbichler in de 33ste minuut met een prachtige volley met veel gevoel voor de 1-2 namens Austria Wien in de uitwedstrijd tegen Astra Giurgiu. Grünwald was in de 58ste minuut zelf goed voor de 1-3 en bezorgde zijn Oostenrijkse werkgever daarmee de winst, al werd het in het laatste kwartier nog wel spannend door de 2-3 van Cristian Sapunaru. Daar bleef het echter bij, al kreeg Austria-speler Lukas Rotpuller daarna nog wel een rode kaart wegens een onbesuisde overtreding. De Nederlander Vlatko Lazic bleef op de bank bij Astra Giurgiu. Met Kevin Strootman als reserve en Francesco Totti als invaller startte AS Roma met een 1-1 remise bij Viktoria Plzen. Diego Perotti zette de Romeinen al in de vierde minuut op 0-1 met een rake strafschop, maar ze konden daarna niet doordrukken. Marek Bakos kopte in minuut elf de eindstand op het scorebord.

Groep F: polletje verrast Bizot

Voormalig Ajax-doelwit Leon Bailey zette Racing Genk op visite bij Rapid Wien in de 29ste minuut op 0-1 met een schitterende afstandsknal en in de slotminuut was hij ook trefzeker uit een strafschop. Daar had zijn Belgische werkgever echter niets aan, want tussendoor scoorde Rapid Wien drie keer en won derhalve met 3-2 in het eigen Allianz Stadion. De 3-1 van Rapid Wien was een eigen doelpunt van Omar Colley, omdat Genk-keeper Marco Bizot zich liet verrassen door een polletje. Naast Bizot had bij Genk ook de Nederlander Sandy Walsh een basisplaats in Wenen, waar Kevin Blom de fluit hanteerde. Met Timo Letschert in de basis kende Sassuolo een uitstekend debuut in een Europees hoofdtoernooi. De Italianen wonnen voor eigen publiek met 3-0 van Athletic de Bilbao, door goals van Pol Lirola, Gregoire Defrel en Matteo Politano.